Uusi tietokoneiden käyttöjärjestelmä avaruussukkulan kyydissä

1. huhtikuuta 1997

Radikaalisti erilainen uusi tietokoneen käyttöjärjestelmä ohjaa koetta avaruussukkulassa myöhään maaliskuussa. Kokeessa tutkitaan vesiviljelyä eli tapaa kasvattaa kasveja ilman multaa, jolla voidaan joskus tarjota happea ja ruokaa astronauteille. Tietokone, joka ohjaa koetta, käyttää Debian GNU/Linuxia, käyttöjärjestelmää, jonka on tehnyt 200 vapaaehtoisen ryhmä hoitaen yhteistyön Internetin kautta tapaamatta toisiaan. Järjestelmällä on myös maallisia käyttötarkoituksia — se voi esimerkiksi korvata tavallisemman käyttöjärjestelmän kuten Microsoftin Windows 95 henkilökohtaisissa tietokoneissa. Käytännön erona tavalliseen käyttöjärjestelmään vapaaehtoisryhmä antaa järjestelmän ja sen lähdekoodin pois ilmaiseksi. Yksityiskohtaisemmin asiasta saat tietoa ryhmän www-sivustolta: https://www.debian.org/.

Linux on moderni seuraaja Unix-käyttöjärjestelmälle, joka kehitti Bell Labs 1970-luvulla kertoi Bruce Perens, Debian-projektin johtaja. Suomalainen yliopisto-opiskelija Linus Torvalds aloitti Linuxin 1990-luvun alussa ja muita tuli hänen avukseen Internetissä ja auttoivat järjestelmän kehittämisessä. Me yhdistimme Linuxin ja vapaat ohjelmistot, joita muut vapaaehtoiset olivat kehittäneet tehdäkseen 800 ohjelmistopaketin täydellisen järjestelmän. Tulos näkyy Internetissä ja sisältää ilmaiseksi monia normaalisti kalliita ohjelmia, kuten www-palvelimia, ohjelmointikieliä kuten Java, C ja C++ sekä monia muita ohjelmia.

Avaruussukkulakoe lentää STS-83-ohjelmassa maaliskuun lopusta huhtikuun alkuun. Sebastian Kuzminsky on koetta ohjaavan tietokoneen parissa työskentelevä insinööri. Kuzminsky sanoi Koe tutkii kasvien kasvua mikropainovoimassa. Se käyttää pientä 486-PC-yhteensopivaa tietokonetta Ampro CoreModule 4DXi:tä. DOSin ja Windowsin sijaan tähän tietokoneeseen on asennettu Debian GNU/Linux. Levyasemien haavoittuvuus ja virrankulutus esti niiden käytön tässä kokeessa ja puolijohteista valmistettu levynkorvaaja SanDisk-yhtiöltä otettiin tilalle. Koko järjestelmä käyttää vain 10 Wattia, joka on yhtä paljon sähköä kuin yövalossa. Tietokone ohjaa vettä ja valoa kasvaville kasveille ja lähettää telemetriatietoja ja videota kasveista maahan kertoi Kuzminsky.

Koulutuspaikat ovat myös innostuneet Debian GNU/Linux-järjestelmästä. David Teague, tietotekniikan professori Läntisen Carolinan yliopistolta, kertoo suurin osa tietotekniikan laitoksemme laboratorioista käyttää Debiania. Käytämme sitä ohjelmoinnin, käyttöjärjestelmien, järjestelmäylläpidon ja www-sivujen suunnittelun opetuksessa. Myös ensimmäisen ja toisen asteen koulut käyttävät järjestelmää tarjoamaan halvan Internet-yhteyden opiskelijoilleen.

Useimmat meistä ovat tietokoneammattilaisia, mutta teimme Debian GNU/Linuxin harrastusprojektina, kertoi Perens, joka työskentelee ohjelmoijana Pixarilla, yhtiössä, joka teki Toy Story-elokuvan. Kaikki alkoi kolme vuotta sitten pienimuotoisena yhteistyönä 60 hengen kesken, jotka pitivät yhteyttä Internetissä, mutteivät olleet tavanneet toisiaan. Emme olleet tyytyväisiä saatavilla oleviin käyttöjärjestelmiin, jotka eivät pysyneet laitteistomme kehityksen tasalla. Meistä tuntui, että netistä oli tullut niin iso, että voisimme yhdistää ryhmän vapaaehtoisia ohjelmoijia tuottaksemme sellaista, johon tähän mennessä olivat kyenneet vain suuret yhtiöt. Toivoimme, että monet ihmiset ottaisivat luomamme järjestelmän vakavaan käyttöön, mutta emme voineet mainostaa paitsi tekemällä www-sivun ja kertomalla siitä Internetissä. Ei kestänyt pitkään saavuttaa tuhansia käyttäjiä ja vapaaehtoisjoukko kasvoi 200 ohjelmoijaan eri puolilta maailmaa. Ihmiset laittoivat Microsoftin pois järjestelmistään asentaakseen Debianin. Nykyään järjestelmä on perustanut oman yhdistyksen, Software in the Public Interest, tukemaan jatkokehitystä. Jäseniä on joka maanosasta.

Otamme vielä mukaan lisää kehittäjiä, sanoi Perens, ja toivotamme uudet käyttäjät aina tervetulleiksi. Järjestelmästä kiinnostuneet voivat lukea Debian GNU/Linuxista ryhmän www-sivustolla www.debian.org. Www-sivustolta voi kopioida ilmaiseksi koko järjestelmän ja ohjeet sen asentamiseen.