Debian Weekly News - 13 mars 2002

Välkommen till årets elfte utgåva av DWN, veckonyhetsbrevet för Debianfolk. Det ser ut att ha varit en lugn vecka. Det var dock en bra vecka, då utgivningsprocessen för Woody fortgår fint och en Debianutvecklare tydligen vann två guldmedaljer.

Utgivningstatus för Woody. Anthony Towns sände ytterligare en rapport om utgivningen av Woody. Antalet fel går fortfarande ned, men långsammare än vi kunde önska. Titta på paket du underhåller eller använder och se till att de kan släppas. Återigen tog han bort ett antal paket från Woody som verkade vara omöjliga att släppa.

Debatt i projektledarvalet. Randolph Chung sände en anmodan om frågor för den kommande debatten i Debians projektledarval, vilken tillkännagivits av projektsekreteraren förra veckan. Som det ser ut nu kommer debatten modereras av panelen och kommer delas upp i fyra delar: Allmänna frågor, frågor riktade till kandidaterna, frågor som uppkommer under de två första delarna och, slutligen, slutpläderingar och motkommentarer.

XFS-baserade startdisketter. Två personer arbetar för integrering av XFS i Debians startdisketter. Eduard Bloch skapade de första installations-cd-avbildningarna för Woody och XFS, vilka kan hämtas härifrån. Angelo Ovidi startade ett nytt projekt på SourceForge vid namn XFDeb. Han har redan skapat en räddningsdiskett baserad på kärna 2.4.14 och XFS 1.0.2 och kommer även att skapa rot- och drivrutinsdisketterna. Hans mål är att samordna sitt arbete med Ionut Georgescus Debianinstallerade med SGI XFS-stöd för att ge tillgång till det journalförande filsystemet XFS som tillval vid installationen.

Debianutvecklare vinner dubbelt paralympiskt guld. Det verkar som om en av våra utvecklare, Bart Bunting, deltar i Paralympics som just nu hålls i Salt Lake City. Han vann guldmedaljen i super-G och störtlopp för synskadade män. Bart, dubbel världsmästare vid mästerskapen i Schweiz för två år sedan, deltar i sina första Paralympics. Grattis Bart!

teTeX-dokumentationslicenser. C.M. Connelly håller på med att undersöka de dokumentationsfiler som medföljer tetex-paketen. De flesta av dem överensstämmer med Debians riktlinjer för fri programvara (DFSG), delvis genom att använda LaTeX Project Public License (LPPL), GNU General Public License (GPL), deras egen DFSG-överensstämmande licens, eller genom att vara allmängods. Det finns runt 30 dokument vars licensstatus är mindre klar, det är de som undersöks.

DebianHelp behöver ett nytt hem. Webbplatsen DebianHelp skapades år 2000 och har som mål att hjälpa Debian GNU/Linux-nybörjare. För närvarande ber den ansvarige för DebianHelp själv, Randy Edwars, om hjälp eftersom platsen kommer att tappa sin Internetanslutning om några månader. Alla som vill hjälpa till med att stå värd för webbplatsen eller servern bör ta kontakt med Randy.

Nya eller anmärkningsvärda paket. Följande paket har nyligen lagts till Debianarkivet.

Säkerhetsuppdateringar. Ni kan rutinen, se till att uppdatera era system om ni har något av dessa paket installerade.

Har du nyheter? Berätta för oss om allt som händer i Debianvärlden. Vi letar alltid efter intressanta saker att lägga in, speciellt nya artiklar av frivilliga skribenter. Vi ser fram emot ditt brev som du sänder till dwn@debian.org.


För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.

Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.

Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Yooseong Yang och Martin "Joey" Schulze.
Det översattes av Peter Karlsson.