Debian Weekly News - 22 oktober 2002

Välkommen till årets 41:a utgåva av DWN, veckonyhetsbrevet för Debianfolk. Den här veckan har vi med glädje med artiklar av Matt Black, Andre Lehovich och Tollef Fog Heen. Vi noterar att NASA färdigställt sitt FlightLinuxprojekt, vilket använder en realtidsvariant av Linuxkärnan för användning ombord på rymdfarkosten. Om du undrar vad du ska göra under vintern eller våren, vad sägs om att åka skidor med andra ”geekar”?

Hjälp med stödet för internationalisering. Michael Bramer bad om hjälp med att modifiera APT för att få bättre stöd för översatta paketbeskrivningar. Planen är att få apt-get att hämta en eller fler filer som innehåller översättningarna och visar en översatt version istället för den engelska versionen om en översatt beskrivning hittades tillsammans med en giltig MD5-kontrollsumma för den engelska versionen.

Hur vill du hjälpa Debian idag? Josselin Mouette påbörjade en öppen att-göra-lista för uppgifter inom Debian. Sidan försöker hålla reda på vilka uppgifter och grupper i projektet som behöver hjälp. Den innehåller redan flera goda idéer från Martin Schulze och Raphaël Hertzog. Många av uppgifterna på listan kräver en del förkunskaper, men en del kan göras av nya utvecklare eller till och med vanliga användare.

Spanska översättningen av webbplatsen når 1000 sidor. Rubén Porras berättade för oss om aktuell status för den spanska översättningen av www.debian.org. Under förra veckan översatte den spanska översättningsgruppen den tusende webbsidan. Det enda språk som har fler översatta sidor är svenska, vilket underhålls av en ensam person (i stort sett /ö.a). Om du vill hjälpa till med att förbättra Debians webbplats, se sidorna om att hjälpa till med webbplatsen och Debian internationellt.

Lösa tvister mellan utvecklare. Ian Jackson släppte utkast till riktlinjer om att lösa tvister mellan utvecklare. Detta är en gemensam rekommendation från den tekniska kommittén, projektledaren och administratörerna för felrapporteringssystemet. Ian tog upp problemet att en del tvister (i samband med den tekniska kommittén) har en förmåga att bli väldigt infekterade.

Första internationella fri programvarutroféerna. Vi har fått information om de första fri programvarutroféerna. Om du är en utvecklare, en organisation eller ett företag och har utvecklat en ny fri programvara kan du delta genom att registrera programvaran inom en av 6 kategorier. Registreringen kan göras fram till den 15 februari 2003. Två Debianutvecklare har redan registrerat DebianEdu-projektet och Tuxfamily.

Felrapporteringssystemet skyddat mot skräppost. Adam Heath rapporterade att han aktiverat SpamAssassinfiltrering för all e-post som sänds till felrapporteringssystemet (BTS). Procmail och SpamAssassin har redan installerats för e-post till owner@bugs, där han övervakade vad de gjorde och hur mycket de klarade att filtrera. Detta bör avhjälpa att felrapporter stängs automatiskt av obeställd skräppost (UCE).

UW-epostpaket med krypteringsstöd. Jaldhar Vyas noterade att de senaste versionerna av IMAP- och POP-servrarna från Washingtons universitets IMAP-paket (uppströmsversion 2002RC7) kommer ha SSL/TLS-stöd, eftersom det finns kryptografisk programvara i Debians huvudarkiv. Genom att följa uppströmssedvänjor, vilka baseras på en IESG-rekommendation, kommer klartextinloggningar att inaktiveras i icke-SSL/TLS-anslutningar.

Statistik om Debian på skrivbordet. En enkät på Desktoplinux.com frågar just nu ”Vilken/vilka Linuxdistributioner använder (eller planerar du att använda) som ditt skrivbordsoperativsystem?” Med över 4900 röster avlagda ligger Debian fyra (på 8,9%) bakom Mandrake (28,2%), Red Hat (12,2%) och SuSE (11,9%). tidigare enkäter.

