Notícies setmanals de Debian - 1 de maig de 2002

Benvinguts a la divuitena edició d'enguany de les DWN, el butlletí de notícies per a la comunitat de Debian. Sembla que mai no s'acosta cap setmana sense cap provocació al fòrum dels desenvolupadors. Aquesta setmana s'inclouen queixes sobre el retard en el manteniment de l'arxiu, però, no cal dir-ho, no tenen cap fonament. En un to més alegre, estem contents d'incloure els articles d'en Gustavo Noronha Silva i en Thomas Bliesener en la edició d'aquesta setmana.

Fòrum Internacional del Programari Lliure en Porto Alegre. En Ronaldo Lages ens ha anunciat recentment el tercer Fòrum Internacional del Programari Lliure, que serà a Porto Alegre, al Brasil. Hi seran representades moltes organitzacions internacionals i arribarà gent de tot el païs per participar en les xerrades i tallers. El Projecte Debian estarà representat per gairebé tots els nostres desenvolupadors brasilenys. Els promouran un curs sobre instal·lació i us de Debian, així com també faran una xerrada sobre Debian i Debian-BR.

Pantalla d'arrencada de LILO per a Debian. En Philipp Wolfer es preguntava perquè totes les distribucions comercials venen amb una pantalla d'arrencada gràfica per al LILO i Debian no en té cap. Quan ell va instal·lar Woody, ja fa alguns mesos, va notar que el paquet LILO suportava el menú d'arrencada gràfica, però aquest no disposava de cap imatge per a ella. Pel que en Philipp va crear una imatge de pantalla d'arrencada amb el logo de Debian, el qual us el podeu descarregar des d'aquí.

Es necessita gent amb coneixement sobre ATM. Recentment en Russell Coker ha anunciat que intenta deixar orfe el paquet atm-tools, perquè ell no disposa de cap maquinari ATM real i mantenir i depurar-ne errades li resulta una mica difícil. Encara que en Marc Haber fa una passa endavant, ell tampoc no pot fer-hi gran cosa per a depurar-lo. Fora necessària una persona amb accés a maquinari ATM i certa familiaritat amb els detalls de les seves implementacions, que s'encoratgi i que adopti al paquet.

Portal per a desenvolupadors de Debian. L'Igor Genibel ens informava d'un portal de desenvolupament que recollirà una gran quantitat d'informació i enllaços útils a un desenvolupador de Debian. Això inclou; informes d'error, errors crítics per a la versió, informes lintian, informes de buildd i una llista de tots els paquets mantinguts pel desenvolupador en qüestió. Encara que, en Raphaël Hertzog ha precisat que en Tollef Fog Heen i en Rob Bradford estan treballant en developer.debian.org, un lloc amb la mateixa funció.

Anunci del llançament de Woody. En Joey Hess ha començat una discussió sobre el contingut previst de l'anunci de Debian per al llançament de Woody. Està recollint els fets importants que necessitin esmentar-se a més dels avorrits números com ara aquests paquets nous o aquests paquets actualitzats, etc. Aquí teniu una versió preliminar. Els comentaris hauran d'enviar-se a la llista debian-devel.

Seguretat en la distribució Woody. En Matt Zimmerman ha estat seguint les qüestions sobre seguretat que afecten a Debian Woody. Les ha llistat junt amb el seu estat actual. Per cada error ha intentat verificar que si estava fixat en unstable, la versió arreglada passés a Woody. A més a més ha demanat que els mantenidors d'un paquet indiquin quina versió arregla l'error quan es tanqui un informe d'error de seguretat relacionat. Aquesta informació és molt important per a l'equip de seguretat, així com per als nostres usuaris.

OpenSSL i el programari llicenciat sota la GPL. Hi ha hagut una certa confusió sobre si es pot enllaçar programari que hagi estat publicat sota els termes de la Llicència Pública General de GNU (GPL), amb la llibreria OpenSSL. L'article problemàtic és la clàusula d'advertiment, en les dues llicències de OpenSSL. Le qual imposa una restricció addicional sobre les llicències, el qual està prohibit per la clàusula sis de la GPL de GNU.

Debian indentifica als User-Agent. Amb el llançament de Mozilla 0.9.9-4 s'ha observat que usa unes seqüències d'agent d'usuari modificades, les quals indiquen la distribució i versió del Mozilla. Això és requerit per l'actual política de seqüències d'agent d'usuari, que són resultat d'un informe d'error, el qual ens revela que la versió Debian conté molts pedaços que la converteixen en una versió derivada.

Imatges DVD de Debian diàries. Recentment l'Attila Nagy ha anunciat que està començant a produir diàriament instantànies ISO per a DVD (no UDF) per a Woody IA-32 i Sid en el format jigdo. Pel que sabem, això farà a Debian la primera distribució que ofereixi instantànies per a DVD diàriament.

