Debian glasačke informacije

Debian projekt ima sustav praćenja glasova (DEbian VOTe EnginE [devotee]) koji daje status Općih Rezolucija koje su u tijeku te rezultate prošlih glasanja.

Status Općih Rezolucija koje su u tijeku uključuje prijedlog i popis podržavatelja, sve važne datume i potrebna pravila za prihvaćanje. Naravno, status će također sadržavati jedno od sljedećih:

Rezultati prijašnjih glasanja (zatvorene rezolucije) uključuju rezultat kao i popis svih ljudi koji su glasali te kako su glasali. Također je dostupan i tekst svakog pojedinog glasa, osim ako je glasanje bilo tajno.

Debian koristi Condorcetovu metodu za izbor vođe projekta (povezani članak u Wikipediji je prilično informativan). Pojednostavljeno rečeno, obična Condorcetova metoda se može opisati ovako:

Uzmimo sva moguća natjecanja među parovima kandidatima. Condorcetov pobjednik, ako takav postoji, je kandidat koji može pobijediti svakog drugog kandidata u natjecanju dvaju kandidata.

Problem je u tome što u kompliciranim izborima može biti grupa kružno povezanih kandidata, gdje A pobjeđuje B, B pobjeđuje C, a C pobjeđuje A. Većina varijacija Condorcetove metode koriste razne načine razrješavanja takvih izjednačenja. Pogledajte Cloneproof Schwartz Sequential Dropping u Wikipediji za detalje. Debianova varijacija je opisana u ustavu, konkretno u stavku A.5.

Za više informacija o tome kako očitati matricu pobjeda, koja se objavljuje kao rezultat glasanja, možete pogledati ovaj primjer.