Debian Weekly News - 15 oktober 2001
Felriktad tysk översättning. Vi ber så hemskt mycket om ursäkt, men på grund av ett misstag Joey gjorde blev mottagaradressen felskriven när han skulle posta den tyska översättningen av förra veckans Debian Weekly News till den tyska listan. Tyvärr distribuerades istället den till den internationella listan, vilket fick en del att fråga sig vad det var de lästa. Återigen ber vi om ursäkt för det.
Problem med Automake. En ny version av automake har äntrat det instabila arkivet. Tyvärr har får denna version byggsystemet att uppföra sig som man kan anta från namnet - den är instabil. Version 1.5 är inte bakåtkompatibel med version 1.4, även om det var ett mål. Som ett följd av dessa kan en hel del paket inte längre kompileras, såsom hela KDE. En lösning är på gång inom kort. Dessutom sände Neil Spring in en del statistik om att bygga paket med automake 1.4 och 1.5.
Långa namn på Perlmoduler.
Den aktuella policyn för namngivning av Perlmoduler är klar:
Foo::Bar blir libfoo-bar-perl
.
Detta duger bra för normala moduler, men det finns även moduler tillgängliga
som innehåller
Business::OnlinePayment::BankOfAmerica, vilket i sin tur ger paketnamnet
libbusiness-onlinepayment-bankofamerica-perl
.
Detta namn är så långt att det är smärtsamt att skriva in, och
dpkg -l
visar det inte i sin helhet.
Joey Hess skrev ett förslag
om att ta bort dum konsistens i Perlmodulnamn.
Debiankonferens 2 i Bordeaux? Organisationen av Libre Software Meeting 2002 har påbörjats, och det kommer att äga rum mellan 9-13 juli 2002. Som under tidigare år är det möjligt att organisera en Debiankonferens samtidigt, men någon måste leda organisationen av den. Förra året var Thierry Laronde vänlig nog att jobba på det, men han kan inte organisera ytterligare ett detta år. Om du är intresserad bör du ta kontakt med org@lsm.abul.org.
Kompilera OpenOffice. Петр Новодворский (Pjotr Novodvorskij) skrev en mini-HOWTO som beskriver hur man kompilerar OpenOffice 638C. Du behöver en nyare JDK från Blackdown.org och äldre STLPort-paket. Peter lade till ett antal hjälpsamma länkar och patchar i dokumentet.
Webalizer slutade fungera? Om du har upptäckt att webalizer från stable inte längre skapar statistik för webbplatsen så kanske du har råkat på detta. Äldre versioner av Webalizer (mellan version 1.30 och 2.00-12) genererade tidsstämplar på ett sådant sätt att de, på de flesta plattformarna, spillde över den 5 oktober 2001. Detta får till följd att statistiken genereras fram till midnatt 4 oktober, men inte därefter. Den aktuella versionen av webalizer har inte detta problem. En patch mot versionen från stable är tillgänglig, länkad från brevet ovan, såväl som en bakåtanpassad aktuell version. Den ansvarige förbereder att sända in de rättade paketen till stable.
Branden fick halsbränna. I förra numret skrev vi om problem med SDL-paket och Branden Robinsons försök att rätta dem. Detta avbröts plötsligt av problem som införts av den ny version av automake (se ovan), men Branden lyckades till slut rätta problemet med hjälp av två kollegor från Progeny Linux Systems och sände in NMU-paket.
Java 2 Standard Edition för Debian? Blackdown Java 2 sändes nyligen in till non-free. James Troup, vår orädda ftp-ansvarige önskar några ytterligare synpunkter om licensen. Ett intressant villkor är ”distribuera inte ytterligare programvara vars avsikt är att ersätta någon/några av programvarans komponent(er)”. Man kan anta att saker som kaffe, jikes och gcj innebär programvara avsedd att ersätta j2sdk och j2se, vilket gör det svårt att inte bryta mot regeln ovan. Stephen Zander påpekade att Blackdown har fått tillåtelse från Sun att ändra licensvillkoren för att tillåta vidaredistribution av binärer från Blackdown av Linuxdistributörer, inte bara Debian, oavsett vad de distribuerar i övrigt. De här paketen kanske till slut kan dyka upp i non-free.
Nya Apache2-paket försenade. Daniel Stone tillkännagav att nya Apache2-paket kommer att komma in i arkivet snart. Apache2 paketeras dock på ett annat sätt och använder en helt annan katalogstruktur (för detaljer, se länken ovan). Allt för många har påpekat oro för att dessa ändringar får en försening till följd.