Status på KDE3. Det verkar förekomma en hel del förvirring om Debian och KDE3, vilken kan bero på att det inte finns någon standardiserad och konsistens att lagra alla paketen. Därför föreslog Mark Purcell att Debians KDE3-utvecklare använder den experimentella utgåvan för att samordna Debianpaketen för KDE3. Ralph Norden från KDE skulle dock hellre samla allt som gäller KDE och Debian på en debian.kde.org-webbplats och hålla i officiella KDE3-versioner på ftp.kde.org.

Mer om Debians minikonferens. Under veckan tillkännagavs att Sun Microsystems kommer sponsra en delegat från varje australisk stat att delta i Linuxkonferensen i Perth, Australien nästa år. Användare kanske vet att en Debianminikonferens hålls två dagar före huvudkonferensen. Mer än 50 deltagare registrerat sig för minikonferensen och Debians projektledare, Bdale Garbee, kommer finnas bland föredragshållarna.

Undvika Debianpaket med trojaner. Clemens Fruhwirth släppte ett inofficiellt Debianpaket som implementerar en cronbaserad daglig säkerhetskontroll genom att använda en modifierad version av Anthony Towns apt-check-sigs för att försäkra sig om att Debianpaketen är autentiska. I den efterföljande diskussionen noterade Jan Niehusmann att det mest genomförbara sättet att skydda användarna mot trojanversioner vore att integrera dessa verktyg i Debiansystemet och ändra policyn så att signaturer krävs.

Automatiskt byggda Sarge-cd. Santiago Garcia Mantinan berättade för oss att cd-skivor för Sarge kommer byggas automatiskt varje fredagkväll (GMT). Han varnar att dessa avbildningar endast är avsedda för teständamål och även om de kommer vara användbara för att uppgradera ett Woodysystem till Sarge kanske de inte kan göra så mycket annat. Avbildningar för i386-arkitekturen är startbara med debian-installer så att användare kan testa. Alla andra arkitekturer behöver hjälp med anpassningar. Avbildningarna kan hämtas härifrån med jigdo version 0.6.8 eller senare.

Två recensioner av Debian 3.0. Nyligen släpptes två recensioner av Debian 3.0. Debian Planet publicerade en kritisk recension som identifierar flera brister i installationsproceduren, samtidigt som den ger specifika förslag till hur saker kan förbättras i framtida versioner. Den andra recensionen från Linuxwatch klagade också om installationsprogrammet. Det verkar som recensenter bara installerar distributionen, de verkar inte använda eller uppgradera den.

Pris till Debianbaserad distribution för norska skolor. Skolelinux är en norsk distribution vars mål är skolor i Norge, och den fick nyligen ett pris från den norska Unixanvändargruppen och Högskolan i Oslo. De fick priset för sitt arbete med att skapa en användarvänlig och välöversatt distribution. Skolelinux är baserad på Debian 3.0 med flera uppgraderade och skräddarsydda paket och använder ett installationsprogrammet baserat på det nya debian-installer-ramverket.

Använda starthanteraren GRUB med Debian. Linux Orbit publicerade nyligen en guide för att använda GRUB i Debian som förklarar hur GNU/Linuxanvändare på i386-maskiner kan byta starthanterare från LILO till GRUB. Om du planerar att använda GNU/Hurd behöver du starthanteraren GRUB. En annan fördel med att använda GRUB är att den inte behöver installeras om i huvudstartsektorn (MBR) varje gång kärnan ändras.

Cyrus IMAPd 2.1.9 för stabila Debian. Henrique de Moraes Holschuh rapporterade att han har bakåtanpassat paket för Cyrus IMAPd 2.1.9 från Debians instabila utgåva (Sid) till den stabila (Woody). Dessa är paket har produktionskvalitet och Henrique bakåtanpassade även de paket Cyrus IMAPd beror på.

Debian på Practical Linux i Gießen/Tyskland. Alexander Schmehl sände en rapport om Practical Linux som ägde rum i Gießen, Tyskland förra veckan. Han tog hand om ett Debianmontern ensam och höll ett föredrag om Debian vilket introducerade Debianprojektet och fördelarna med Debiandistributionen.

