Debians projektnyheder - 25. juli 2011

Velkommen til årets ellevete udgave af DPN, Debian-fællesskabets nyhedsbrev. Emner i denne udgave er blandt andre:

Tillykke med fødselsdagen, Linux!

For tyve år siden nævnte en finsk studerende, at han var ved at lave et (frit) styresystem (bare som en hobby, det bliver ikke stort og professionelt som gnu), hvilket markerede Linux-kernens fødsel. Meget er sket siden da. Men da det var grundlaget for styresystemet Debian, deltager vi i fødselsdagsfestlighederne.

Kære Linux-udviklere, mange tak for en stabil, portabel og ydedygtig kerne, at baseret vores arbejde på! Fortsæt på den måde!

Community Distribution Patent Policy FAQ

Debian-projektet har netop udgivet Community Distribution Patent Policy FAQ, et dokument, der har til formål at uddanne fri software-udviklere og i særdeleshed distributionsredaktører, i risici ved softwarepatenter. Det er udarbejdet af jurister ved Software Freedom Law Center (SFLC) på opfordring og med input fra Debian-projektet.

Bits fra DPL'en

Stefano Zacchiroli sendte nogle bits fra DPL'en, hvor han dækkede mange interessante emner, så som et ønske om hjælp fra Debbugs-holdet, færdiggørelse af de første DEX-initiativer, godkendte sprinter (en for udgivelsesholdet og en for Debian Edu) samt forskellige interview, han har givet. En anden spændende nyhed, som Stefano rapporterede om, er at han endelig har indsendt ansøgningen om at udvide Debian-varemærkets dækning til Storbritannien, Europa, Kina og Japan.

I en tidligere mail udnævnte Stefano Alexander Wirt og Gerfried Fuchs til medlemmer af backports-holdet.

Bits fra Debian GNU/Hurd-tilpasserne

Samuel Thibault sendte nogle bits fra Debian GNU/Hurd-tilpasserne, hvor han opsummerede interessante nyheder om Hurd-tilpasningen. Først og fremmest takket være Jeremie Koenig, er et fungerende cd-sæt nu tilgængeligt til installering af Debian GNU/Hurd. Samuel skrev også om Wheezy-udgivelsesmålet: da hurd-i386 er i en ikke-dårlig tilstand, er den nu med i arkivet og ideen er officielt at udgive tilpasningen i Wheezy, som i det mindste en teknisk forsmag. I mellemtiden er procentdelen af pakker opbygget til Debian GNU/Hurd nået op på omkring 68 procent; de tilbageværende pakker venter enten på, at andre pakker bliver tilgængelige (en graf over disse slægtsskaber er også tilgængelig) eller fejler af en eller anden grund. Understøttelsen af aktuel hardware er også ved at blive mere komplet.

DebConf13-bud modtages

Moray Allen opfordrede til at indsende DebConf13-bud. Han skriver: der vil være mulighed for at beskrive ens bud for resten af DebConf-deltagerne, i en særlig session under DebConf11, formentlig den 30. juli. Selv hvis man ikke kan deltage i denne begivenhed, kan man sende nogle slides, som præsenterer buddet. Hvis man ønsker at organisere DebConf i sin by, så opret en side om buddet i DebConf-wikien og tilføj et link til DebConf13-siden. Glem ikke først at læse stedtjeklistesiden. Som eksempler kan man også kigge på dette års og næste års bud. Man kan få yderligere oplysninger i kanalen #debconf-team på irc.debian.org.

33094 spammails fjernet fra Debians postlistearkiv

Christian Perrier bloggede om resultatet af spamoprydningskampagnen. Siden 2009 har Debian Listmasters udviklet et fungerende værktøjssæt til fjernelse af spam fra postlistearkiverne i en tretrinsproces:

Der har også været et koordineret arbejde angående rapportering og gennemgåelse af spam på nogle postlister:

Som følge af dette initiativ, blev over 33.000 mails klassficeret som spam og fjernet fra arkiverne.

Bits fra udgivelsesholdet

Neil McGovern sendte en rapport om den nylige sprint udgivelsesholdet afholdt i Antwerpen, foruden yderligere oplysninger. Han forberedte et retrospektiv over Squeeze-udgivelsen, med referencer til gode sider (fx en udgivelse af høj kvalitet, unblock-håndtering, god kommunikation) og dårlige sider (fx frysningsannonceringer, processens forståelighed, antal personer på holdet). Pierre Habouzit besluttede at forlade holdet på grund af andre gøremål og blev takket for sit store arbejde, mens Niels Thykier blev hilst velkommen på holdet. En tidsbaseret frysning vil blive afprøvet i forbindelse med udgivelsen af Wheezy, med juni 2012 som den foreslåede frysningsdato. De forbereder også en flytning til britney2, et nyt genereringsskript til mirgrering af pakker fra unstable til testing, samt forbereder endnu en orientering, hvor forskellige emner vil blive præsenteret, blandt andre udgivelsesmålene, 0-dags-NMU-reglen, CUT/Rolling og processen til fjernelse af pakker.

Debians hardwarecertificering

Thomas Goirand spurge om muligheden for at nogle virksomheder kan få deres hardware certificeret som værende kompatibel med Debian. Stefano Zacchiroli efterspurgte frivillige til at lave en wrapper omkring Kenshi Mutos Debian GNU/Linux-devicedrivertjek- og rapport, med en webgrænseflade som et første skridt i den retning.