Imatges CD de Woody CD per a provar. En Phil Hands anuncia els nous i preliminars fitxers jigdo per a les imatges CD de Woody. En Phil diu que les imatges per a les arquitectures Alpha i Sparc actualment estan trencades, però que això serà solventat a temps per al llançament. Si us plau proveu aquestes imatges i informeu-ne dels errors a la llista debian-cd.

Suspensió del desenvolupament del port a SuperH. Fa un temps, en Joey s'ha adonat que no sols la llista debian-superh està aturada, sinó que l'arxiu de paquets no conté cap fitxer binari. Els portadors probablement estan resolguent un problema relacionat amb moltes arquitectures gairebé incompatibles. Els portadors estan treballant en la compilació creuada. L'Anthony Towns ens explica que el nostre port a SuperH mai no ha estat una distribució instal·lable.

Les millors pràctiques per a empaquetar en Debian. En Raphaël Hertzog ha començat a treballar en un document anomenat "Best Packaging Practices" (Les millors pràctiques d'empaquetat) ajuntant aquest projecte amb l'actualització de la Debian Developer's Reference. L'Adam Di Carlo està treballant en un nou esquema per al document, l'aportació de bones idees seguirà i finalment es necessitaran els contribuïdors necessaris per a donar-li vida.

La distribució més adient per als desenvolupadors? En Geekforum, una versió coreana de Slashdot, hi ha hagut una interessant enquesta: "Quina és la distribució més adient per als desenvolupadors de programari?" (traducció al català). Més del 50 % dels lectors que han votat preferint a Debian GNU/Linux per sobre de les altres distribucions de GNU/Linux. Els participants han explicat que es deu a que Debian GNU/Linux proveeix de mútltiples versions de les utilitats de desenvolupament essencials i a l'usuari li és molt fàcil intercanviar-les, aconseguint la flexibilitat que li exigeixen a una distribució.

Cap llançament al maig. El tant esperat llançament de Woody que vàrem anunciar per a l'1 de maig ha estat posposat. L'Anthony Towns, l'encarregat del agosarat llançament, ha donat un nou informe d'estat, afirma que els únics canvis que necessiten fer-se són les solucions de seguretat estàndard que són necessaris abans de fer-la stable. Aquest informe conté una descripció detallada d'aquests problemes. També hi ha un pobre sentit de mesura del temps per una part de la gent, el qual retarda el llançament.

Preparatius per a la LinuxTag. En Michael Bramer i en Joey han començat els preparatius de la pròxima LinuxTag, la qual serà a Alemanya a principis del pròxim mes. La LinuxTag és l'exposició de Programari Lliure i conferència més important d'Europa. Està planificat dur a terme una conferència de Debian durant la mostra. Qui desitgi assegurar-se que es faran certes coses, hauria de parlar-lo a la llista debian-events-eu.

Els CD d'arrencada per a Mipsel. Fa un temps endarrera en Phil Hands va adonar-se que els CD per a mipsel no eren arrencables i en Karsten Merker ens explica que actualment no tenim un carregador que sigui compilable sota Linux i que pugui arrencar una DECstation des d'un sistema de fitxers ISO9660. Tot i que després va anunciar que ell acabava de construir un CD ISO-9660 que podia arrencar en una DECstation. Mentrestant hi ha hagut treballs addicional sobre aquesta qüestió, en la llista debian-cd s'ha enviat un pedaç contra l'actual paquet debian-cd, aquest pedaç permet la creació dels CD arrencables per a Debian/mipsel.

Miques del DPL. Encara que desafortunadament vàrem oblidar fer esment en el nostre anterior article, en Bdale Garbee va agrair a tothom qui ha participat en el procés electoral d'aquest any, al líder sortint, Ben Collins, i a l'actual secretari, Manoj Srivastava. Ell demana un total suport per al nostre encarregat del llançament, l'Anthony Towns, el qual està amb els preparatius finals per a la pròxima versió de Debian 3.0 (Woody). Serà el primer de tot un seguit de missatges regulars del nou Líder del Projecte Debian.

Paquets nous o dignes d'ésser esmentats. S'han afegit darrerament els següents paquets a l'arxiu de Debian o contenen importants actualitzacions.

El número de paquets orfes no ha canviat. Sembla que aquesta setmana no han deixat orfe a cap paquet que no hagi estat tornat a adoptar. Per tant, tenim ara com un total de 82 paquets orfes.

Heu vist res d'interessant? Si us plau envieu-nos una nota sempre que observeu alguna cosa significativa que penseu hauria de ser inclosa en les DWN. Desafortunadament, nosaltres no podem veure-ho tot i aquest mes serà molt ocupat per a nosaltres. No cal dir que també estem agraïts pels articles totalment escrits per escriptors voluntaris. Esperarem treballant a rebre el vostre correu en dwn@debian.org.


Per a rebre aquest butlletí setmanal en la vostra bústia, subscriviu-vos a la llista de correu debian-news.

Els números anteriors d'aquest butlletí estan disponibles.

Els editors d'aquest número de les notícies setmanals de Debian són Yooseong Yang and Martin 'Joey' Schulze.