Debian Weekly News - 24 april 2002

Välkommen till årets sjuttonde utgåva av DWN, veckonyhetsbrevet för Debianfolk. Då Debianprojektet gått med (planerar att gå med) i OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards, ungefär Organisationen för främjandet av strukturerade informationsstandarder) kommer vi hålla ett öga på dem. Något som rapporterades förra veckan var om IBMs patentreservation som skulle kunna göra ebXML (en öppen standard för elektroniska transaktioner och affärssamarbete) oanvändbart. IBM förtydligade dock senare frågan.

Debian GNU/FreeBSD-bas-tarboll. Nathan Hawkins tillkännagav nyligen en ny bas-tarboll för de av er som vill se Debian GNU/FreeBSD i levande livet. Man var tvungna att ändra en hel bunt med paket för detta, men arbetet verkar vara värt det. Ni bör också titta på status för anpassningen.

Säg tack. Som en reaktion till det senaste grälbetet anmärkte Sean Perry att vi bör säga tack till de personer som gör vår dag enklare. Han säger att det kan räcka med att sända ut ett stort ”tack, ditt arbete används varje dag och jag älskar det”.

Varför XFree86 4.2 inte finns i Woody. Som ytterligare en reaktion till det senaste grälbetet om avsaknaden av XFree86 4.2-paket sände Branden Robinson ut en artikel till listan där han förklarar att han varit upptagen med att få 4.1.x stabil, vilken måste köra på inte mindre än 11 arkitekturer. XFree86 varken testar eller skapar tarbollar för flera av dessa arkitekturer. Därför är Debian det faktiska anpassningslaboratoriet för XFree86 på Linux.

Har Hurd upphört? En del personer har upptäckt att paketen från hurd-i386-arkitekturen nyligen togs bort. Oroa er inte allt för mycket eftersom Jeff Bailey efterfrågade detta så att Hurdgruppen kan börja sända in paket med det nya ABI (binärt programgränssnitt), gränssnittet med vilket ett program får tillgång till operativsystemet och andra tjänster. Det är troligen bäst att radera ditt gamla Hurdsystem och installera om det, det har inte lagts ned någon möda på att göra detta till en lätt övergång.

Aktivera tangenter på utökade tangentbord. En vanlig fråga från ägare av bärbara datorer är: Hur skall man egentligen kunna använda extra tangenter? Om Linuxkärnan och XFree86 genererar tangentkoder för dem kan hotkeys eller helt enkelt vanliga xmodmap vara till hjälp. Om Linux inte förstår sig på tangenterna måste du först patcha kärnan.

Potatos öde? Flera användare undrade vad som kommer hända med Debian 2.2 alias Potato när Woody släpps. De som har långsamma eller små maskiner på vilka Potato fungerar fint kanske är motvilliga mot att uppgradera till Woody då Woody kräver mer utrymme och kraftfullare maskiner än Potato. En sak är säker, och det är att när Woody har släppts kommer Potatoutgåvan att flyttas till arkivet där andra tidigare utgåvor som Buzz, Rex, Bo, Hamm och Slink är lagrade. Säkerhetsgruppen kanske kommer stöda den gamla stabila utgåvan ett tag efter att Woody har släppts, men det är bäst att inte vara beroende på det, avslöjade Josip Rodin.

Nya eller anmärkningsvärda paket. Följande paket har nyligen lagts till Debianarkivet eller innehåller viktiga uppdateringar.

Övergivna paket. 7 paket övergavs under veckan och behöver nya ansvariga. Detta ger totalt 88 övergivna paket. Tack till de tidigare ansvariga som bidrog till fri programvaru-miljön. Se WNPP-sidorna för hela listan, och lägg till en kommentar till felrapporten och byt namn på den till ITA: om du planerar att ta över paketet.

Har du nyheter? Berätta för oss om allt som händer i Debianvärlden. Vi letar alltid efter intressanta saker att lägga in, speciellt nya artiklar av frivilliga skribenter och ämnen vi ofta missar. Vi ser fram emot ditt brev som du sänder till dwn@debian.org.


För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.

Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.

Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Yooseong Yang och Martin "Joey" Schulze.
Det översattes av Peter Karlsson.