Debian Edu / Skolelinux Wheezy — en komplett Linuxlösning för din skola

28 september 2013

Debian Edu är ett komplett operativsystem för skolor. Genom dess olika installationsprofiler kan du installera servrar, arbetsstationer och laptops som kommer att fungera tillsammans på skolnätverket. Med Debian Edu kommer lärarna eller deras tekniska support kunna rulla ut en komplett multianvändar- och multimaskinsstudiemiljö på några få timmar eller några få dagar. Debian Edu kommer med hundratals program installerade, men du kan alltid lägga till fler program från Debian.

Utvecklarlaget bakom Debian Edu presenterar stolt Debian Edu 7.1+edu0 Wheezy, den sjätte utgåvan av Debian Edu / Skolelinux, baserad på Debian 7 (Wheezy), som har uppdaterats och noggrant förbättrad jämfört med den tidigare Squeeze-utgåvan medans man har behållt dess unika funktionsuppsättning och dess lätthet att underhålla.

Några akuella kommentarer:

Om Debian Edu och Skolelinux

Debian Edu, även känt som Skolelinux, är en Linuxdistribution som är baserad på Debian och som tillhandahåller ett komplett konfigurerat skolnätverk out-of-the-box. Direkt efter installation har man en skolserver som kör alla tjänster som behövs för ett skolnätverk och som bara väntar på att användare och maskiner skall anslutas med hjälp av GOsa², ett bekvämt Web-användargränssnitt. En nätbootande miljö är förberedd med hjälp av PXE, så efter den ursprungliga installationen av huvudservern från CD eller USB kan alla andra maskiner installeras via nätverket. Den givna skolservern tillhandahåller en LDAP-databas och Kerberos autentiseringstjänst, centraliserade hem-mappar, en DHCP-server, en webbproxy, och många andra tjänster. Skrivbordet innehåller mer än 60 undervisningsmjukvarupaket och ytterligare mer finns tillgängligt från Debianarkivet, och skolor kan välja mellan skrivbordsmiljöerna KDE Plasma, GNOME, LXDE och Xfce.

Komplett versionsfakta och manual

Under nedladdningslänkarna kan du hitta en lista på några av funktionerna i Debian Edu 7.1+edu0 Wheezy. Den kompletta listan finns som en del av manualen. (Se den Engelska versionen på wikin och manualöversättningarna som är installerade på maintainer.skolelinux.org).

Var man får tag på det

För att ladda ner multiarch nätverksinstallations-CD-utgåvan (655 MiB) kan du använda:

Denna avbildnings SHA1SUM är: bebcb64d38e34e7c9f04db9f251a5e55bdb56670

För att ladda ner ISO-utgåvan av multiarch-USB-stickan (5.4 GiB) kan du använda:

Denna avbildnings SHA1SUM är: a86ec62c06890dc0d32a82ebaca093e72b35e09c

Nya funktioner i Debian Edu 7.1+edu0 Wheezy

Detta är (den förkortade) versionsfaktan för Debian Edu / Skolelinux 7,1+edu0, baserad på Debian 7.1 med kodnamnet Wheezy.

Installationsförändringar

Mjukvaruuppdateringar

Allt som är nytt i Debian Wheezy 7,1, t.ex:

More information about Debian Wheezy 7.1 is provided in the release notes and the installation manual.

Dokumentations- och översättningsuppdateringar

Övriga ändringar

Hur man rapporterar fel

Rapportera fel till Debian Edu-projektet.

Var man får tag på källkoden

Källkoden till paketen på ISO-avbildningarna av CDn och USB-stickan finns tillgängliga som en ISO-avbildning av en USB-sticka (7.6 GiB). För att hämta den kan du använda:

Denna avbildnings SHA1SUM är: 1e926e49fdd1076f332c7c4abce3fb43049cddb7

Om Debian

Debianprojektet grundades 1993 av Ian Murdock med målsättningen att vara ett i sanning fritt gemenskapsprojekt. Sedan dess har projektet vuxit till att vara ett av världens största och mest inflytelserika öppenkällkodsprojekten. Tusentals frivilliga från hela världen jobbar tillsammans för att skapa och underhålla Debianmjukvara. Tillgängligt i 70 språk, och med stöd för en stor mängd datortyper, kallar sig Debian det universella operativsystemet.

Kontaktinformation

För mer information, besök vänligen Debians webbplats på https://www.debian.org/ eller skicka e-post (på engelska) till <press@debian.org>.