Varoitus! Tämä suomennos on liian vanha, katso mieluummin alkuperäistä sivua.

Debianin julkaisut

Debian ylläpitää aktiivisesti aina vähintään kolmea julkaisua: vakaa, testattava ja epävakaa.

vakaa

Vakaa jakelu on virallisesti julkaistu Debian-jakelu.

Tämä on tuotantokäyttöön tarkoitettu julkaisu Debianista, eli se jota suositellaan käytettäväksi ensisijaisesti.

Tällä hetkellä vakaa Debian-jakelu on versio 12, koodinimeltään bookworm. Sen ensimmäinen julkaisu, versio 12.0, julkaistiin 10. kesäkuuta 2023, ja sen tuorein päivitys, versio 12.6, julkaistiin 29. kesäkuuta 2024.

testattava

Testattava-jakelu sisältää paketit, joita ei ole vielä hyväksytty vakaa-julkaisuun, mutta jotka ovat odottamassa hyväksymistä. Suurin etu tämän jakelun käytössä on tuoreemmat versiot ohjelmista.

Katso Debian VUKKista tarkempaa selitystä mikä testattava on ja kuinka siitä tulee vakaa.

Tällä hetkellä testattava-jakelu on trixie.

epävakaa

Epävakaassa jakelussa tapahtuu kaikki aktiivinen kehitystyö Debianissa. Tämä jakelu on tarkoitettu vain kehittäjien ja käyttäjien, jotka haluavat ottaa riskejä, käyttöön.

Epävakaa-jakelu on aina sid.

Luettelo julkaisuista

Vanhempien Debian-julkaisujen sivut pidetään koskemattomina, mutta itse julkaisut löydät vain erillisestä Debian-arkistosta.

Debian FAQ osaa selittää mistä koodinimet ovat tulleet.

Tiedon eheys julkaisuissa

Tiedon eheys taataan digitaalisesti allekirjoittamalla Release-tiedosto. Kaikkien tiedostojen kuuluminen julkaisuun varmistetaan kopioimalla kaikkien Packages-tiedostojen tarkistussummat Release-tiedostoon.

Näiden tiedostojen digitaaliset allekirjoitukset tallennetaan Release.gpg-tiedostoon käyttämällä arkiston allekirjoitusavaimen viimeisintä versiota. Vakaalle ja aiemmalle vakaalle jakelulle luodaan oma allekirjoituksensa vakaan jakelun julkaisuryhmän jäsenen julkaisuille erityisesti luomaa avainta käyttäen.