Debian Weekly News - 27 december 2001

God Jul allesammans. Vi hoppas att de av er som firar julen har en trevlig helg. Ta en paus från det vanliga livet, tänk på det gångna året och fundera på vad du kan göra för att förbättra fri programvara och Debian i synnerhet. Vi är tillbaka som era tjänare, men endast med en kortare utgåva denna gång.

En interaktiv julgran? De av er som lätt blir lite uttråkade av en vanlig julgran kanske kan vara intresserade av detta. Du kanske redan har läst om det i andra elektroniska tidningar, men vid Worcesters polytekniska institut har några studenter korsat en julgran med en GNU/Linux-maskin. christmastree.wpi.edu, en interaktiv julgran.

Årssammanfattning för 2001. Även om den inte är direkt relaterad till Debian kan den vara intressant för många av våra läsare. sammanfattningen av Linuxåret 2001, den fjärde i raden. Däri finner du månadsvisa sammanfattningar av de större händelserna inom Linux- och fri programvaru-världen detta år.

Lokalanpassning av Debian. Michael Bramer rapporterade om ett ytterligare försök han gjorde för att offentliggöra de översatta paketbeskrivningar som han underhåller. Han kopierade gränssnittet från packages.debian.org till DDTP-servern för att skapa en flerspråkig paketsökningsfunktion. För närvarande stöds bara tyska och brasiliansk portugisiska, men ytterligare språk kommer att följa så fort fler beskrivningar översätts till dessa språk. Michael vill gärna se att den officiella packages.debian.org-servern stöder detta. Hjälp är välkommen.

Debian GNU/Linux 2.2r5 står för dörren? Joey jobbar på en ny utgåva av Debian GNU/Linux 2.2, även känd som ”stable”. Hans plan är att få ut denna utgåva under första veckan i januari 2002. Det krävs dock fortfarande några omkompileringar för att få den stabila utgåvan i synk för alla arkitekturer.

Debian tappar kvalitet. Brian Wolfe skrev en omfattande utläggning om Debian. Det han säger är riktigt och beskriver ett till viss del kritiskt problem i Debian; samtidigt som antalet paket och ansvariga ökar stadigt är det flera paket som inte har rörts på ett bra tag, eller vars uppströmsförfattare verkar ha övergivit dem. Gamla paket och paket med fel ger Debian en dålig lyster. Brian ber Debianprojektet att komma på ett sätt att varna användaren om ett paket är övergivet uppströms och att dess fel med stor sannolikhet inte kommer att rättas om den ansvarige är ovillig/oförmögen att rätta dem.

Version 3.0.18 av startdisketterna tillgängliga. Adam Di Carlo rapporterade att de nya startdisketterna sänts in för fem arkitekturer och tio språk med hjälp av språkväljaren, även om inte alla språk är tillgängliga i alla varianter. Det har sagts att modconf saknar översättningar, så hjälp är välkommen. Om du har kommentarer, förslag, osv., ber vi dig sända dem till debian-boot@lists.debian.org.

Nya eller anmärkningsvärda paket. Följande nya eller uppdaterade paket har lagts till Debianarkivet under de senaste sju dagarna.

Har du hört något? Håll oss informerade! Vi vill inte missa något. Se till att sända oss kommentarer och tips om nya eller gamla paket. Vi vill önska er ett gott nytt år.


För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.

Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.

Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Joe "Zonker" Brockmeier och Martin "Joey" Schulze.
Det översattes av Peter Karlsson.