Debian Weekly News - 17 april 2002
Välkommen till årets sextonde utgåva av DWN, veckonyhetsbrevet för Debianfolk. Inte direkt Debianrelaterat, men troligen något som påverkar oss alla: ZDnet rapporterade nyligen om de två stora giganterna i datorvärlden vilka har varit upptagna bakom kulisserna under de senaste två åren med att bygga en betalstation som kommer att ge dem möjlighet att ta in royalty på merparten av, om inte all, Internettrafik.
Woody CD-avbildningar. Raphaël Hertzog bad folk att testa en ny funktion som planeras att användas på den första officiella binär-CD:n för Woody. Med denna funktion kommer du att kunna välja en kärnvariant när datorn startas, istället för att behöva starta från olika skivor för varje variant. Hämta avbildningen härifrån, bränn den på en cd och försök starta den. Du kan även installera Debian med den om du vill. :)
Rsync och Debian.
Martin Pool, rsync
:s nuvarande uppströmsförfattare samlade frågor
och svar om integreringen av rsync
i Debians servernätverk och
sammanställde dem i ett
dokument
som förhoppningsvis kan reducera liknande trådar på våra sändlistor.
Den är rätt informell, men kommer förhoppningsvis vara användbar.
Sänd kommentarer till mbp@samba.org.
Bestämma lämpligt filsystem. Michal Frackowiak frågade nyligen vilket filsystem som är mest lämpligt för hans bärbara. Även om journalförande filsystem som Ext3FS och ReiserFS stöds av version 2.4 av Linuxkärnan verkade inte deras prestanda vara heltigenom testad. Mark Janssen påpekade att ext3 kommer hålla disken upptagen med att skriva journalen, så att stänga av hårddisken kommer inte fungera längre.
Installera Debian på en iBook. För ett tag sedan släppte Edd Dumbill en artikel i vilken beskriver hur Debian GNU/Linux kan installeras på en iBook. Efter att i åratal ha irrat runt i det tråkiga virrvarr som råder hos ”blanda-och-ge”-pc-datorer ville han jobba på en dator det känns att den har en själ. Den bästa resursen om hur man installerar Debian på denna maskin är dock Branden Robinsons sida ” Installera Debian 3.0 på en Apple iBook”.
Öppet brev till Lindows.com. Bruce Perens, tidigare projektledare för Debian och fri programvaru-förespråkare, sände nyligen ett öppet brev till Michael Robertson, chef för Lindows.com, Inc. Bruce påpekar väldigt artigt ut att de båda är partner som har kommit överens om vissa regler. Huvudorsaken till att sända brevet är att en första betaversion (endast binär) av LindowsOS, vilken sägs vara baserad på Debian har släppts till en begränsad grupp av betatestare och företaget ännu inte har fullföljt sin källkodsåtagande. Bruce var även bedrövad av Robertsons behandling av FSF och Bradley Kuhn, vilket rapporterades på Newsforge.
Bygga Debian ovanpå OpenBSD. Andreas Schuldei planerade under en tid att skapa en säker Debian GNU/OpenBSD bestående av det bästa av de två världarna. Han släppte nyligen verktyg som krävs för att skapa Debianpaket med programvara på ett OpenBSD-system. Jobbet kommer gå snabbare och vara mycket roligare för alla om fler personer jobbar på det. Om du har frågor, kontakta Andreas direkt.
KDE3 för Debian. Flera personer frågade när paket för KDE3 kommer vara klara. Chris Cheney släppte sina planer för denna version. KDE 3.0 kommer inte komma in i Sid förrän Woody släppts, vilket för närvarande är planerat till den 1 maj. Chris kommer även vänta till efter XFree 4.2 släppts så att inga omkompileringar kommer att krävas. Dock kommer preliminära paket vara tillgängliga när kdebase-paketeringen är färdig. För de av er som oroar sig över hur utvecklingsfiler från KDE2 och KDE3 påverkar varandra finns det ett dokument som beskriver problemet.
