Debian osallistuu Googlen Summer of Codeen

25. huhtikuuta 2007

Debian-projekti on ylpeä tultuaan Googlen hyväksymäksi mentoriorganisaatioksi tämän vuoden Summer of Code -ohjelmaan yhteensä yhdeksällä työllä. Google rahoittaa alla mainittujen opiskelijoiden kokoaikaisen kesätyön näissä töissä 28.5.-20.8. Aktiiviset Debian-kehittäjät ohjaavat ja arvioivat opiskelijoita tänä aikana.

Opiskelijatöiden päätavoite on luoda tai kehittää työkaluja, jotka helpottavat kehittäjien työtä Debian-pakettien ja -julkaisun parissa. Useat työt kattavat kommunikaation ohjelmistojen tekijöiden, käyttäjien ja Debian-kehittäjien välillä. Muutama työ keskittyy laadunvarmistukseen ja testauksen kehittämiseen kun taas joissain töissä luodaan uusia työkaluja Debian-järjestelmien ylläpitoa helpottamaan.

Seuraavat työt ja opiskelijat on hyväksytty:

Jeroen van Wolffelaar toteuttaa Molen, joka on infrastruktuuri tiedon hallintaan. Tämä auttaa saamaan Debianin suuren tietomäärän kehittäjien ja käyttäjien saataville. Mukana ovat pakettien historia ja julkaisutilastot.

Ian Haken kirjoittaa työkaluja, joilla voidaan käyttää QEMUa, virtuaalitietokone-emulaattoria, testaamaan päivityksiä Debianin julkaisusta toiseen ilman oikean tietokoneen uudelleenasennusta. Tämä auttaa myös päivityssyklissä olevien mahdollisten vikojen automaattista löytämistä.

Ana Beatriz Guerrero López kehittää piupartsia, joka on työkalu pakettien asennus-, päivitys- ja poistoskriptien laadun testaamiseen ja kehittämiseen.

Gustavo Rezende Montesino työskentelee vikailmoitusten lajittelu- ja edelleenlähetystyökalun parissa, joka auttaa kehittäjien toimimaan tehokkaammin vikojen seurannassa ja kommunikoidessaan vikoista ilmoittaneiden kanssa sekä ylävirran vikailmoitusjärjestelmien kanssa.

Cameron Dale laajentaa BitTorrent-sovelluksen toimimaan tehokkaasti suurilla, jatkuvasti päivittyvillä tiedostokokoelmilla kuten Debian-arkisto. Hän luo myös liitännäisen tai välipalvelimen, jolla Debian-pakettijakelutyökalu APT:n kytketään tähän verkkoon.

Pavel Vinogradov will develop a status monitoring system for security management of clusters of Debian systems. It is based on the OVAL language, which provides a uniform mechanism to report on and control security centrally.

Margarita Manterola Rivero työskentelee Debianin vianseurantajärjestelmän www-pohjaisen käyttöliittymän parissa, jolla helpotetaan käyttäjiä heidän ilmoittaessaan, tarkistaessaan ja muuttaessaan vikailmoituksia.

Martín Hernán Ferrari toteuttaa modulaarisen CD- ja DVD-vedoksien testaustyökalun, joka mahdollistaa Debianin CD- ja DVD-vedosten automaattisen testaamisen valmistettaessa.

Chris Lamb toteuttaa graafisen käyttöliittymän Debianin live-järjestelmien tekemiseen. Tämän jälkeen suoraan CD/DVD:ltä käynnistyvien ja toimivien Debian-järjestelmien luonti on paljon helpompaa.

Debianin työt on lueteltu Wikissä.

Summer of Code on kuvattu Googlen www-sivuilla.

Tietoja Debianista

Debian-projekti on yli tuhannesta ympäri maailman sijoittuneesta Vapaiden ohjelmistojen kehittäjistä koostuva järjestö, jonka jäsenet vapaaehtoisesti käyttävät aikaansa ja työpanoksiaan tuottaakseen täysin vapaan käyttöjärjestelmän, Debian GNU/Linuxin. Debianin sitoutuminen Vapaisiin ohjelmistoihin, voittoa tavoittelematon luonne ja avoin kehitysmalli tekevät siitä ainutlaatuisen GNU/Linux-jakelun.

Yhteystiedot

Tarkempia tietoja löydät Debianin www-sivustolta osoitteesta https://www.debian.org/ tai lähettämällä sähköpostia (englanniksi) osoitteeseen <press@debian.org>.