Debian-fællesskabet fejrer sin 19. fødselsdag

16. august 2012

Debian-fællesskabet er stolt over at kunne fejre sin 19. fødselsdag siden Ian Murdocks oprindelige grundlæggelsesannoncering. Citat fra den officielle projekthistorie: Debian-projektet blev officielt grundlagt af Ian Murdock den 16. august 1993. På det tidspunkt var hele idéen med en Linux-"distribution" ny. Ians idé med Debian var, at det skulle være en distribution, der blev lavet i åbenhed, i Linux' og GNU's ånd.

Meget et sket i projektet og dets fællesskab i de forgangne nitten år. Der har været elleve udgivelser - senest Debian 6.0 Squeeze i februar 2011 - samt en stor mængde pakket fri software. Den aktuelle unstable-forgrening består af flere end 37.000 binære pakker alene til amd64-arkitekturen - over 46 GB fri/libre software! Siden sidste års fødselsdag, er der taget nye tilpasningsskridt; 11 officielle tilpasninger er nu tilgængelige, hvor Debian/kFreeBSD fortjener særlig omtale på grund af den succesrige integration af en ikke-Linux-kerne i projektet.

Debian 7.0, codenamed Wheezy, blev frosset i juli 2012, som følge af regler om tidsbaserede frysninger, og i øjeblikket er hovedaktiviteten i hele projektet udryddelse af de tilbageværende udgiveleskritiske fejl. Igen stræber Debian efter at holde sine mål om tekniske stortartethed, ansvarlighed og frem for alt frihed.

Det er gjort muligt takket være et stærkt fællesskab, som har udviklet sig omkring Debian. Ud over flere end 1.000 Debian Developers og Maintainers fra hele verden, er der flere end 12.000 registrerede konti på samarbejdsplatformen Alioth, og heri er ikke engang medtaget alle dem, der bidrager med oversættelser eller fejlrapporter (og nogle gange rettelser til dem) samt alle de brugere, der hjælper hinanden gennem vores postlister, forummer og IRC-kanaler.

Projektet vil gerne benytte lejligheden til at takke alle vores brugere og bidragydere, og selvfølgelig vores opstrømsudviklere. Alle er med til at gøre Debian til en stor oplevelse og et fantatisk projekt!

Debian-projektet hilser fortsat bidrag velkommen i alle forummer, fra alle, og opfordrer folk til at hente, anvende, ændre og distribuere dets kildekode, i håbet om at det vil være nyttigt.

Kontaktoplysninger

Besøg Debians websider på https://www.debian.org/ for yderligere oplysninger eller send en mail på engelsk til <press@debian.org>.