Informații despre vot

Proiectul Debian are un sistem de votare (DEbian VOTe EnginE [devotee]) care afișează informații despre rezoluțiile generale (General Resolutions) în curs și rezultatele votărilor precedente.

Informațiile despre rezoluțiile generale în curs includ propunerea și lista tuturor datelor importante, precum și regulile de adoptare. Bineinteles, informațiile includ una din urmatoarele:

Rezultatele voturilor precedente (closed resolutions) includ rezultatul și o listă a tuturor persoanelor care au votat precum și modul cum au votat. Deasemenea, textul fiecarui vot trimis este disponibil, daca votul nu a fost secret.

Debian folosește metoda Condorcet pentru alegerile de leader (a se vedea articolul wikipedia mentionat). In mare, metoda Condorcet poate fi descrisă astfel:

Luarea în considerare a tuturor combinațiilor de candidați. Câștigatorul, dacă exista unul, este acel candidat care a invins oricare alt candidat în mod direct, prin vot unu-la-unu.

Problema acestei metode este că in alegeri complicate, poate exista o relatie circulară de tipul A invinge B, B invinge C, C invinge A. Majoritatea variantelor metodei Condorcet folosesc diverși algoritmi pentru rezolvarea problemei. A se vedea Cloneproof Schwartz Sequential Dropping pentru detalii. Varianta Debian este descrisă în constituție, in mod concret, § A.5.

Pentru informații privind matricea de competitori, care se publică în urma voturilor, vedeți acest exemplu.