Debian deltar i Googles Summer of code

25 april 2007

Debianprojektet är stolta över att ha valts av Google som en mentororganisation i årets Summer of code, med totalt nio olika uppdrag. Google finansierar de studenter som anges nedan så att de kan jobba heltid på dessa områden under sin sommarsemester, från 28 maj till 20 augusti. De kommer vägledas och utvärderas under denna tid av aktiva Debianutvecklare.

Huvudfokus för alla studentuppdrag är att skapa eller förbättra verktyg som assisterar utvecklare med att arbeta på Debianpaket och Debianutgivningen. Flera uppdrag handlar om kommunikation mellan programvaruförfattare, användare och Debianutvecklare. Ett antal uppdrag gäller kvalitetskontroll och förbättrad testning, medan andra innebär nya verktyg för att göra det enklare att underhålla Debiansystem.

Specifikt så har följande uppdrag och studenter godtagits:

Jeroen van Wolffelaar kommer implementera Mole, en infrastruktur för att hantera information. Detta kommer göra det enklare att göra Debians stora mängd data enklare att komma åt för utvecklare och användare. Pakethistorik och utgivningsstatistik ingår.

Ian Haken kommer skriva verktyg för att använda QEMU, en emulator för virtuella maskiner, för att testa uppgraderingar från en Debianutgåva till nästa utan att behöva ominstallera en riktig maskin. Detta kommer göra det enklare för oss att spåra möjliga fel i uppgraderingscykler.

Ana Beatriz Guerrero López kommer förbättra piuparts, ett verktyg som gör det enklare att testa och förbättra kvaliteten hos paketinstallations-, uppgraderings- och borttagningsskript.

Gustavo Rezende Montesino kommer jobba på ett verktyg för prioritering och vidaresändning av fel som kommer göra det enklare för utvecklare att mer effektivt spåra fel och interagera med felrapportörer och felrapporteringssystem uppströms.

Cameron Dale kommer utöka en BitTorrentprogramvara så att den fungerar effektivt med stora, konstant uppdaterade filsamlingar som Debianarkivet, och skapa en motor eller mellanserver till Debianpaketsdistributionsverktyget APT för att komma åt det.

Pavel Vinogradov kommer utveckla ett statusövervakningssystem för säkerhetshantering för kluster av Debiansystem. Det baseras på språket OVAL, vilket tillhandahåller en enhetlig mekanism för att centralt rapportera om och styra säkerhet.

Margarita Manterola Rivero kommer arbeta på ett webbaserat gränssnitt mot Debians felrapporteringssystem, vilket kommer göra det enklare för användare att rapportera, se på och manipulera felrapporter.

Martín Hernán Ferrari kommer skriva ett modulärt testverktyg för cd- och dvd-avbildnings, vilket kommer göra det möjligt att automatisera testning av cd- och dvd-avbildningarna när de produceras.

Chris Lamb kommer implementera ett grafiskt användargränssnitt för att bygga Debian-livesystem. Detta kommer göra det mycket enklare att skapa Debiansystem som startar och kör direkt från en cd/dvd.

Debians projekt finns på Wikin.

Summer of code dokumenteras på Googles webbplats.

Om Debian

Debian är ett fritt operativsystem som utvecklas av mer än tusen utvecklare från hela världen som samarbetar om att producera det helt fria operativsystemet Debian GNU/Linux. Debians hängivenhet till fri programvara, dess ideella natur och dess öppna utvecklingsmodell gör den unik.

Kontaktinformation

För ytterligare information, besök Debians webbsidor på https://www.debian.org/ eller sänd e-post till <press@debian.org> (på engelska).