Debian Weekly News - Årssammanfattning 1999
Den här specialbilagan till Debian Weekly News är en sammanfattning över de viktigaste händelserna i Debians värld under 1999. Det är definitivt inte en allomfattande lista, utan fokus ligger på ovanliga och viktiga händelser, inte det hela tiden i bakgrunden pågående utvecklingsarbetet och -diskussionerna.
För att ge en kort inblick i volymen av vad som skett bakom kulisserna under året följer här några siffror: Tjugotvå tusen felrapporter sändes in under året, etthundrasjuttio tusen meddelanden postades på de olika Debiansändlistorna och närmare tjugofem tusen nya versioner av paket sändes in.
Här är de för Debianprojektet mest minnesvärda händelserna under 1999:
Januari
- Vi har släppt en större ny utgåva, och fem mindre underutgåvor, av Debian under det gångna året, och är snabbt på väg mot en ny frysning. Vid den här tiden förra året var vi djupt nere i den till synes oändliga frysningen av Debian 2.1, vi började undra om den någonsin skulle nå sitt slut, och visst tvivel hystes om våra planer för slink fanns. Men vi fortsatte att jobba, och övergick till en djupfrysning i slutet av januari.
- För första gången blir ett minimalt Debian GNU/Hurd-system tillgängligt, baserat på Debians bassystem.
- Inledande experimentellt arbete påbörjas för att stöda kompileringsberoenden i källkodspaket ("build dependencies", då kallat "source dependencies".)
- Val påbörjas till posten som Debians nya projektledare. Det var första gången vi valde en ledare på det här sättet, och det var en spännande process som turligt nog inte blir allt för politisk.
- Den temporära licensen för den gamla Debianlogotypen gick ut för den n:te gången. Diskussioner påbörjades om vilken ny licens vi skulle använde, och det bestämdes också att börja leta efter en ny logotyp med hjälp av Gimps logotyptävling.
Februari
- Utvecklingen av dpkg som länge stått stilla kommer åter igång och lägger till några nya trevliga funktioner: med automatiska utannonseringar av nya program plus automatisk stängning av felrapporter när paket sänds in. Flera personer lovade att börja arbeta på dpkg inom kort, och dpkg blev betydligt bättre omhändertagen under detta år än vad det varit tidigare.
- Wichert Akkerman valdes som Debians nya ledare.
- Debhelper användes av 50% av paketen.
- Arbete på utgivningen av den nya utgåvan fortsatte, och släppningsdatumet sattes till den 2 mars.
- Idén om en version av Debian baserad på FreeBSD väcktes för första gången.
Mars
- Utgivningen fördröjdes en vecka. Eftersom inte alla hör om förseningen i tid firas utgivningen med en fest på irc för tidigt. Under de problematiska sista dagarna före utgivningen ökade spänningen, och några olyckliga omständigheter fick Brian White att avsäga sig posten som "Release Manager" (Richard Braakman tog senare över arbetet). Till slut, den 9 mars, släpptes så Debian 2.1.
- Gimp-logotyptävlingen avslutade. Den genererade flera trevliga logotypkandidater, och vi förberedde oss för att rösta om logotypen, fastän vi fortfarande försökte bestämma vilken licens den ska ha.
- Debian användes i Empeg-bil-mp3-spelaren.
- Med Debian släppt började en ny tur runt utvecklingscykeln. Första steget var att migrera till glibc 2.1.
April
- Vi började tänka tanken att ha två logotyper: en för officiellt bruk och en med en friare licens. Omröstning om antalet logotyper och deras licenser började till slut.
- Corel tillkännagav planer på att skapa en Linuxdistribution baserad på Debian.
- Felrapporteringssystemet gick ner när en antik a.out-binär går sönder. Detta blev en bryskt påminnelse om hur dåligt underhållet felrapporteringssystemet var. I september, efter omfattande arbete, uppdaterades systemet till att använda det nya debbugspaketet.
Maj
- Resultaten från logotyplicensomröstningen blir klara: vi valde att ha två logotyper med olika licenser. I slutet av månaden kom omröstningen om vilken logotyp vi faktiskt ska använda igång.
- Diskussionerna på sändlistan debian-policy ökar i omfattning, och veckosammanfattningar börjar postas.
- Debian JP-projektet släppte en japansk version av slink och uttryckte önskemål om att bli del av det verkliga Debian, för att slå samman ändringarna. Flera av de inblandade i Debian JP blev Debianutvecklare och började lägga till paket till Debian.
- En ny server sattes upp för non-us, vilket avslutade de myckna sporadiska problem som den gamla servern haft. Samtidigt omorganiserades non-us för att mer stämma överens med utseendet på övriga Debian.
Juni
- "Virveln" ("swirl") blev den nya Debianlogotypen och fick snabbt fotfäste inom Debiankulturen. Men logotypsagan var ännu inte över, ett förslag lades fram att byta den officiella och den friare logotypen, en fråga som ledde fram till en omröstning i slutet av juni.
