Debian Weekly News - 21 november 2001

Söka felrapporter för källkodspaket. Adam Heath lade till möjligheten att söka efter felrapporter baserat på källkodspaketet till de cgi-skript som finns på https://bugs.debian.org/. En källkodslistning innehåller alla fel rapporterade på paket som kommer från den källkoden. Det enklast sättet att använda denna funktion är att använda en webbadress liknande https://bugs.debian.org/src:postgresql. Alltså ”https://bugs.debian.org/src:paketnamn”. Dessutom har paketlistningar länkar till andra paket producerade från samma källkod, förutom att de har en länk till sitt källkodspakets felrapportsida. Adam lade även till fler funktioner så att du nu kan välja allvarlighetsgrad och status för de fel du vill visa. Dessa funktioner tas gott emot av folk som ansvarar för paket som bygger flera binärer.

Stavningskontrollera paketbeskrivningar. Matt Zimmerman tog möjligheten och finjusterade sin första undersökning av felstavningar i paketbeskrivningar. Hans rättningar resulterade i en 200kByte stor diff-fil för mer än 1300 (av 8000) paket. Matts brev innehåller även de riktlinjer han använde för att rätta beskrivningarna.

Debianmiljö ovanpå Mac OS X? Det dök upp några brev på sändlistan debian-devel om detta. Finkprojektet vill göra hela Unix-öppen källkods-programvaruvärlden tillgänglig för Darwin och Mac OS X. Projektet modifierar och anpassar programvaran så att den kan köras ovanpå Mac OS X. Filerna görs tillgängliga för hämtning som en sammanhängande distribution. Fink använder Debianverktyg som dpkg och apt-get för att tillhandahålla kraftfull pakethantering för binärpaket.

Internationella startdisketter. Ett brev på sändlistan debian-boot bad om att danska skulle läggas in i listan över stödda språk i de internationaliserade rotdiskarna. Vi kan förfina valet av språk när som helst; men just nu vore det däremot mer produktivt för folk att bygga internationaliserade startdisketter och ta reda på om man faktiskt kan utföra en installation med dem. En titt på datumet för en av översättningsfilerna visar att flera översättningar kan vara föråldrade. Översättare bör kontrollera statusen.

Debian och Euron. Javier Fernández-Sanguino Peña bidrog med ytterligare ett dokument till Debian Documentation Project (DDP). Från 1 januari 2002 byter flera europeiska länder till Euro som sin valuta. Debian Euro HOWTO ger omfattande information om hur man använder Eurosymbolen i Debian; detta inkluderar konfigurera både Linuxtextkonsolen och X Window System. Dessutom sändes speciella Europaket in till den experimentella sektionen (euro-support, euro-support-console och euro-support-x) för att göra det enkelt att stöda Euro.

WNPP-översikt. Bas Zoetekouw skrev ett skript som genererar en översikt över ”Work Needed and Prospective Packages”-posterna (WNPP) i Debians felrapporteringssystem. Denna rapport bör hjälpa kvalitetsstyrningsfolket (QA) att rensa bort WNPP-rapporter som inte längre är relevanta eftersom ingen bryr sig om paketen.

Mer om frysningen. Anthony Towns sände in en uppdaterad rapport om frysningsprocessen för Woody. Vi är nästan inne i den sista veckan för insändningar av baspaket. Om det finns några kvarvarande fel som du vill se rättade, tillhandahåll patchar eller sänd in nu. Vi är också inne på de sista dagarna för att säkerställa att standard- och funktionspaket kommer in i Woodyutgåvan. För tillfället verkar det som om en hel del paket kommer tas bort från Woody, bland dessa finns en hel del ofta använda program som gpm, Mutt, CVS, Procmail, Apache och Mozilla. Folk som kan rätta fel i dessa paket och bryr sig om dem uppmanas att sända in inofficiella NMU-riktlinjer.

Maskinvarukompatibilitetsguide för GNU/Hurd. Om du funderar på att köra Debian GNU/Hurd men inte är helt säker på om du har maskinvara som kommer att tillfredsställa det, har du tur. James Morrison tillkännagav en maskinvarukompatibilitetsguide för att förenkla för alla framtida Hurdare där ute. Om du inte känner till Hurd finner du Hurdorienteringen i början på varje månad på Debian Hurd-sändlistan.

Ny frivillig position. Ben Collins sände ut en förfrågan på sändlistan debian-project efter en frivillig för att hantera inkommande donationer. Detta inbegriper att arbeta med webbgruppen för att hålla donationssidan uppdaterad, placera ut donationer och så vidare.

Håll kontakten... Om du har frågor eller kommentarer, förslag eller nyhetstips, sänd dem till dwn@debian.org. För de av er som firar tacksägelsedagen hoppas vi ni har en underbar helg!


För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.

Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.

Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Joe "Zonker" Brockmeier och Martin "Joey" Schulze.
Det översattes av Peter Karlsson.