Anpassningar ] [ Debian för Sparc ] [ Tack ] [ Anpassa ] [ Problem ]

Debians SPARC-anpassning

Översikt

Dessa sidor ämnar att hjälpa användare och Debianutvecklare som kör Debian GNU/Linux på SPARC-arkitekturen. På dessa sidor finns information om hur läget är nu, kända problem, information för och om Debiananpassare, och pekare till ytterligare information.

Läget just nu

Stöd för pre-UltraSPARC-maskiner har övergivits vid slutet på livslängden för Debian Etch (se https://wiki.debian.org/Sparc32). Efter detta krävde 32-bitarsanpassningen en UltraSPARC CPU och körde en 64-bitars kärna.

Denna 32-bitars anpassning övergavs även den till slut vid slutet av supportperioden för Debian Wheezy.

För närvarande finns det ingen officiell Debiananpassning för SPARC, men en fullständig 64-bitars SPARC-anpassning som heter sparc64 stöds av Debians anpassningsgrupp.

Om stöd för 64-bitars SPARC

Debians SPARC-anpassning stöder, som nämns ovan, sun4u-(ultra) och sun4v (Niagara CPU)-arkitekturerna. Den använder en 64-bitarskärna (kompilerad med en gcc 3.3 eller nyare), men de allra flesta applikationerna som körs är 32-bitars, något som kallas för 32-bit userland.

Anpassningen Debian SPARC 64 (även känd som ”UltraLinux”) anses inte för närvarande vara en komplett anpassning i nivå med övriga, utan anses istället som ett tillägg till SPARC-anpassningen.

Faktum är att det egentligen inte är någon vits att köra program i 64-bitarsläge. Komplett 64-bitarsläge har märkbara extrakostnader (minne och diskutrymme), ofta utan att man vinner något. Några program kan faktiskt tjäna på att köras i 64-bitarsläge, och det är målet med denna anpassning.

Kompilera kärnor för sun4u

För att kompilera Linuxkärnan för Sun4u måste du använda Linux 2.2 eller ett nyare källkodsträd.

Vi rekommenderar å det bestämdaste att du även använder paketet kernel-package för att hjälpa till med installation och hantering av kärnorna. Du kan kompilera en konfigurerad kärna med ett kommando (som root):

  make-kpkg --subarch=sun4u --arch_in_name --revision=custom.1 kernel_image

Errata

En del vanliga problem, med rättelser eller sätt att gå runt problemen finns på vår erratasida.

Vilka är vi? Hur kan jag hjälpa till?

SPARC-anpassningen av Debian är en distribuerad satsning, precis på samma sätt som Debian. Oräkneliga människor har hjälpt till med anpassning och dokumentation, men en kort lista över tack finns tillgänglig.

Om du vill hjälpa till bör du gå med på sändlistan <debian-sparc@lists.debian.org> enligt nedan och anmäla dig där.

Registrerade utvecklare som aktivt önskar att anpassa och skicka in anpassade paket bör läsa anpassningsriktlinjerna i utvecklarreferensen, och se SPARC-anpassningssidan.

En sida i Debianwikin är tillägnad till Debians Sparc64-anpassning.

Det bästa stället att ställa Debianspecifika frågor om SPARC-anpassningen är på sändlistan, <debian-sparc@lists.debian.org>. Sändlistearkiven går att läsa via webben.

För att prenumerera på sändlistan, sänd e-post till debian-sparc-request@lists.debian.org med ordet ”subscribe” på ärenderaden, och ingen textkropp. Du kan också prenumerera på sändlisteprenumerationssidan.

Frågan om kärnan bör ställas till <sparclinux@vger.rutgers.edu>. Prenumerera genom att sända ett meddelande med textkroppen ”subscribe sparclinux” till adressen majordomo@vger.rutgers.edu. Det finns naturligtvis även en Red Hat-lista.