Debian Weekly News - 18 januari 1999

Välkommen till den tredje utgåvan av Debian Weekly News, ett nyhetsbrev för Debianutvecklare. Överlag har det varit en långsam vecka, men det har ändå hänt ett antal intressanta saker, men mycket av detta har skett bakom kulisserna, på debian-private-sändlistan, varför jag inte kan sammanfatta det här. En vädjan till er alla: tänk er för innan ni postar på debian-private, debian-devel är vanligtvis ett bättre val.

Senaste nytt: slink kommer att djupfrysas onsdag 20 januari! Nio paket kommer att tas bort från distributionen på grund av kritiska fel, såvida de inte kan åtgärdas omedelbart, och 36 andra kritiska fel måste rättas innan vi kan släppa den.

Val av Debians nästa projektledare har börjat. Valet kommer att hålla på i tre veckor, till den 3 februari, och valsedeln innehåller fyra kandidater: Ben Collins, Joseph Carter, Richard Braakman och Wichert Akkerman. För mer information om kandidaterna, se Lalo Martins intervju. Naturligtvis är det bara Debians utvecklare som kan rösta.

Det här ämnet har diskuterats tidigare på listorna, men vi har ännu inte hittat någon lösning; vad ska Debian göra om någon vill paketera hundratals megabyte fri data som en del av Debian? Den här gången är det astronomisk information, men biologisk data, kartor, och liknande har diskuterats tidigare. Den typen av stora paket kan få till följd att Debian expanderar till ytterligare en cd-skiva, för datauppsättningar som bara är användbara för ett litet antal människor.

En annan intressant fråga som ställdes på listorna den här veckan: ska mutt bli Debians förvalda e-postläsare? Elm innehar den posten idag. Den lilla mängd information vi har från populäritetstävlingen än så länge indikerar att mutt används oftare än elm, åtminstone av Debianutvecklare. Men elm är mer vanlig på Unixsystem i allmänhet än uppstickaren mutt, och är enklare att konfigurera för nya användare.

The Open Group har släppt sin första LSB-testuppsättning. Än så länge har reaktionen på listorna varit mycket negativ, både i fråga om testuppsättningens omfång och dess innehåll (exempelvis verkar det innehålla i386-ismer). Joseph Carter sammanställer en lista över problemen så att vi kan uppmärksamma The Open Group på dem.

Det verkar som vi måste lägga till tecra-bootdisketterna igen, eftersom en del folk har rapporterat problem med de senaste bootdisketterna på bärbara datorer.

Debian Hurd är den enda anpassningen folk som bara äger i386-maskinvara kan jobba på, och den är på ett intressant stadium i sin utveckling eftersom den är precis på gränsen att vara användbar. Om du är intresserad av att arbeta på denna lovande anpassningen finns det en lista av arbetsområden. Naturligtvis har Hurd flera nya intressanta funktioner; en av dessa är möjligheten att montera flera filsystem i samma namnrymd, något som gör FSSTNDs djupa katalogstruktur onödig. En lång diskussion på Debian-Hurd-sändlistan denna vecka angående att länka /usr till / på Hurdsystem för att möjliggöra ett plattare katalogträd, medan kompatibiliteten med resten av Debiansystemet bibehålls. Intressanta prylar.

Debian-sparc har slutligen frysts.

Nysläppta paket denna vecka inkluderar:

Paket med problem denna vecka:

Servernyheter denna vecka:

Uppföljningar till nyheter från förra veckan:


För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.

Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.

Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Joey Hess.
Det översattes av Peter Karlsson.