Debian Weekly News - 16 juli 2002

Välkommen till årets 27:e utgåva av DWN, veckonyhetsbrevet för Debianfolk. Denna vecka fick vi en artikel från en person som bytt tillbaka från GNU/Linux och ytterligare en artikel som räknar upp påstådda brister i GNU/Linux. De kan innehålla problem från en användares synvinkel, vilka utvecklare tar hand om. Om du vill veta vad som händer när Debiannördar har tröttnat på irc, läs denna loggbok.

GNU/Linux-lag kämpar på? Fotbolls-vm 2002 i Sydkorea och Japan slutade den 30 juni. Förvånansvärt nog imponerade Sydkorea alla i fotbollsvärden både med sitt spel och med sina anhängare (dvs. de röda djävlarnas mentalitet). Innan det slutade sändes en skoj bild in till diskussionsgruppen han.comp.os.linux.advocacy. Den här typen av parodier baseras på ”Korea Team Fighting” vilket betyder ungefär ”Heja Koreas lag”. Pingviner, en gnu, en kameleont och en trollslända visas i det sydkoreanska lagets matchdräkt.

DebConf 2 är över. Den tredje Debiankonferensen som denna gång hölls i Toronto, Kanada, är över. Tack till Joe Drew som stod som värd för konferensen. Han har redan sänt in några av sina upplevelser. Michael Cardenas från Lindows.com skrev också en rapport och James Treacy tog ett antal bilder. Tollef Fog Heen skapade en lista med några av de olika presentationerna.

Debian på din mobiltelefon? Nej, den kör inte Debian. Åtminstone kör den inte det ännu, men vi bör nog undersöka vilka processorer framtida mobiltelefoner kommer byggas runt. Christian Wenke lekte med scmxx, vilket utbyter data med mobiltelefoner från Siemens, till exempel logotyper, adressböcker, textmeddelanden osv. Debianlogotypen som finns i det paketet lämpar sig bara för stora skärmar, men Christian har skapat en för mindre skärmar (som M25i eller S35i), baserad på bilden från onShore. Christian tillhandahöll även den kommandorad du måste ge för att sända bilden till din telefon.

Vilka paket behöver finnas i Non-US? Matt Kraai frågade om vilka paket som fortfarande måste lagras i non-US-arkivet. Fri programvara som använder kryptografiska metoder kan sändas in till huvudarkivet idag, men icke-fri programvara som använder kryptografi kan inte det. Non-US-arkivet innehåller även programkod som behöver lagras på en server utanför de förenta staterna på grund av patent i USA.

Hewlett-Packard väljer Debian. Robert McMillan skrev i Linux Magazine att HP tillkännager planer att standardisera sin interna Linuxutveckling till en distribution: Debian.. Cnet hade även de en liknande artikel, vilken i sig är baserad på ett inlägg från Bruce Perens från maj 2001, där han tillkännagav att HP valde Debian som förvald utvecklingsplattform (bland andra) för sitt Linuxarbete. Bruce förklarar att Debians riktlinjer för fri programvara (DFSG) är en kritisk del i det resonemanget.

Debian-minikonferens i januari. Den kommande Linux Conference Australia (LCA) kommer innehålla en miniatyr-DebConf den 20-21 januari, två dagar före LCA. Debiandelen kommer organiseras av Jonathan Oxer, som redan skapat ett preliminärt program och letar efter intressanta föredrag och presentationer. Om du vill delta på denna minikonferens, se ovan nämnda sida.

Ny stabil underutgåva utgiven. Joey fick slutligen ut ytterligare en underutgåva (r7) av Debian GNU/Linux 2.2 (alias ”Potato”). Med denna underutgåva läggs ytterligare 12 säkerhetsuppdateringar till Debians stabila utgåva, för paket som analog, Apache, CUPS, IMP/Horde, listar, sudo och UUCP. Några viktiga rättningar har även de lagts in, vilket täcker paket som erlang, qpopper och vrweb. Se förberedelsessidan för detaljer.