- SPI blir officiellt en ideell organisation i USA.
- En ny Debianbok, Debian GNU/Linux: Guide to Installation and Usage, gavs ut. Det var den första av flera böcker som kom ut under året.
Juli
- Efter mycket arbete började perl 5.005 introduceras i Debian. Perluppgraderingen påverkade många paket, och visade sig bli rätt smärtsam. Viss infrastruktur skapades för att göra framtida perl-uppgraderingar enklare genom att göra det möjligt för flera perlversioner att samexistera på ett system.
- Ytterligare en Debianbaserad distribution, Storm Linux, släpptes.
- Den långa logotypsagan avslutades till slut genom att en omröstning kom fram till att de båda logotyperna skulle bytas. Efter en tävling, omfattande diskussioner och tre omröstningar markerade detta slutet på logotypfrågan.
- En större omskrivning av Debians policy släpptes, vilken krävde FHS-stöd. Detta väckte frågan om hur migrationen från /usr/doc till /usr/share/dock skulle hanteras. Flera förslag lades fram och förkastas på debian-policylistan, och i vad som verkade vara ett sammanbrott för policytilläggsprocessen nåddes ingen lösning. Efter långa fördröjningar och mycken förvirring lades förslaget ut på remiss till den nyligen skapade tekniska kommittén. På grund av ytterligare fördröjningar kom inte kommittén fram till ett beslut förrän i september.
Augusti
- Debian fyllde sex år.
- Folk började klaga på att kön för att bli ny utvecklare hade fastnat, och rykten började cirkulera att Debian har slutat anta nya utvecklare innan potato släppts. Inom några veckor dök en mekanism för att gå runt problemet upp, där utvecklare sponsrar uppladdningar för folk som är fast i kön. Senare, i oktober, blir stängningen av nya utvecklare-kön officiell, och en omorganisation av nyutvecklaregruppen påbörjades. Men ännu i slutet av året är kön stängd.
- Debian fick priset "bästa klientdistribution" på Linuxworld Expo, och var finalist för tre andra priser.
September
- Gpg 1.0 släpptes och antogs snabbt av Debian för att signera paket, vilket till slut gör det möjligt att bygga Debianpaket helt med fria verktyg.
- Ytterligare en Debianbok vid namn Debian Gnu/Linux 2.2 Unleashed publicerades, och vi fick även reda på att O'Reilly hade en Debianbok på gång, vilken skulle komma att säljas av VA som en del av en förpackad version av Debian.
- Corels derivat släpptes för en stängd betatestning, något som irriterade många.
- Utvecklardatabasen kom igång, med omfattande information om utvecklarna. Fina kartor genererades härifrån, vilka visar hur utvecklarna är spridda över världen.
Oktober
- Adam Di Carlo tog över ledarskapet för startdiskettgruppen, och arbetet på disketterna tog fart då vi närmade oss ett schemalagt frysdatum 1 november.
- Ett licensproblem i Corels apt-skal hittades och fick en snabb lösning.
November
- Frysningen sköts först upp en vecka, och sedan till mitten av januari. Huvudproblemet var startdisketterna, vilka inte beräknades bli klara förrän då. Ingen var speciellt glad över det, speciellt då vi insåg att Debian 2.1 inte var helt år 2000-klar, och vi nu var tvungna att uppdatera den versionen.
- Kompileringsberoenden skrevs in i policyn och började dyka upp i källkodspaket.
- Corel Linux släpptes. Den fick bara en ljummen mottagning från inom Debian, men frågor om den dök snabbt upp på Debians sändlistor.
- Felhanteringssystemet passerade 50.000-strecket.
- Debian med FreeBSD-kärna dök upp igen och fick ett större intryck den här gången, både från folk inom Debian och utanför.
December
- Debian 2.1r4 släpptes med år 2000-rättelser och säkerhetsuppdateringar.
- Ian Murdock ("Ian"-delen i "Debian"), och Bruce Perens tillkännagav Progeny Linux, ett kommande Debianbaserat företag och distribution.
- Debian vann Linux Journals "Readers' Choice"-pris som favoritdistribution.
När nu Debian Weekly News går in i sitt andra år vill jag tacka alla som gjort det första året möjligt: Vikarierande redaktören Randolph Chung, bidragslämnarna Josip Rodin, Brandon Mitchell, Robert de Forest, Aaron Van Couwenberghe, Rob Tillotson, Michael Dahlberg, Stephane Bortzmeyer, Pablo Averbuj, Branden Robinson, Mike Renfro, Christian Meder, Katsura S. Yoshio, Raphaël Hertzog, Mike Linksvayer, och Simon Holgate. Jag vill även tacka Linux Weekly News för fortgående inspiration, och för att de aldrig klagat på mina efterapningar. Och till slut tack till alla i Debian för att ni tillhandahåller ett sådant överflöd av diskussioner, evenemang och hårt arbete som jag kan skriva om.
För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.
Redaktör för Debian Weekly News är Joey Hess.