Figyelem! A fordítás elavult, olvasd az eredetit.

Debian-verziók

A Debian mindig legalább három verziót tart fenn: stable-t (stabilt), testing-et (teszt verziót) és unstable-t (instabilt).

stable
A stabil (stable) disztribúció a legfrissebb hivatalosan kiadott Debian-disztribúciót tartalmazza.

Ez a Debian gyári kiadása, elsősorban ennek használatát ajánljuk.

A Debian jelenlegi stable verziója a 10, kódneve buster. Az eredeti (10) megjelenésének ideje 2019. július 6., amelynek frissítése a 10.6 verzió, amely megjelenésének ideje: 2020. szeptember 26..)

testing
A testing disztribúció azokat a csomagokat tartalmazza, amelyek még nem kerültek be a stable kiadásba, de már az erre váró csomagok között vannak. Ennek a disztribúciónak az az előnye, hogy frissebb szoftvereket tartalmaz.

Ha többet akarsz megtudni arról, hogy mit jelent a testing és hogy hogyan válik stable-lé, akkor olvasd el a Debian FAQ-t

unstable
Az instabil disztribúcióban történik a Debian aktív fejlesztése. Ezt a disztribúciót általában fejlesztők futtatják, illetve azok, akik szeretnek borotvaélen táncolni.

Az instabil disztribúció neve sid.

A verziók jegyzéke

Az elavult Debian-kiadások weboldalait meghagyjuk, de maguk a kiadások csak az archívumban találhatóak meg.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy honnan származnak a verziók kódnevei, olvasd el a Debian FAQ-t.

A kiadásokban lévő adatok sértetlensége

Az adatok sértetlenségét egy digitális aláírással ellátott Release fájl garantálja. Hogy megbizonyosodhass arról, hogy minden fájl, ami a kiadásban van, tényleg oda tartozik, az összes csomagfájl MD5 ellenőrző összegét bemásoltuk a Release fájlba.

Az ehhez tartozó digitális aláírások a Release.gpg fájlban találhatók, amelyek az archívum jelenlegi kulcsával készültek. A stabil és a korábbi kiadások számára egy további, kapcsolat nélküli használathoz való kulcsot bocsátott ki a Stabil kiadásért felelős csapat egy tagja.