Informatie over stemmingen in Debian

Het Debian project heeft een stemvolgsysteem (DEbian VOTe EnginE [devotee]) dat de status weergeeft van lopende Algemenen Resoluties en de resultaten van vorige stemmingen.

Onder de status van lopende Algemene Resoluties vermelden we het resolutievoorstel en de lijst van personen die het ondersteunen, alle belangrijke data en wat de vereisten voor goedkeuring zijn. Natuurlijk vermeldt de status ook één van de volgende zaken:

Bij de resultaten van eerdere stemmingen (afgesloten resoluties) vermelden we de uitslag samen met een lijst van alle personen die hun stem uitbrachten en wat die stem was. Tenzij het een geheime stemming betrof, wordt ook de tekst van elke ingezonden stem vermeldt.

Debian gebruikt de Condorcet-methode bij de verkiezing van de projectleider (het wikipedia-artikel waarnaar de link doorverwijst, is behoorlijk informatief). Simpel gezegd, kan een eenvoudige Condorcet-methode als volgt uitgelegd worden

Bekijk alle mogelijke tweekampen tussen kandidaten. De eventuele winnaar volgens de Condorcet-methode is de kandidaat die elke andere kandidaat verslaat in een tweestrijd met die kandidaat.

Het probleem is dat bij complexe verkiezingen een circulaire relatie mogelijk is, waarbij A de bovenhand haalt op B, B de bovenhand haalt op C en C de bovenhand haalt op A. De meeste variaties op Condorcet maken gebruik van verschillende manieren om die knoop te ontwarren. Raadpleeg Cloneproof Schwartz Sequential Dropping voor details. De variant die Debian gebruikt wordt in de constitutie uitgelegd, meer in het bijzonder in § A.5.

Voor meer informatie over hoe u de matrix moet lezen van wie wie verslaat, welke gepubliceerd wordt als uitkomst van de stemming, kunt u dit voorbeeld bekijken.