Debian Weekly News - 17 september 2001

Ytterligare en ny arkitektur? Stefan Gybas bad om en ny arkitektur: s390x. Han skriver: ”s390 används på IBM-stordatorer upp till G6 (generation 6) och baseras på 31-bitarsadresser (ja, 31 bitar, inte 32!). Nyare modeller (G7) använder 64-bitarsadresser och arkitekturen kallas s390x. Kärnor för s390x innehåller även ett 31-bitars-emuleringsskikt, så vi kan köra alla s390-binärer på s390x.” Han berättade även att en automatisk kompilerare (buildd) för s390x redan är uppe och kör, att alla viktiga paket har kompilerats, och att installationen kommer att vara samma som s390, så den kan till och med släppas med Woody.

Få in isdnlog i Woody. Paul Slootman upptäckte ett allvarligt problem med isdnutils-paketet. Skälet är ett binary-all-paket som beror på ett arkitekturberoende paket som inte är tillgängligt för alla arkitekturer, eftersom det kräver stöd för ISDN-maskinvara för arkitekturen. På grund av detta kan inte beroendet uppfyllas för vissa arkitekturer, något som utelåser paketet från Woody.

Begäran om lintianpatchar. Sean ”Shaleh” Perry tillkännagav att han är tillbaka och ber folk som har tillägg eller patchar att läsa i felrapporteringssystemet och skicka in dem där det är lämpligt.

Aptitude trasig för HTTP. Daniel Burrows skrev att han förstört aptitude och inte vill att folk ska berätta det för honom. Nåja... HTTP-metoden går sönder ordentligt när den körs från aptitude. Det är ett känt problem som enligt uppgift kommer från apt-biblioteken. Daniel kommer att sända in en rättning inom kort, så sänd inte in tonvis med felrapporter om det, för då skulle han vara tvungen att slå ihop felrapporter istället för att jobba på rättelsen.

Alternativ i Build-Dependencies. Bdale Garbee har upptäckt att det sätt som de automatiska kompilerarna (buildd) hanterar alternativ i Build-Depends är något underoptimal,t sbuild, som används av buildd, kommer alltid att använda det första alternativet. Paketansvariga som använder alternativ i Build-Depends bör vara medvetna om detta faktum när de börjar använda den sortens alternativ. Anthony Towns lade till några beskrivande scenarier.

Personlig paketkompilerare. Junichi Uekawa tillkännagav pbuilder, en personlig kompilerare för Debianpaket. Det är ett bekvämt program för att skapa ett chrootsystem och bygga Debianpaket inuti det. Våra automatiska kompileringssystem (buildd) använder en komponent (sbuild) som också bygger paket, men sbuild fokuserar på att bygga paket för buildd, medan pbuilder fokuserar på att integrera processen att bygga en chrootmiljö (debootstrap) och kompilera Debianpaket. Version 0.3 har redan kommit in i arkivet.

Grafer om Debian. Edward Betts verkar vara väldigt kär i xplanet. Han har använt programmet för olika sorters analyser, såsom att hitta Debians centrum, eller beräkna avståndet mellan utvecklare, eller visualisera nyckelringen. Peter Palfrader har också skapat några bilder som visualiserar nyckelringen. Varning utfärdas dock, bilderna är stora.

Överklockningstips. Rajesh Fowkar söker råd om överklockning av ett Asusmoderkort med en Celeronprocessor. Det verkar som om maskinen har några problem med att kompilera en kärna.

FAI 2.2 släpptes i söndags. Thomas Lange tillkännagav att Fully Automatic Installation (Helautomatisk installation) 2.2 var färdig. FAI är ett icke-interaktivt system för att lägga Debian GNU/Linuxmaskiner till en maskinklase (kluster).

Mums, nya startdisketter! Adam Di Carlo tillkännagav att version 3.0.14 av startdisketterna är tillgängliga för testning på powerpc och i386. Testa på och sänd rapporter, kommentarer eller beröm till debian-boot@lists.debian.org.

Hemskheter med /usr/share/java/repository. Lämnar det nuvarande systemet med Java i Debian något övrigt att önska? En diskussion på sändlistan Debian-Java pågår om klasssökvägar (classpath). Tydligen ses Javapolicyn över, så alla intresserade Javaanvändare och -utvecklare i Debian kan vara intresserade av att följa diskussionen och kanske skriva ett inlägg.

Ny funktion i dpkg-deb. Wichert Akkerman har lagt till en funktion i dpkg-deb för att välja visningsformat. Den finns i CVSen just nu för alla de som är intresserade av att testa den.

Nya paket. Här följer en kort lista över några av paket som är nya och värda att lägga märke till under veckan. Observera att detta inte på något sätt är en allomfattande lista eller en avsnäsning av de paket som inte nämns. Alla utvecklare som släpper paket som de vill få uppmärksamhet om bör sända en notis till oss. Alla utvecklare som gnäller över att hans eller hennes paket ignoreras kommer att summariskt ignoreras eller förlöjligas.

Säkerhetsbulletiner. Inga nya säkerhetsbulletiner denna vecka.

Nåt nytt? Som alltid, sänd dina nyhetstips eller kungörelser till dwn@debian.org.


För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.

Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.

Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Joe "Zonker" Brockmeier och Martin "Joey" Schulze.
Det översattes av Peter Karlsson.