CVS-system för OpenOffice. Петр Новодворский (Pjotr Novodvorskij), personen som från början byggde Debianpaket för OpenOffice, tillkännagav att flera personer från Debian har kommit djuparen med i arbetet och nu arbetar genom ett allmänt tillgängligt cvs-arkiv. Brevet som refereras ovan innehåller alla detaljer du behöver känna till för att nå arkivet anonymt. Eftersom loggmeddelanden sänds till sändlistan debian-openoffice kan prenumeranter följa utvecklingen av Debianpaketen. Det har också helt nyligen nämnts att OpenOffice kanske till och med skulle kunna sändas in till huvudarkivet eftersom det sista beroendet på icke-fria bibliotek tagits bort.
Bdale Garbee är ny projektledare. Manoj Srivastava, projektets nuvarande sekreterare, kungjorde resultaten av vårt projektledarval. Enligt resultsidan är vinnaren Bdale Garbee (här är hans kampanjplattform). Vi önskar att tacka Branden Robinson och Raphaël Hertzog för deras tjänster mot projektet och gratulera Bdale Garbee för denna hedervärda tjänst.
Säkerhetsuppdateringar. Ni kan rutinen, se till att uppdatera era system om ni har något av dessa paket installerade.
- IMP, Horde – Serveröverskridande skriptsårbarhet.
- xpilot-server – Utifrån nåbart buffertspill.
Nya eller anmärkningsvärda paket. Följande paket har nyligen lagts till Debianarkivet eller innehåller viktiga uppdateringar.
- aplus-fsf – Körtidsmiljö för programmeringsspråket A+.
- aris-extractor – Avsök systemloggar för säkerhetsincidenter och rapportera dem till ARIS.
- arla – En fri klient för det distribuerade nätverksfilsystemet AFS.
- babygimp – En ikonredigerare i Perl-Tk.
- cacti – Skal runt rrdtool för att övervaka system och tjänster.
- dgen – Sega Genesis/MegaDrive-emulator.
- emuga – Utökad modellering av gruppåtkomst.
- enigma – Ett spel där du styr en kula med musen.
- fenris – Programkörvägsanalysverktyg.
- freenet – Ett icke-hierarkiskt nätverk för anonym publicering.
- fwbuilder-ipf – FreeBSD 4.4-ipf-policykompilator för Firewall Builder.
- fwbuilder-pf – OpenBSD pf-policykompilator för Firewall Builder.
- glabels – Grafiskt program för att skapa etiketter och visitkort.
- gotmail – Skript för att hämta post från Hotmailkonton.
- kdessh – Skal runt ssh för KDE.
- leaktracer – Enkel och effektiv minnesläckagespårare för C++-program.
- migrationtools – Migreringsskript för LDAP.
- mrproject – Ett projekthanteringsprogram för GNOME.
- weex – En icke-interaktiv ftp-klient för att uppdatera webbsidor.
Övergivna paket. 4 paket övergavs under veckan och behöver nya ansvariga. Detta ger totalt 106 övergivna paket. Tack till de tidigare ansvariga som bidrog till fri programvaru-miljön. Se WNPP-sidorna för hela listan, och lägg till en kommentar till felrapporten och byt namn på den till ITA: om du planerar att ta över paketet.
- chktex – Hittar typografiska fel LaTeX. (rapport 142678)
- htp – En HTML-förbehandlare. (rapport 142251)
- loadwatch – Kör program genom att bara använda oanvända cykler. (rapport 142414)
- zope-pygresqlda – En Zope-databasanpassare för PostgreSQL. (rapport 142845)
Har du nyheter? Berätta för oss om allt som händer i Debianvärlden. Vi letar alltid efter intressanta saker att lägga in, speciellt nya artiklar av frivilliga skribenter och ämnen vi ofta missar. Vi ser fram emot ditt brev som du sänder till dwn@debian.org.
För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.
Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.
Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Yooseong Yang och Martin "Joey" Schulze.
Det översattes av Peter Karlsson.