Debian Edu / Skolelinux Wheezy — en komplet Linux-løsning til din skole

28. september 2013

Debian Edu er et komplet styresystem til skoler. Ved hjælp af sine forskellige installeringsprofiler, kan man installere servere, workstations og bærbare computere, som vil samarbejde på skolens netværk. Med Debian Edu kan lærerne selv eller deres tekniske support udrulle et komplet flerbruger- og flermaskine-undervisningsmiljø i løbet af nogle få timer eller dage. Debian Edu leveres med hundrede vis af præinstallerede applikationer, men man kan altid tilføje flere pakker fra Debian.

Udviklingsholdet bag Debian Edu er glad for at kunne annoncere Debian Edu 7.1+edu0 Wheezy, den sjette udgivelse af Debian Edu / Skolelinux, baseret på Debian 7 (alias Wheezy), som er blevet opdateret og omhyggeligt forbedret sammenlignet med den tidligere Squeeze-udgave, samtidig med at det unikke funktionsomfang og den lette vedligeholdelse er bevaret.

Nylige tilbagemeldinger:

Om Debian Edu og Skolelinux

Debian Edu, også kendt som Skolelinux, er en Linux-distribution baseret på Debian, som indeholder et komplet opsat skolenetværk, som er klar til brug. Straks efter installeringen, kører en skoleserver alle tjenester, der er nødvendige i et skolenetværk, og venter på at brugere og maskiner bliver tilføjet via GOsa², et behageligt Web-UI. Et netboot-miljø forberedes ved hjælp af PXE, hvorfor der efter den indledende installering på den primære server fra CD eller USB-pind, kan der installeres på alle andre maskiner via netværket. Den medfølgende skoleserver tilbyder en LDAP-database og Kerberos-autentificeringstjenesten, centraliserede hjemmemapper, en DHCP-server, en webproyx og mange andre tjenester. Skrivebordsmiljøet indeholder flere end 60 softwarepakker til undervisningsformål, desuden er flere tilgængelige fra Debians arkiv, og skoler kan vælge mellem skrivebordsmiljøerne KDE Plasma, GNOME, LXDE og Xfce.

Komplette udgivelsesbemærkninger og håndbog

Under download-URL'erne er der en liste over noget af den nye funktionalitet i Debian Edu 7.1+edu0 Wheezy. Den komplette liste er en del af håndbogen. (Se engelsk udgave på wikien og oversat håndbog installeret på maintainer.skolelinux.org).

Få fat i distributionen

For at hente CD-udgivelsen multiarch-netinstall (655 MiB), kan man benytte:

Filaftrykkets SHA1SUM er: bebcb64d38e34e7c9f04db9f251a5e55bdb56670

For at hente ISO-udgivelsen multiarch USB-pind (5.4 GiB), kan man benytte:

Filaftrykkets SHA1SUM er: a86ec62c06890dc0d32a82ebaca093e72b35e09c

Ny funktionalitet i Debian Edu 7.1+edu0 Wheezy

Her følger (forkortede) udgivelsesbemærkninger vedrørende Debian Edu / Skolelinux 7.1+edu0, baseret på Debian 7.1 med kodenavnet Wheezy.

Installeringsændringer

Softwareopdateringer

Alt, hvad der er nyt i Debian Wheezy 7.1, eksempelvis:

Flere oplysninger om Debian Wheezy 7.1 findes i udgivelsesbemærkningerne og installeringshåndbogen.

Dokumentations- og oversættelsesopdateringer

Andre ændringer

Rapportering af fejl

Rapporter fejl til Debian Edu-projektet.

Få fat i kildekoden

Kildekoden til pakkerne på CD'en og USB-pindens ISO, er tilgængelig som en USB-pind-ISO (7.6 GiB). For at hente den, kan man benytte:

Filaftrykkets SHA1SUM er: 1e926e49fdd1076f332c7c4abce3fb43049cddb7

Om Debian

Debian-projektet blev grundlagt i 1993 af Ian Murdock, som et helt frit fællesskabsprojekt. Siden den gang, er projektet vokset til at være et af de største og mest indflydelsesrige open source-projekter. Tusindvis af frivillige fra hele verden samarbejder om at fremstille og vedligeholde Debian-software. Med oversættelser til 70 sprog, og med understøttelse af et enormt antal computertyper, kalder Debian sig det universelle styresystem.

Kontaktoplysninger

Besøg Debians websider på https://www.debian.org/ for yderligere oplysninger eller send en mail på engelsk til <press@debian.org>.