Debian-projektet bliver medlem af OSI

30. marts 2012

Debian-projektet er stolt over at kunne offentliggøre, at det er blevet medlem af Open Source Initiative (OSI) som affilieret. OSI blev grundlagt i 1998 af Eric S. Raymond og Bruce Perens, med det formål at forklare, advokere og beskytte begrebet open source. Debian deler OSI's mål med at fremme fri software. Debians sociale kontrak binder projektet til at fremstille et system, som er ethundrede procent frit.

OSI's Open Source Definition er tæt baseret på Debians Free Software Guidelines (Debians retningslinjer fra fri software), dokumentet, der definerer hvilke former for softwarelicenser, som Debian-projektet accepterer. I efterhånden mange år, har OSI hjulpet Open Source-varemærket med at opnå anerkendelse, i særdeleshed inden for forretningsverdenen. OSI besluttede for nylig, at leve op til det mål, ved at blive en medlemsstyret organisation, og har som første skridt inviteret fri software- og Open Source-softwareprojekter til at blive affilierede medlemmer.

Ved at blive affilierede medlem af OSI, anerkender Debian-projektets OSI's historiske arbejde mod mål, der deles af begge organisationer. Dog vil Debian-projektet ikke automatisk overtage beslutninger truffet af OSI om hvorvidt specifikke softwarelicenser er acceptable, og vil fortsat have en uafhængig proces til licensreview.

For at opnå udbredt anvendelse af fri software, skal vi stadig overvinde mange udfordringer, sagde Stefano Zacchiroli, Debians projektleder. Mens Debian er perfekt egnet til at håndtere tekniske udfordringer, er andre organisationer bedre rustet til at håndere de mere politiske, så som virksomhedsmæssige anti-fri software-FUD, eller uretfærdige verdensomspændende lovgivning, der gør det illegalt at dele fri software. Jeg værdsætter det arbejde, OSI har gjort på disse områder. Takket være deres nye affilieringsordning, ser jeg frem til at Debian kan deltage aktivt i OSI.

Simon Phipps fra OSI hilste Debian velkommen i organisationen, og sagde at, [d]et er storartet, at Debian blive en del af den nye affileringsordning; projektets brede erfaring vil være en værdifuld tilføjelse. Bestyrelsen er ivrig efter at gøre fremskridt, og et mangeartet og repræsentativt affiliate-medlemskab, er afgørende for at vi kan træffe velbegrundede beslutninger vedrørende hver enkelt af de ufordrende ændringer, som vi forventer at se.

Om Open Source Initiative

OSI er forvalteren af Open Source Definition (OSD) samt fællesskabets anerkendte instans til gennemgang og godkendelse af liceser, som levende op til OSD. OSI er aktivt involveret i opbygning af open source-fællesskaber og -udddanelse, samt i arbejdet med at gøre offentligheden bekendt med, og vigtigheden af, ikke-proprietær software.

Om Debian

Debian-projektet blev grundlagt i 1993 af Ian Murdock, som et helt frit fællesskabsprojekt. Siden den gang, er projektet vokset til at være et af de største og mest indflydelsesrige open source-projekter. Tusindvis af frivillige fra hele verden samarbejder om at fremstille og vedligeholde Debian-software. Med oversættelser til 70 sprog, og med understøttelse af et enormt antal computertyper, kalder Debian sig det universelle styresystem.

Kontaktoplysninger

Besøg Debians websider på https://www.debian.org/ for yderligere oplysninger eller send en mail på engelsk til <press@debian.org>.