Notícies setmanals de Debian - 17 d'abril de 2002

Benvinguts al número setze d'enguany de les DWN, el butlletí de notícies per a la comunitat de Debian. Encara que no estigui directament relacionat amb Debian, probablement ens afectarà a tots: ZDnet informava fa poc sobre dues de les més grans empreses d'informàtica del món i de que han estat treballant d'amagat durant els últims dos anys en la creació d'un punt de peatge que els permetrà cobrar royalties per la majoria, sinó tot el tràfic de Internet.

Imatge CD de Woody. En Raphaël Hertzog demana a la gent que provi una nova característica que es pensa fer entrar en les primeres imatges binaries de CD oficials de Woody. Amb aquesta característica podreu seleccionar un tipus de nucli en temps d'arrencada, en comptes d'haver d'arrencar des d'un CD diferent per a cada tipus. Si us plau, obtingueu la imatge des aquí, cremeu-la en un CD i proveu d'arrencar-ne. Si ho desitgeu també podreu usar-la per a instal·lar Debian. :)

Rsync i Debian. En Martin Pool, l'actual mantenidor oficial de rsync, recull preguntes i respostes sobre la integració de rsync en la xarxa de servidors de Debian. Les ha recopilat en un document en espera de que redueixi els fils de discussió semblants en les nostres llistes de correu. És força informal, però segurament serà molt útil. Si us plau, envieu els comentaris a mbp@samba.org.

Determinant un sistema de fitxers adequat. Recentment, en Michal Frackowiak ha preguntat quin sistema de fitxers seria el més adequat per al seu portàtil. Encara que alguns sistemes de fitxers amb journaling com el Ext3FS, ReiserFS estan suportats pel nucli Linux 2.4, el seu rendiment no sembla estar completament provat. En Mark Janssen ens apunta que el ext3 manté al disc ocupat mentre escriu el fitxer de transaccions, amb la qual cosa l'apagat del disc deixa de funcionar.

Instal·lant Debian en un iBook. Ja fa algun temps l'Edd Dumbill va publicar un article en el qual descrivia com es podia instal·lar Debian GNU/Linux en un iBook. Després d'anys de rodar per aquesta terra salvatge dels PC fets a peces, ara volia treballar en un ordinador al qual li pogués sentir l'ànima. En qualsevol cas, la millor font que cobreix la instal·lació de Debian en aquesta màquina és la pàgina Instal·lant Debian 3.0 en un iBook d'Apple, d'en Branden Robinson.

Carta oberta a Lindows.com. En Bruce Perens, l'antic Líder del Projecte Debian i evangelitzador del Programari Lliure, ens ha enviat recentment una carta oberta a en Michael Robertson, CEO de Lindows.com, Inc. en Bruce hi apunta, amb molt de seny, que tots dos són socis i que han convingut certes regles. El raó principal de la carta és que la primera versió beta (només binari) de LindowsOS, que segons es diu està basat en Debian, ha estat produïda amb un nombre molt limitat de provadors de versions beta i la companyia encara no ha complert amb l'obligació del codi font. En Bruce també està molest pel tracte que Robertson ha donat a la FSF i a Bradley Kuhn, de la qual cosa s'ha informat en Newsforge.

Compilant Debian sobre OpenBSD. L'Andreas Schuldei ha estat planejant durant un temps la creació d'una Debian GNU/OpenBSD segura, que consisteixi en el millor de tots dos mons. Recentment ha fet el llançament de les utilitats requerides per a crear els paquets Debian del programari en un sistema OpenBSD. No cal dir que aquest esforç anirà més ràpidament i serà molt més divertit per a cadascú si més gent hi participa amb el seu treball. Si teniu preguntes, si us plau contacteu directament amb l' Andreas.

KDE3 per a Debian. Força gent està preguntant que quan estaran llestos. En Chris Cheney ha fet públics els seus plans per a aquesta versió. El KDE 3.0 no apareixerà en Sid fins que s'hagi dut a bon terme el llançament de woody, el qual actualment està programat per al dia 1 de maig. En Chris també podria esperar a després del llançament de XFree 4.2 per a que no sigui necessària la seva recompilació. De tota manera els paquets preliminars estaran disponibles en quant es finalitzi l'empaquetament de kdebase. Per a aquells de vosaltres que estigueu preocupats per la interacció entre els fitxers del desenvolupament de KDE2 i KDE3, heus aquí un document que descriu aquesta qüestió.

Repositori CVS per a OpenOffice. En Peter Novodvorsky (Петр Новодворский), la persona que va iniciar la construcció d'un paquet Debian per a OpenOffice, ha anunciat que diversa gent de Debian ha entrat en aquest esforç i que ara estan treballant sobre un arxiu CVS públic. El correu al qual fem esment a dalt conté els detalls que necessitareu saber per a accedir a aquest arxiu anònimament. Ja que els missatges dels commit són enviats a la llista debian-openoffice, els seus subscriptors podran seguir el desenvolupament d'aquests paquets Debian. Recentment també s'ha esmentat que OpenOffice podria entrar dins de main, donat que la última dependència que quedava d'una bibliotecaa no lliure fou eliminada.

En Bdale Garbee és el nou Líder del Projecte. En Manoj Srivastava, actualment secretari del projecte, ha anunciat els resultats de les nostres Eleccions a Líder del Projecte. D'acord amb la pàgina dels resultats, el guanyador és en Bdale Garbee (heus aquí el seu programa electoral). Desitgem agrair en Branden Robinson i en Raphaël Hertzog el servei donat al projecte i felicitar a en Bdale Garbee per l'elecció.

Actualitzacions de seguretat. Ja ho sabeu. Si us plau, si teniu cap d'aquests paquets instal·lats, assegureu-vos que teniu els vostres sistemes actualitzats.

Paquets nous o dignes d'ésser esmentats. S'han afegit darrerament els següents paquets a l'arxiu de Debian o contenen importants actualitzacions.

Paquets orfes. Aquesta setmana han quedat 4 paquets orfes i necessiten un nou mantenidor. Això fa un total de 108 paquets orfes. Moltes gràcies als anteriors mantenidors per contribuir amb la comunitat del Programari Lliure. Si us plau, vegeu les pàgines WNPP per a la llista completa, i si us plau si preteneu adoptar algun paquet afegiu una nota a l'informe d'error i canvieu-ne el títol amb ITA:

Que teniu notícies noves? Si us plau informeu-nos sobre tot el que passi en la comunitat de Debian. Sempre estem cercant qualsevol història interessant per afegir-la, sobretot articles nous d'escriptors voluntaris. Esperem el vostre correu en dwn@debian.org.


Per a rebre aquest butlletí setmanal en la vostra bústia, subscriviu-vos a la llista de correu debian-news.

Els números anteriors d'aquest butlletí estan disponibles.

Els editors d'aquest número de les notícies setmanals de Debian són Yooseong Yang and Martin 'Joey' Schulze.