Rendez-vouz med Ian Jackson. Robert McQueen intervjuade Ian Jackson, en Debianmedlem sedan tidigt, för DebianPlanet, Han gick med i Debianprojektet eftersom han tröttnat på att underhålla systemet för hand (förresten ett vanligt skäl, det och projektets sofistikerade ideologi). Ian förklarar hur dpkg introducerades och hur han anser att paketunderhåll bör interagera med ett användarskal.

Skapa en fri font. Dustin Norlander, typsnittsformgivaramatör, kontaktade Debianprojektet och bad om hjälp med licensiering av en ny typsnittsfamilj som skulle kunna anses vara fri enligt DFSG. Jim Gettys hävdade att är en bra idé att behålla kontroll över typsnittets namn, även om tillåter härledda verk, på så sätt kan det inte dyka upp motstridiga versioner av samma typsnitt med samma namn. David Starner tog dock upp några viktiga frågor som inte fick svar.

Kontrollera paketintegritet? Jakub Turski undrade om det var möjligt att lägga in ett ondskefullt paket på huvud-ftp-platsen utan att någon upptäckte det? Anthony Towns visade på ett skript som kontrollerar signaturer och kontrollsummor. Colin Watson tillade att ftpmasters nyckel måste läggas till trustedkeys.gpg-filen istället för den vanliga pubkey.gpg-filen.

Sända patchar uppströms? Mateusz Papiernik undrade huruvida patchar som rättar fel i Debianpaket även bör sändas uppströms. Simon Law svarade med att vi gärna vill se uppströmspaketen felfri. Med det sagt bör alla patchar som gör Debianpaket stabilare, mindre felaktig, förbättrar deras anpassningsbarhet osv. även bör sändas uppströms.

Glibc tillgänglig för adoptering. Ben Collins tillkännagav att han inte har tid att arbeta ordentligt på GNU C-biblioteket och därför söker han en utvecklare med massvis med tid och talang, eller en grupp på 2-3 personer med normal mängd tid och bra talang. Biblioteket kräver lite extra tankemöda så att man inte förstör för de 11+ arkitekturerna som är beroende av att för att fungera perfekt. Ben vill gärna se att binutils, gcc och glibc underhålls av en enda samordnad grupp och att de tre byggs med någon slags ”bootstrap”-lösning.

Debian på Webb.it 2002. Federico Di Gregorio sände in en rapport om Webb.it 2002-mässan i Padova, Italien. Federico säger att nästan 40% av de personer som kom till montern aldrig hört talas om Debian eller fri programvara tidigare, varför det var med nöje han talade med dem och förklarade vår filosofi. Rapporten innehåller även länkar till tre bildarkiv.

Nya eller anmärkningsvärda paket. Följande paket har nyligen lagts till Debianarkivet eller innehåller viktiga uppdateringar. Förutom följande paket kom ett antal kärn- och anpassningsspecifika paket in (som verktyg för PowerPC- och m68k-maskiner samt ett antal Hurdpaket).

Övergivna paket. Ett paket övergavs under veckan och behöver en ny ansvarig. Detta ger totalt 83 övergivna paket. Tack till de tidigare ansvariga som bidrog till fri programvaru-miljön. Se WNPP-sidorna för hela listan, och lägg till en kommentar till felrapporten och byt namn på den till ITA: om du planerar att ta över paketet.

Sett något intressant? Sänd en notis till oss närhelst du ser något anmärkningsvärt som du anser vara lämpligt att nämna i DWN, vi ser tyvärr inte allt. Vi blir självklart också glada för kompletta artiklar från frivilliga skribenter, se vår sida om hur du bidrar. Vi ser fram emot ditt brev som du sänder till dwn@debian.org.


För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.

Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.

Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Yooseong Yang och Martin "Joey" Schulze.
Det översattes av Peter Karlsson.