Virtuella paketberoenden. Branden Robinson påpekade att beroenden på ett helt virtuellt paket (dvs. ett paketnamn som inte gäller ett binärpaket med samma namn) alltid bör göras med ene logisk ELLER-relation som listar det riktiga paketet först och det virtuella paketet som ett alternativ. Följaktligen säger policyn att du bör skriva det riktiga paketet som ett alternativ före det virtuella.

Status för Debianinstalleraren. Tollef Fog Heen sände in ytterligare en statusrapport om debian-installer. Det viktigaste är att Bastian Blank har startat installationsprogrammet på S/390 och börjat rätta problem som gäller den anpassningen. Debian-cd-gruppen har varit upptagna med att integrera debian-installer i sina byggskript, och framsteg görs.

Bygga paket med Emacs. Junichi Uekawa (上川純一) hackade ihop ett Emacsläge för att köra debuild, debc, och debi osv. Läget kan läggas till paketen dpkg-dev-el eller emacs-goodies-el (eller till och med devscripts-el) packages. Roland Mas, som förvirrades av de många möjligheterna, kommer dock att singla slant och se vilket paketnamn som vinner.

Kvaliteten på TrueTypeteckesnitt har minskat. Tom Badran nämnde att det senaste freetypebiblioteket i den instabila utgåvan verkar ha kompilerats på ett annat sätt eftersom kvaliteten på TrueTypeteckensnitt har minskat rätt rejält. Krzysztof Krzyzaniak upptäckte dock att detta är en funktion och inte ett fel. Roger So förklarade till slut att Apple äger flera patent på ”hinting”-instruktionerna som används i TrueType (vilka tolkas av bytekodtolken) och att aktivera det kan kräva en licens från Apple.

Ny Bison mer petig med sin indata. Fumitoshi Ukai (鵜飼文敏) varnade för det nya bison-paketet (version >= 1.50). Den nya versionen verkar vara mycket mer petig med sina indatafiler än tidigare versioner. Fumitoshi beskrev de vanligaste problemen och om detta är problem med indata bör indatafilerna rättas.

Automake 1.4 kommer byta namn till automake1.4. För att hålla namngivningen konsistent har Eric Dorland för avsikt att byta namn på automakepaketet till automake1.4. Branden Robinson föreslog att autoconf borde göras om till ett virtuellt paket som tillhandahålls av de olika autoconfpaketen, även alla paket som har byggberoenden (build-depends) på det även behöver bero på ett ordentligt riktigt paket.

GNU LibC 2.3 avtäckt. Jeff Bailey sände nyligen in en ny uppströmsversion av glibc. Ändringsloggen listar många förbättringar i Debianpaketet och uppströms har också ändrat en hel del. Mest iögonafallande är att ett nytt threads-paket medföljer. Flera plötsliga problem (som att dpkg inte kör eller Apache inte längre startar) antogs istället vara glibc-problem, så var försiktiga.

Ny PHPGroupware för Woody. Luca De Vitis bad om assistans med nya versioner av phpgroupware-paketet som han har paketerat för Woody. Testa gärna dessa paket och rapportera eventuella problem till Luca De Vitis.

Säkerhetsuppdateringar. Ni kan rutinen, se till att uppdatera era system om ni har något av dessa paket installerade.

Nya eller anmärkningsvärda paket. Följande paket har nyligen lagts till Debianarkivet eller innehåller viktiga uppdateringar.

Övergivna paket. Fyra paket övergavs under veckan och behöver nya ansvariga. Detta ger totalt 136 övergivna paket. Tack till de tidigare ansvariga som bidrog till fri programvaru-miljön. Se WNPP-sidorna för hela listan, och lägg till en kommentar till felrapporten och byt namn på den till ITA: om du planerar att ta över paketet.

Vill du läsa DWN även i framtiden? Hjälp oss att skapa detta nyhetsbrev. För närvarande är det huvudsakligen en enmansföreställning, något som inte kommer att fungera i längden. Vi behöver frivilliga skribenter så snabbt som möjligt. Se bidragssidan om hur du kan hjälpa till. Vi ser fram emot ditt brev som du sänder till dwn@debian.org.


För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.

Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.

Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Martin "Joey" Schulze.
Det översattes av Peter Karlsson.