Debianin viikkokatsaus - 14. elokuuta 2001

XFree86 4.1 saapuu epävakaaseen. XFree86 4.1.0-1 saapui epävakaaseen viime viikolla, mukanaan hämmästyttävät 295 riviä pitkä muutosloki, joten tässä ei yritetä referoida kaikkea. Uusi versio tukee ATI:n PCI-kortteja SPARCeilla ja sisältää VMWare-ajurin. Ikävä kyllä, DRI-tuki (lukuun ottamatta 3Dfx:ää) ei täsmää ydin-puun kanssa, mutta tämä on korjattu Linux-ytimen tuoreimmassa versiossa. Viime perjantaina 4.1.0-2 saapui arkistoon korjaten vielä useita muita vikoja.

Kyse ei ole enää www-palvelusta ainoastaan! Martin "Joey" Schulze julkaisi Debian Multimedia Distribution -jakelun debian-news postilistalla. Viralliset DeMuDin www-sivut ovat osoitteessa http://www.demudi.org/.

Tässä on käyntikorttini... Jim Westveer oli ystävällinen jakaessaan skriptin, jolla voi luoda käynnistettäviä Debian-käyntikorttivedoksia. Käyntikortti-rompulle mahtuu noin 50 Mt, joten käytössä ei ole kovinkaan paljoa tilaa. Tämä skripti kopioi Debian-käynnistyslevykkeet vedokseen, jotta korttia voidaan käyttää helppossa asennuksessa ja pelastus-järjestelmänä. Jaa ja nauti!

Debian kassaluukulla? Tosi on, saksalainen "Lebensmittelzeitung" on kertonut (ainoastaan saksaksi), että Globus, saksalainen valintamyymäläketju on vaihtanut noin 480 tietokoneeseensa kassaluukuillaan Debian GNU/Linuxin. Koko järjestelmä on suunniteltu siten, että kaksi kassaneitiä voivat jakaa yhden tietokoneen (useimmat ovat 486/25 MHz). Positiivisten kokemuksien jälkeen he haluavat nyt siirtää lisää toimintoja Linuxiin ja asentaa automaattisen asennusominaisuuden, jotta kassalaitteisiin voidaan öisin työntää uusia toimintoja tai päivityksiä.

Monikielinen Debian. Michael Bramer on julkaissut Debian-kuvaustenkäännöspalvelimen käynnistyksen. Projektin tarkoitus on kääntää kaikkien pakettien kuvaukset muillekin kielille kuin englanniksi. Tällä hetkellä saksa, ranska, italia ja brasilianportugali ovat tuettuja (lisää seuraa tarpeen mukaan). Projekti aloitettiin 11 viikkoa sitten ainoastaan saksaksi, ja muut kolme kieltä noin 3-4 viikkoa sitten. Saksantava ryhmä on on kääntänyt jo 20 % kaikista pakettien kuvauksista sid/main/binary-i386:ssa. Muut käännökset ovat vielä käynnistysvaiheessa ja tarvitsevat lisää apuvoimia.

Debian ammattilaisen työpöydälle? Saksalaisella Pro-Linux -sivustolla on artikkeli (vain saksaksi) thin client Linux-työpöytäratkaisuista. Natural Computing GmbH:n tuottama järjestelmä sisältää Debian GNU/Linuxin, joka on räätälöity toimistotyöpöydän koko- ja toiminnallisuusvaatimuksiin. Laitteeseen on lisätty muutamia ohjelmistoja, kuten StarOffice ja muita tyypillisiä työpöytäsovelluksia. natural.DESKTOP on suunniteltu täyttämään toimistotyöpöydän vaatimukset epäyhtenäisessä verkossa käytettäessä toimistoissa ja valtiollisissa ympäristöissä.

OpenOffice Debianille. Uusi yritys saada OpenOffice paketoitua Debianille aloitettiin. Tämänhetkisen lähdekoodin hakeminen tarvitsee tilaa jo yli 400 Mt. Koska OpenOffice on erittäin suuri paketti, useamman kuin yhden pitäisi osallistua paketointiin. Jan-Hendrik Palic yrittää nyt muodostaa ryhmän kiinnostuneista henkilöistä, jotta jonain päivänä voidaan nauttia muutamasta openoffice*.deb-tiedostosta. On kuitenkin väitetty, että OpenOfficen käännösjärjestelmä on täydellinen sekamelska, joten työtä on ensin tehtävä paljon.

S/390-päivitys. Stefan Gybas lähetti tilanneraportin S/390:n tilasta woodyssä. Kaikki vaadittavat ja tärkeät paketit on käännetty, kokeiltu viidessä eri järjestelmässä ja jopa lisätty arkistoon. Muutamat paketit kuten strace ja gdb puuttuvat vielä tällä hetkellä, mutta kunnolliset korjaukset on saatavilla molempiin, joten näidenkin pakettien pitäisi valmistua pian. Eikö olisikin mielenkiintoista ajaa XFree86:sta omassa S/390:ssä? Jopa korjaukset XFree 4.1 on lähetetty lläpitäjälle.

Uutisia Woodyn arkkitehtuureista. Alphan käynnistyslevykkeet ovat edistyneet reippaasti viimeisinä muutamana päivänä. Pääeste levykkeiden uploadaamiselle on ash, joka oli arkistoversiossa vakavasti hajalla ja tuoreempi versio ei kääntynyt. Tämä näyttää olevan korjattu nyt. Käynnistyslevykkeet mipsille ja mipselille tarvitsevat myös vielä muutamia päiviä kehitystä ja kokeilua. Näyttää kuitenkin siltä, että siirroksien tekijät ovat jo valmiita uploadaamaan ne. Kaikesta huolimatta dokumentaatio ei vielä käsittele näitä arkkitehtuureja, ja tämä on vakava ongelma.

Debianin asentaminen ainoastaan 4 Mt RAMmia. Jens Scheidtmann on kirjoittanut mini-HOWTOn kuvaamaan Debian GNU/Linuxin asentamista koneeseen, jossa on vain 4 Mt RAM-muistia. Vanhemmat tietokoneet eivät kenties sovellu ohjelmointiin tai pelien pelaamiseen, mutta silti kykenevät toteuttamaan kevyen tekstipäätteen toiminnallisuuden. Käynnistysprosessi on hiukan monimutkaisempi kuin Debianin normaaliasennuksessa, mutta on silti toimiva.

Haluatko kääntää? Lisää vapaaehtoisia tarvitaan aina auttamaan Debianin viikkokatsaukseksen kääntämisessä. Jos olet kiinnostunut, lähetä postia ja lisäämme sinut listalle.

Auta meitä! Jos sinulla on joitain mielenkiintoisia uutisia, joita haluat nähdä käsiteltävän Debianin viikkouutisissa, älä odota uutta numeroa ja valita sen jälkeen kun emme huomanneet uutistasi - lähetä toimitukseen sähköpostia uutisistasi, jotta varmasti näet sen seuraavassa numerossa. Me toimituksessa yritämme pysyä ajan tasalla kaikista Debian-maailman monista tapahtumista, mutta aina se ei ole helppoa. Lähetä uutisesi, kommenttisi ja alastonkuvasi osoitteeseen dwn@debian.org.

Uudet paketit


Saadaksesi tämän uutiskirjeen viikottain postilaatikkoosi, liity debian-news-postilistalle.

Uutiskirjeen vanhoja numeroita on myös saatavilla.

Debianin viikkokatsausta toimittavat Joe 'Zonker' Brockmeier, Jean-Christophe Helary and Tollef Fog Heen.