Fria Truetypeteckensnitt? Erich Schubert kontaktade en freewareförfattare och frågade honom om han kunde licensiera dem under en öppen källkods-licens. Hans svar tyder inte helt på att han har läst de bifogade DFSG. Medan man inte var helt säkra om licensen skulle tillåta inkludering i Debian/main startade en diskussion om att licensiera konst till skillnad mot programvara.
När dyker paket upp i testing? Några frågor visar att en hel del fortfarande inte är säkra på när ett paket skall komma in i uttestningsutgåvan. Grundregeln är att paketet måste testas i två veckor (utan kritiska fel och nya insända versioner) och att alla dess binära paket har kompilerats för alla arkitekturer som ingår i testing.
Dela upp non-US i ”crypto” och ”patents”? Sunnanvind Briling Fenderson skrev om en idé att dela non-US-arkivet i en kryptografi- och en patentdel. Olika länder har olika lagar, och detta skulle kunna avsluta ”få in kryptografi i main”-diskussionerna eftersom USA-baserade entiteter skulle kunna distribuera ”crypto” och ”main”, medan Frankrike (till exempel) kunde distribuera ”main” och ”patents”.
Expertutlåtande för Matt Pavlovichs rättsfall. Branden Robinson talade med Allonn Levy per telefon för några veckor sedan, och han bad oss skriva ett utkast till ett expertutlåtande (Amicus brief, ”domstolens vän”) som kan sändas in till Kaliforniens högsta domstol, som just nu bestämmer sig för om Matts överklagande på rättskipningsområdestekniska orsaker. Levy är Matts advokat i stämningen DVD CCA mot Bunner m.fl. Electronic Frontier Foundation har detaljer.
Anvisningar för att att använda Autoconf med vänner. Henrique de Moraes Holschuh släppte ett dokument i vilket han beskriver hur autoconf/automake bäst används i Debian. Hela historien med GNU autotools-prylarna är ett rätt så otäckt område, men om vi inte dokumenterar hur de bäst används någonstans kommer det bara att bli värre.
Debian är väldigt populärt! Flera läsare skrev och berättade att Debian kom tvåa i Linux Journals läsarnas val-pris. Debian stiger i graderna, efter att ha kommit fyra förra året.
Goda nyheter... W3C fick i grevens tid tillräckligt mycket negativa kommentarer för att hindra att den motbjudande föreslagna patentpolicyn instiftades. Daniel J. Weitzner tillkännagav hur policyarbetsgruppen kommer att fortsätta. Den mest anmärkningsvärda delen är att fri programvaru-/öppen källkod-miljön kommer att representeras i arbetsgruppen. Bruce Perens (som inte bör behöva någon introduktion) och Eben Moglen (advokat för Free Software Foundation) kommer att ta del som ”inbjudna experter”.
Vi återbördar vänligheten. Folket på Linux Weekly News är alltid så trevliga att de lägger in länkar till senaste DWN, och gör ett riktigt bra jobb med att rapportera nyheter från och om Linuxvärlden, så vi tänkte att vi skulle nämna dem i veckan. Givet de senaste neddragningarna på Tucows verkar det som om LWN kommer att få lite finansiell problem. De har satt upp en diskussionslista för att hjälpa till att hitta på sätt LWN kan fortsätta på. Om du går med i diskussionerna ber vid dig läsa igenom arkivet innan du sänder in dina förslag. Inte bara håller LWN jämn hög nivå, folket som sätter samman det är trevliga människor. Vi önskar dem lycka till.
Nya och anmärkningsvärda paket:
- ipac-ng – Lägger in iptables-regler för att klassificera nätverkstrafik och övervakar desa regler för kärnor >= 2.4.0.
- kvdr, dvb-mpegtools, dvb-zapping, vdr, vdr-daemon, vdr-lirc, vdr-kbd and vdr-rcu – Visare och videodiskinspelare för DVB och DVB-S-kort.
- kmerlin – Om du måste använda MSN Messenger-nätverket kan du använda KMerlin-klienten för Linux.
- ntaim – En cursesbaserad AIM-klient.
- rocketworkbench – Verktyg för att – och vi hittar inte på – hjälpa med att formge experimentella raketer. Används varsamt.
Det var allt! Det var allt vi hade för denna vecka. Skriv en rad på dwn@debian.org om du har kommentarer, frågor eller nyhetstips.
För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.
Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.
Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Joe "Zonker" Brockmeier och Martin "Joey" Schulze.
Det översattes av Peter Karlsson.