Versionsfakta

Debian har alltid åtminstone tre utgåvor som aktivt underhålls: den stabila utgåvan (stable), uttestningsutgåvan (testing) samt den instabila utgåvan (unstable).

stable

Den stabila utgåvan innehåller den senaste officiellt släppta Debiandistributionen.

Detta är produktionsversionen av Debian, och den vi huvudsakligen rekommenderar folk att använda.

Den aktuella stabila utgåvan av Debian är version 12, med kodnamnet bookworm. Den gavs ursprungligen ut som version 12.0 den 10 juni 2023 och den senaste uppdateringen, version 12.6, gavs ut 29 juni 2024.

testing

Uttestnings-utgåvan innehåller paket som inte har tagits in i den stabila utgåvan ännu, men är köade för att bli det. Huvudfördelen med att använda denna utgåva är att den innehåller nyare versioner av programvara.

Se Debians frågor och svar för ytterligare information om vad uttestingsversionen (testing) är och hur den blir till den stabila utgåvan (stable).

För närvarande är det Trixie som är uttestnings-versionen.

unstable

Den instabila utgåvan är var aktiv utveckling av Debian pågår. Vanligtvis används den av utvecklarna och av dem som vill ha det absolut senaste. Det rekommenderas att användare som kör unstable prenumererar på sändlistan debian-devel-announce för att få aviseringar rörande stora förändringar, exempelvis uppgraderingar som kan få ditt system att gå sönder.

Den instabila versionen heter alltid sid.

Utgåvelivscykel

Debian tillkännager sin nya stabila utgåva med jämna mellanrum. Livscykeln för Debianutgåvor sträcker ut sig över fem år: de första tre åren med fullständigt stöd följt av två år med långtidsstöd (LTS - Long Term Support).

Se wikisidan Debianutgåvor och wikisidan Debian LTS för detaljerad information.

Index över utgåvor

Webbsidorna för de gamla Debianutgåvorna är kvar intakta, men utgåvorna själva kan endast hittas i ett separat arkiv.

Se Debians frågor och svar för en förklaring av var kodnamnen kommer från.

Dataintegritet i de olika utgåvorna

Dataintegritet erhålls genom en digitalt undertecknad Release-fil. För att försäkra att alla filer i utgåvan hör till den, kopieras kontrollsummor för alla Packages-filer till Release-filen.

Digitala signaturer för denna fil lagras i filen Release.gpg, som använder den aktuella arkivsigneringsnyckeln. För den stabila och gamla stabila utgåvan genereras ytterligare en signatur med hjälp av en nyckel som skapats särskilt för en utgåva av en medlem av gruppen för de stabila utgåvorna.