Debian Weekly News - 14 maj 2001

Ni tycker om oss, ni tycker verkligen om oss! Vi fick en massa brev (okej, e-post...) som tyckeratt det är trevligt att se DWN tillbaka. Tack för visat stöd, vi gör vårt bästa för att hålla er informerade! Stora tack till Joey Hess som gav oss hjälpsam vägledning.

Framgång för startdisketterna. Santiago Garcia Mantinan rapporterar att han lyckats med en komplett installation av Woody med de nya startdisketterna och några egna modifieringar. Och glädjen var stor... Lite senare postades en uppdaterad tidtabell, enligt vilken vi frysningen kommer påbörjas i juni.

Varför bry sig om startdisketterna? Några nyfikna själar undrade vad uppståndelsen runt startdisketterna kommer från, när allt de vill är att installera från cd-rom. Programvaran som används för installationen är formgiven för att få plats på disketter, även om de faktiskt kan bo på cd-rom, en hårddisk eller på nätverket. Till exempel kan du hämta en startbar avbildningsfil anpassad för diskettstorlekarna 1,2 Mbyte, 1,44 Mbyte och 2,88 Mbyte - men den avbildningsfilen kan faktiskt ligga på så gott som vilket startbart media som helst ditt system kan hantera. Disketter var en mycket vanligare installationsmetod för några år sedan, idag installerar de flesta från cd-rom eller över nätverk för att slippa pyssla med disketter.

Policyförslag för funktionspaket. Anthony Towns tog upp ämnet om att skapa en riktig policy för funktionspaket i Woody. Anthony föreslår en uppsättning riktlinjer för ”task-*”-paket som kan göra dem mer flexibla och göra det möjligt att välja ut enskilda paket istället för att påtvingas alla paket som anges i funktionspaketets filhuvud.

Separata faser. Glenn McGrath föreslog att separera förberedelse- och installationsfaserna i Debians installationsprogram för att göra det lättare att göra installationsprogrammet mångsidigare. Debians installationsprogram (”Debian-installer”) är installationsprojektet för versionen av Debian som kommer efter Woody. Den har en helt ny formgivning, medan startdisketterna (”boot-floppies”) kommer att användas för sista gången i Woody.

Säkerhetsnotiser. Flera paket har varit varit ämne för säkerhetsbulletiner i Debian under veckan. Om du använder Zope, mandb, gftp eller Samba, se till att du besöker Debians säkerhetssida för information om hur du uppgraderar till nyare versioner.

JBuilder4 på Debian/PPC. Om du vill köra JBuilder4 på PPC var Franck Routier vänlig nog att bidra med sin framgångshistoria och instruktioner för hur man får igång det. Tack för rapporten, Franck!

Paketlista för 2.2r4. En lista över föreslagna uppdaterade paket i 2.2r4 tillkännagavs av Martin Schulze.

Nya paket under veckan. Nya paket i Debian under veckan var IDS-filsystemskontrollprogrammet fcheck, den virtuella Javamaskinen japhar, XFS-filsystemsstödet kernel-patch-xfs, serpento dict-server samt vcr, ett videofångarprogram.

Har du förslag? Om du har förslag, kommentarer eller nyheter för oss, sänd dem till dwn@debian.org.


För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.

Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.

Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Joe "Zonker" Brockmeier, Jean-Christophe Helary och Tollef Fog Heen.
Det översattes av Peter Karlsson.