Debians projektnyheder - 6. januar 2014

Velkommen til årets første udgave af DPN, Debian-fællesskabets nyhedsbrev. Emner i denne udgave er blandt andre:

SteamOS, et spilorienteret Debian-derivativ

Valve Software har offentliggjort images med SteamOS, et Debian-derivativ med det formål at tilbyde en spiloplevelse rettet mod store skærme. Spilstyresystemet er baseret på Debian 7 (kodenavn Wheezy). Installeringsvejledningen er tilgængelig fra SteamOS' websted. En dedikeret side på Debians wiki har yderligere oplysninger om Debian-derivativet.

Mini-DebConf i Phnom Penh

FOSSASIA inviterer Debian-bidragydere og -tilhængere til Phnom Penh i Cambodja, til en Mini-DebConf, der afvikles i dagene 28. februrar til 2. marts 2014. Efter tidligere arrangementer i Vietnam og en vellykket Mini-DebConf 2010 i Ho Chi Minh-byen, er det på tide at nogle af de seje Debian-folk i området igen mødes og organiserer endnu en Mini-DebConf: Phnom Penh 2014. Arrangementet afholdes på Norton University, den førende it-institution i Cambodja, og her mødes et antal fri software-projekter. Anmeld din deltagelse ved at tilføje dit navn på wikien, og spred budskabet!

Mini-DebConf i Barcelona

Debian Women er stolt over at kunne offentliggøre at en Mini-DebConf organiseres i Barcelona den 15.-16. marts 2014. Ideen bag konferencen er ikke at tale om kvinder i fri software, eller kvinder i Debian, men om Debian-emner, som er mere inkluderende for kvinder. Alle kan deltage, men talerne forventes at være personer, som identificerer sig selv som kvinder. Konferencens organisatorer er på udkig efter forslag til foredrag, præsentationer, debatseancer og øvelser. Hvis du har et eller flere forslag, så send dem til proposals@bcn2014.mini.debconf.org.

Grønne/EFA-gruppen i Europea-Parlamentet vil anvende Debian til kryptering af mail

Rebecca Harms, medformand for Grønne/EFA-gruppen i Europa-Parlamentet, annoncerede et projekt vedrørende anvendelse af troværdig kryptering, i samarbejde og dialog med Europa-Parlamentets it-tjenste og Debian. I anerkendelse af, at vi lever i et digitalt miljø, som er forurenet af omfattende overvågning, anser hun krypteringssoftware som et lille første skridt til sikring af at ingen andre end den påtænkte modtager af en mail, kan læse den. Grønne/EFA vil benytte et udvalg af fri software fra Debian, kørende på almindelige forbrugerrettede bærbare computere. Som Grønne i Europa-Parlamentet, er vi meget glade for at blive støttet af Debian [...], et fællesskab bestående af programmører og udviklere, som lever op til en social kontrakt, med det formål at dele og vedligeholde deres fælles ressource, som de kalder fri software, udtalte hun.

En automatisk liste over bidragydere til Debian

Enrico Zini offentliggjorde at en liste over kendte bidragydere til Debian, er tilgængelig på https://contributors.debian.org/. Listen vil aldrig blive helt komplet, men den vil være det bedste Debian overhovedet kan gøre, for at kreditere alle, sagde Enrico. Listen oprettes ud fra datakilder, som kan udvides, så nye former for bidrag kan medtages. Se Enricos besked for detaljerede oplysninger om implementeringen.

Bits fra DPL'en

Lucas Nussbaum sendte sin månedlige rapport over DPL-aktiviteter for november 2013. Lucas gav blandt andet en ajourføring angående Debians deltagelse i Outreach Program for Women. Han igangsætte også en debat om udgivelsesmålenes rolle, samt foreslog at erstatte dem med procedurer, som baserer sig på eksisterende anbefalet praksis for masseindsendelse af fejl.

Lucas opdaterede også for nylig delegeringer vedrørende Policy Editors, Debian Keyring Maintainers, Debian Account Managers, Press Team og Debian System Administrators. Desuden blev Release Teams eksistens og magt gjort officiel ved offentliggørelse af den første delegering til holdet.

Bits fra Release Team

Niels Thykier sendte nogle bits fra Release Team, med en nøjagtig plan for hvad der skal ske, før frysningen i forbindelse med den næste stabile udgave af Debian, Jessie; frysningen er planlagt til 5. november 2014. Han nævnte også at resultaterne fra piuparts, et værktøj til afprøvning af installering, opgradering og fjernelse af Debian-pakker, nu er integreret i Britney, programmellet som tager sig af at migrere pakker fra unstable til testing.

Interview

Der har været nogle DebianEdu-interview med Dominik George og Klaus Knopper, som begge blandt andet beskriver, hvordan de blev involveret i Debian Edu, samt deres syn herpå.

Andet nyt

Den tredje opdatering af Debians stabile distribution (kodenavn Wheezy) blev udgivet den 14. december.

Jakub Wilk offentliggjorde på sin blog et enlinjescript kaldet μdput, der på effektiv vis kan erstatte dput eller dput-ng til upload af pakker via en ustabil netværksforbindelse.

