Huomaa: Alkuperäinen sivu on tätä suomennosta uudempi.

Siirrokset ] [ Debian Sparcille ] [ Kiitokset ] [ Siirtäminen ] [ Ongelmat ]

Debianin SPARC-siirros

Yleistä

Näiden sivujen tarkoituksena on avustaa käyttäjiä ja kehittäjiä, jotka ajavat Debian GNU/Linuxia SPARC-arkkitehtuurilla. Näiltä sivuilta löydät tietoa nykyisestä tilanteesta, tiedossa olevista ongelmista, tietoa siirroksen kehittäjille/kehittäjistä ja viittauksia muihin tietolähteisiin.

Nykyinen tila

Debian SPARC on julkaistu virallisesti ja sen tiedetään olevan vakaa. Tuettuja ovat sun4u- ja sun4v-koneet (32-bittinen käyttäjätaso). Katso asennusoppaasta tietoja tuetuista järjestelmistä, laitteistoista ja Debianin asentamisesta.

64-bittisen SPARCin tuki

Debianin SPARC-siirros, kuten aiemmin mainittiin, tukee sun4u- (Ultra) ja sun4v-arkkitehtuuria (Niagara-suoritin). Se käyttää 64-bittistä ydintä (joka on käännetty gcc 3.3:lla tai uudemmalla), mutta useimpia sovelluksia ajetaan 32-bittisessä tilassa. Tätä kutsutaan myös nimellä 32-bittinen käyttäjätaso (userland).

Debian SPARC 64 (a.k.a., UltraLinux)-siirrosta ei tällä hetkellä käsitetä täydeksi siirtämiseksi, toisin kuin muita siirroksia. Se on pikemminkin tarkoitettu lisäykseksi SPARC-siirrokseen.

Itse asiassa, ei ole mitään järkeä ajaa kaikkia sovelluksia 64-bittisessä tilassa. Täysi 64-bittinen tila tuo mukanaan merkittäviä kustannuksia (muisti ja levyn koko) ilman varsinaista hyötyä. Muutamat sovellukset voivat todella hyötyä 64-bittisestä tilasta, ja se onkin tämän siirroksen tarkoitus.

Ydinten kääntäminen sun4u:lle

Kääntääksesi Linux-ytimen Sun4u:lle, on sinun käytettävä Linux 2.2 tai uudempaa lähdekoodia.

Suosittelemme lämpimästi, että käytät kernel-package-pakettia helpottaaksesi ydinten asennusta ja hallintaa. Voit kääntää konfiguroidun ytimen yhdellä komennolla (root-käyttäjänä):

  make-kpkg --subarch=sun4u --arch_in_name --revision=custom.1 kernel_image

Ongelmat

Muutamat yleisimmät ongelmat korjauksineen tai kiertoteineen löytyvät Ongelmat-sivulta.

Keitä me olemme? Kuinka voin auttaa?

Debian SPARC-siirros on hajautettu projekti, niin kuin Debiankin. Lukemattomat ihmiset ovat auttaneet siirtämisessä ja dokumentoinnissa, joten vain lyhyt luettelo ansioituneimmista on saatavilla.

Jos haluat avustaa, liity <debian-sparc@lists.debian.org>-postilistalle, yksityiskohdat alla, ja tuo sanasi julki.

Rekisteröityneiden kehittäjien, jotka haluavat aktiivisesti tehdä siirroksia ja lähettää siirrettyjä paketteja, tulee lukea siirtäjän ohjeisto Kehittäjien käsikirjasta, ja lukea SPARC-siirroksen sivu.

Paras paikka kysyä Debianin SPARC-siirrokseen liittyviä kysymyksiä on postilista, <debian-sparc@lists.debian.org>. Postilistan arkistot ovat selattavissa verkossa.

Liittyäksesi listalle, lähetä viesti jonka aihe (subject) on "subscribe" (ilman lainausmerkkejä), osoitteeseen debian-sparc-request@lists.debian.org. Voit myös liittyä postilistojen liittymissivulta löytyvän lomakkeen avulla.

Ydintä koskevat kysymykset tulee osoittaa listalle <sparclinux@vger.rutgers.edu>. Liittyminen tapahtuu lähettämällä viesti subscribe sparclinux (ilman lainausmerkkejä) osoitteeseen majordomo@vger.rutgers.edu. Myös Red Hat ylläpitää postilistaa.

Alla on hyvin lyhyt luettelo Linux SPARC (a.k.a. S/Linux)-linkeistä: