Debian Weekly News - 13 februari 2002

Välkommen till detta års sjunde utgåva av DWN, veckonyhetsbrevet för Debianfolk. Förra veckan var inte så händelserik som tidigare veckor, så detta är en relativt kort utgåva.

Projektledarval. Manoj Srivastava sände in ett varsel till potentiella kandidater för Debians projektledarval. Han avser att samla in valplattformar från kandidaterna och publicera dem på en känd plats (någonstans under www.debian.org/vote) i slutet av nomineringsperioden och början av kampanjen, vilket är runt den 27 februari 2002. Omröstningen kommer att börja den 21 mars 2002 och var under tre veckor, med slut den 10 april. Den första utvecklaren att nominera sig själv var Raphaël Hertzog och den andra var Bdale Garbee.

PHP4 övergiven. Petr Czech övergav PHP4 förra veckan. Huvudskälet som nämndes var brist på tid som krävs för att underhålla dessa paket och rätta fel i dem. Adam Conrad erbjöd sig att ta över paketen och Petr kommer sponsra dem tills han slutligen kommer genom ny-utvecklarprocessen. Adam säger sig rätt väl känna till PHP-källkoden, och skriver PHP-moduler själv. Varning utfärdas, dessa paket behöver byggas om eller så kommer apt-get ta bort dem till förmån för de nya Apachepaketen.

Debian på handhållna Zaurus. Joey Hess informerade oss om att det verkar som att Sharps handhållna Zaurus (den med det tuffa integrerade tangentbordet) använder busybox-dpkg och Debianpaket. Det finns även ett sourceforge-projekt täckande öppen källkodsutveckling av verktyg, program och spel för Zaurus.

Startdisketter 3.0.19. David Kimdon tillkännagav att källkoden till version 3.0.19 av startdisketterna (paketet boot-floppies) sändes in. Ett första problem med denna version har tyvärr redan upptäckts – det var inte möjligt att ladda några nätverksdrivrutiner i idepci-varianten. Detta problem verkar bero på ett fel i modconf vilket kan undvikas genom att bygga med modconf-versionen i uttestningsversionen. Aj då! Attila Nagy rapporterade det första allvarliga problemet.

Kommentarer på utkast 1.2 av GNU FDL. Free Software Foundation söker kommentarer på utkast 1.2 av GNU FDL. Utkastet finns här och de tillhandahåller även en sammanslagen diff mot version 1.1. FSF ber om kommentarer från fri programvaru-miljön på detta utkast. Sänd kommentarer till fdl-comments@fsf.org. Kommentarsperioden är fram till den 1 mars 2002.

Ny ”bug-squash”-fest nästa veckoslut. Colin Watson tillkännagav den sjunde ”bug-squash”-festen vilken kommer äga rum den 15-17 februari. Insatsen kommer att koncentreras på fel i bas- och standardpaket. Okynnes-NMU:er bör undvikas, men om det finns en patch och det inte har förekommit någon aktivitet på ett tag kan en NMU utföras. Festen kommer som vanligt samordnas genom irc-kanalen #debian-bugs på OpenProjects.

Säkerhetsförbättrad Debian. Russell Coker sände in en rapport om sitt arbete på Debianpaket med SE-patcharna från NSA för ett system som kör med en kärna med SE-stödet aktiverat. kärnpatchen som krävs har redan sänts in till Debianarkivet. Russell har redan lagt ut nya versioner av de grundläggande verktygen. Han börjar komma väldigt nära att ha ett fungerande SE-system.

Nya eller anmärkningsvärda paket. Följande nya eller uppdaterade paket har nyligen lagts till Debianarkivet.

Säkerhetsuppdatering. Ni kan rutinen, se till att uppdatera era system om ni har något av dessa paket installerade.

Övergivna paket. 8 paket övergavs under veckan och behöver nya ansvariga. Detta ger totalt 111 övergivna paket. Tack till de tidigare ansvariga som bidrog till fri programvaru-miljön. Se WNPP-sidorna för hela listan, och lägg till en kommentar till felrapporten och byt namn på den till ITA: om du planerar att ta över paketet.

Har du nyheter? Informera oss om allt som händer om och kring Debian. Vi letar alltid efter intressanta saker att lägga in, speciellt nya artiklar av frivilliga skribenter. Vi ser fram emot att få ditt brev på dwn@debian.org.


För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.

Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.

Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Yooseong Yang och Martin "Joey" Schulze.
Det översattes av Peter Karlsson.