Martin Zobel-Helas sendte et referat fra DSA Teams møde, som blev afholdt den 13. december 2013.

Opdateringen vedrørende Wheezy af bogen Debian Administrator's Handbook, med forord af Lucas Nussbaum, Debians nuværende projektleder, og Stefano Zacchiroli, Debians projektleder fra 2010 til 2013, kan downloades fra bogens websted, eller installeres som pakken debian-handbook på Debian-systemer, der kører unstable.

Niels Thykier offentliggjorde at han har automatiseret genbehandling af pakker i Debians arkiv, når der kommer en ny version af Lintian, et værktøj til at finde fejl og policyovertrædelser i pakker. Genbehandling af hele Debians arkiv med Lintian 2.5.20 forventes at tage tre-fire uger.

Kommende begivenheder

Der er en kommende Debian-relateret begivenhed:

Man finder flere oplysninger om Debian-relaterede arrangementer og foredrag i begivenhedsafsnittet på Debians websted, ellers kan man tegne abonnement på en af vores arrangementspostlister dækkende forskellige områder: Europa, Holland, spansktalende Amerika, Nordamerika.

Nye Debian Contributors

Fire ansøgere er blevet accepteret som Debian Developers, otte ansøgere er blevet accepteret som Debian Maintainers, og 25 personer er begyndt at vedligeholde pakker siden den foregående udgave af Debian Project News. Hils Thomas Bechtold, Miguel Landaeta, Andrea Colangelo, Mike Miller, Michael Fladischer, Axel Wagner, Chris Boot, ChangZhuo Chen (陳昌倬), Dima Kogan, Elmar Heeb, Hendrik Tews, Jakob Haufe, Radu-Bogdan Croitoru, Walter Reiner, Ghislain Vaillant, Antonio Ospite, Ben Carrillo, Stewart Smith, Sergio Schvezov, Otto Kekäläinen, Mechtilde Stehmann, Sebastien Badia, Christian Stalp, Mitsuya Shibata, Bret Curtis, Alexandre Gramfort, Zev Benjamin, Folkert van Heusden, Julien Muchembled, Noriyuki Ohkawa, Silvio Rhatto, Zygmunt Krynicki, Benjamin Eikel, Lennart C. Karssen, Simon John, Mats Sjöberg og Christos Trochalakis velkommen i vores projekt!

Statistik over udgivelseskritiske fejl i den kommende udgivelse

Ifølge Bugs Search-grænsefladen i Ultimate Debian Database, er den kommende udgivelse, Debian Jessie, i øjeblikket påvirket af 476 udgivelseskritiske fejl. Hvis man ignorerer fejl, der er lette at løse eller er ved at blive løst, er der rundt regnet 330 udgivelseskritiske fejl tilbage, som skal løses for at udgivelsen kan finde sted.

Der er også en mere udførlig statistik, foruden nogle tips til hvordan man kan fortolke tallene.

Vigtige Debian Security Advisories

Debians Security Team har udgivet bulletiner vedrørende (blandt andre) disse pakker: openjpeg, ruby1.8, ruby1.9.1, chromium-browser, samba, gimp, varnish, munin, php5, libtar, mysql-5.5, iceape, nspr, gnupg, xorg-server, pixman, curl, wireshark, denyhosts, libcommons-fileupload-java, drupal6, hplip, ruby-i18n, puppet, memcached, openssl og typo3-src. Læs den omhyggeligt og gør det fornødne.

Debians Backports Team har udgivet bulletiner vedrørende pakkerne: roundcube, strongswan, openssh og nbd. Læs den omhyggeligt og gør det fornødne.

Bemærk at dette er et udvalg af de mere vigtige sikkerhedsbulletiner fra de seneste uger. Hvis du ønsker at være ajour med sikkerhedsbulletiner udsendt af Debians sikkerhedshold, så tegn abonnement på sikkerhedspostlisten (og den separate backports-liste, og listen med opdateringer til stable for at modtage annonceringerne.

Nye og bemærkelsesværdige pakker

670 pakker er nyligt blevet føjet til Debians ustabile arkiv. Blandt mange andre er der tale om:

Pakker, der har brug for hjælp

I øjeblikket er 541 pakker forældreløse og 156 pakker kan adopteres: se den komplette liste over pakker, der har brug for din hjælp.

Ønsker du fortsat at læse DPN?

Hjælp os med at fremstille nyhedsbrevet. Vi har stadig behov for flere frivillige skribenter, som overvåger Debian-fællesskabet og rapportere om hvad der sker. Se bidragssidenfor at finde ud af hvordan man hjælpertil. Vi ser frem til at modtage din mail (på engelsk) på debian-publicity@lists.debian.org.


For at modtage dette nyhedsbrev som mail, kan man abonnere på postlisten debian-news.

Tidligere udgaver af nyhedsbrevet er tilgængelige.

Denne udgave af Debians projektnyheder blev redigeret af Mario Behling, Cédric Boutillier, Elizabeth Krumbach, Carl J Mannino og Justin B Rye.
Den blev oversat af Kåre Thor Olsen.