Multiarch i Debian unstable

Steve Langasek annoncerede begyndelsen på multiarch-understøttelse i Debian unstable, hvilket opsætter regler for hvordan bibliotekspakker fra et vilkårligt antal arkitekturer kan kombineres på et enkelt filsystem. Det næste skridt på vejen mod komplet multiarch-understøttelse i Debian vil være:

Dette næste skridt arbejdes der allerede på: en foreløbig implementering af multiarch-understøttelse i dpkg er tilgængelig fra forgreningen pu/multiarch/full i git://git.debian.org/users/hertzog/dpkg.git.

Yderligere interview

Siden sidste udgave af Debian Project News, er der offentliggjort en ny This week in Debian-podcast: med Jonathan Nadeau, som giver en status vedrørende Frostbite Media.

Der har også været et yderligere People behind Debian-interview: med Martin Michlmayr, tidligere Debian-projektleder.

Andet nyt

Kenshi Muto annoncerede om en opdatering af den tilbageførte debian-installer til Debian GNU/Linux 6.0 Squeeze. Opdaterede images er tilgængelige fra hans imagearkivside. Disse images er baseret på Debian 6.0.2.1 og indeholder kerne version 2.6.38 med firmware samt en tilrettet DHCP-klient til fejlfyldte Mac OS X-DHCP-servere. Arkitekturen i386 understøttes nu også. Bemærk at der er tale om uofficielle images, og at man kun bør anvende dem, hvis der virkelig er behov for den.

Richard Darst sendte en regnskabsopsummering om de sidste to års DebConf'er: de ulignende hinanden overraskende godt. Han kom også med nogle oplysninger om DebConf8 og en forsmag på den igangværende DebConf11.

Michael Tautshnig sendte et ønske om hjælp til at gennemgå pakker, hvortil der søges en sponsor og er nye i arkivet. Michaels forespørgsel er også for dem, der endnu ikke er Debian Developers.

Raphaël Hertzog bloggede med nogle nyttige tips om fejlrapportering og om rettelse af udgivelseskritiske fejl.

Nye Debian Contributors

6 ansøgere er blevet accepteret som Debian Developers, 11 ansøgere er blevet accepteret som Debian Maintainer og 15 personer er begyndt at vedligeholde pakker siden den foregående udgave af Debian Project News. Hils Dominique Dumont, Pino Toscano, Michael Tokarev, Andres Mejia, Antonio Terceiro, Nicholas Bamber, Arno Töll, Andreas Beckmann, Felix Geyer, Julien Lavergne, Jameson Graef Rollins, Cristian Henzel, Hsin-Yi Chen, Philippe Le Brouster, Thomas Preud'homme, Sebastian Ramacher, Tim Weippert, Alex Morega, Dmitry Shachnev, Roger A. Light, Grzegorz Kolorz, Michele Gastaldo, Damien Caliste, Eshat Cakar, Andrew Gainer, Petr Baranov, Florian Schlichting, Sebastian Holtermann, Luis Henriques, Evan Broder, John Paulett og Hendrik Rittich velkommen i vores projekt!

Vigtige Debian Security Advisories

Debians sikkerhedshold har udgivet bulletiner vedrørende (blandt andre) disse pakker: php5, perl, iceweasel, iceape, qemu-kvm, curl, bind, icedove, wireshark, openoffice.org, asterisk, xml-security-c, horde3, libapache2-mod-authnz-external, libvirt og opie. Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Debians Backports Team har udgivet bulletiner om disse pakker: icedove, iceweasel, qemu-kvm og subversion. Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Debians Stable Release Team har udgivet opdateringsannonceringer om disse pakker: postgresql-8.4, dput og clamav. Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Debians Volatile Team har udgivet en opdateringsannoncering vedrørende pakken: clamav. Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Bemærk at dette er et udvalg af de mere vigtige sikkerhedsbulletiner fra de seneste uger. Hvis du ønsker at være ajour med sikkerhedsbulletiner udsendt af Debians sikkerhedshold, så tegn abonnement på sikkerhedspostlisten (og den separate backports-liste, og listen med opdateringer til stable eller volatile-listen, til Lenny, den gamle stabile distribution) for at modtage annonceringerne.

Nye og bemærkelsesværdige pakker

1099 pakker er nyligt blevet føjet til Debians ustabile arkiv. Blandt andre er der tale om:

Pakker, der har brug for hjælp

I øjeblikket er 267 pakker forældreløse og 135 pakker kan adopteres: se den komplette liste over pakker, der har brug for din hjælp.

Ønsker du fortsat at læse DPN?

Hjælp os med at fremstillet nyhedsbrevet. Vi har stadig behov for flere frivillige skribenter, som overvåger Debian-fællesskabet og rapportere om hvad der sker. Se bidragssiden for at finde ud af hvordan man hjælper. Vi ser frem til at modtage din mail (på engelsk) på debian-publicity@lists.debian.org.


For at modtage dette nyhedsbrev som mail, kan man abonnere på postlisten debian-news.

Tidligere udgaver af nyhedsbrevet er tilgængelige.

Denne udgave af Debians projektnyheder blev redigeret af Rui Branco, Francesca Ciceri, Jeremiah C. Foster, David Prévot, Alexander Reichle-Schmehl, Alexander Reshetov og Justin B Rye.
Den blev oversat af Kåre Thor Olsen.