DebConf15 - Debiankonferens i Heidelberg

5 augusti 2015

Heidelberg, Augusti 2015 - Den internationella Debiankonferensen DebConf tar plats i Heidelberg, Tyskland, från den 15 till 22 Augusti 2015. Frivilliga utvecklare och bidragslämnare från hela världen kommer att samlas för att informera varandra och allmänheten om framsteg och pågående arbete och för att delta i diskussioner och planering för framtida utveckling. Med mer än 550 deltagare från 53 länder, kommer DebConf15 att vara den största Debiankonferensen hittils.

Vid början av 8-dagarskonferensen bjuder organisationsgruppen in allmänheten till en Open Weekend, för att informera om Debianprojektet, dess operativsystem och folket bakom dessa. Mer information om denna weekend finns tillgänglig på https://debconf15.debconf.org/openweekend.xhtml. Registrering är avgiftsfri, men obligatorisk via webbsidan. Tack vare ett hög efterfrågan finns endast en begränsad mängd platser kvar.

Besökare kan förvänta sig presentationer på engelska om projektet, dess gemenskap och dess produkter. Förberedelser för nästa utgåva och tekniska ämnen kommer att kompletteras med diskussioner om aktuella ämnen som relaterar till Molnet, säkerhet, sekretess och Fri Mjukvara i allmänhet.

Utvalda talare är:

Lördag kväll (15 Augusti), kommer besökarna att fira Debianprojektets 22:a födelsedag. Bandet bellsparx från Mannheim, som specialiserar sig i Fri musik, kommer att spela live.

En annan höjdpunkt är visningen av Citizenfour på fredagskvällen (21 Augusti). Filmen belönades med Oscar för bästa dokumentär tidigare detta år, och Debianprojektet tackas uttryckligen i filmens eftertexter.

Resten av veckan är fylld med tekniska presentationer, workshops och diskussioner som kommer att vara inflytande över Debian och dess planer för nästa version av Debianfamiljen av operativsystem.

Det fullständiga konferensprogrammet finns tillgängligt från https://summit.debconf.org/debconf15/

DebConf är enormt viktigt för vår gemenskap, säger Debians Projektledare Neil McGovern. Vi arbetar som frivilliga dygnet runt från alla delar av världen och personliga interaktioner och vänskap som formats under DebConf har en märkbar inverkan på kvalitén av vårt arbete, och alla våra bidragslämnares motivation.

DebConf skulle inte ha varit möjligt utan stödet från ett antal sponsorer.

Platinum-sponsorn Hewlett-Packard och Debian har en lång historia av samarbete.

HP använder Debian för att accelerera innovation för HP Helion och The Machine och det är det naturliga valet med dess starka engagemang till att vara det universella operativsystemet där HP och HP-ansẗ́ällda deltar som en del av gemenskapen, säger Steve Geary, R&D manager på Hewlett-Packard. HP fortsätter sin långa tradition av att sponsra DebConf som en mötesplats dit HP kommer för att dela med sig av sina ideer, höra andras, och anpassa tekniska vägar för Debian som en del av HP Helion och The Machine.

Vänligen skicka frågor eller förfrågningar om ytterligare information till vårat pressteam på press@debconf.org eller ring +49 89 2155 0092 (under Centraleuropeiskt arbetstid).

Om Debian och DebConf

Debianprojektet är en sammanslutning av frivilliga som har målet att skapa ett operativsystem som är sammansatt av endast Fri mjukvara. Debian används i fler företag, NGOs och i den publika sektorn över hela världen. Det tjänar som grund för andra GNU/Linuxdistributioner, så som det populära Ubuntu, och Tails, operativsystemet som används av exempelvis journalisterna som är ansvariga för NSA-avslöjandena.

DebConf har ägt rum varje år sedan 2000 i ett nytt land. Precis som Debianprojektet organiseras det av frivilliga och är ett icke vinstdrivande projekt. Videoströmmar av flera presentationer görs tillgängliga i realtid och arkiveras för publik konsumption. Utöver presentationer och workshops, inkluderar konferensens mål att tillhandahålla utrymme och infrastruktur för besökarna att samarbeta och diskutera.

Nästa år är DebConf16 tänkt att äga rum i Juni/Juli i Kapstaden, Sydafrika, för den första gången på den Afrikanska kontinenten. Förslag för DebConf 2017 väntas från Montreal/Kanada, Cambridge/Storbritannien, Paris/Frankrike, Prag/Tjeckien och Karlskrona/Sverige.

Detaljer och kuriosa

Trots namnet DebConf15, är detta års DebConf faktiskt den 16 DebConf, vilket lustigt nog sammanfaller med datorräkning och indexering som startar med 0. Numret refererar året, och den första DebConf-konferensen år 2000 var DebConf0.

Flera beökare väntas detta år än någonsin tidigare, en utmaning som organisatörerna lyckades hantera. För första gången i DebConfs historia, måste vi hålla i åtanke att stänga registreringen på grund av det stora intresset, säger Martin Krafft, en långtida organisatör, som är tacksam till lokalen för deras stöd: Vandrarhemmet har varit extremt tillmötesgående och deras faciliteter gör dem till en ideéll partner för oss. Samarbetet med personalen har varit trevligt och okomplicerat hela tiden.

Den största utmaningen var att vandrarhemmets Internetanslutning inte var lämplig för besökarnas arbete och liveströmning av video. Lyckligtvis löste Project Elephant House detta. På några månader lyckades organisatörerna bakom DebConf, vandrarhemmet, den angränsande djurparken samt det lokala universitetet samarbeta för att ansluta vandrarhemmet till universitetets nätverk via fiberanslutningar som installerats i djurparken. Det är planerat att behålla denna anslutning även efter konferensen.

Walter Tiefenbach, den ledande teknikern på djurparken, kommenterar: Vårt zoo undersökte framtidssäker infrastruktur ett tag sedan, primärt för vårt digitala innehåll. Vi är glada att den planerade användningen av vår anslutning av vandrarhemmet konfirmerar dessa framsynta beslut. Vi ser fram emot att samarbeta med vandrarhemmet och universitetet.

De som driver vandrarhemmet, Martina och Andreas Rihm, är väldigt glada över utvecklingen. Tack vare organisatörerna av DebConf lyckades vi att möta detta projekt under en kort tid. Samarbetet med djurparken och universitetet med hjälp av DebConfgruppen var väldigt fruktsamt. I framtiden kommer våra gäster att kunna köpa zoobiljetter vid incheckning. Och nu är vi även ett av vandrarhemmen i staten Baden-Württemberg med den snabbaste internetanslutningen.