Debians projektnyheder - 17. marts 2014

Velkommen til årets femte udgave af DPN, Debian-fællesskabets nyhedsbrev. Emner i denne udgave er blandt andre:

Centro de Supercomputación y Visualización de Madrid leverer Debian-baseret VPS-tjeneste

Centro de Supercomputación y Visualización de Madrid (CeSViMa, Madrids Supercomputer- og Visualiseringscenter), som er en del af Universidad Politécnica de Madrid (Madrids Polytekniske Universitet) og som huser Magerit, en af Spaniens mest ydedygtige supercomputere, har valgt Debian som værts- og gæstestyresytem til sin nye Virtual Private Server-tjenste (VPS), rettet mod forskningsmiljøet og offentligheden.

DebConf i nutid og fremtid

Mens det lokale DebConf-hold er godt i gang med forberedelserne til DebConf14, som finder sted i Portland, Oregon, USA, i dagene 23.-31. august 2014, besluttede DebConf-komitteen på sit seneste møde, at DebConf15, den 16. årlige Debian Conference, skal finde sted i Tyskland. I løbet af de kommende måneder vil dato og sted blive offentliggjort. En særlig postliste er oprettet til organiseringen, og interesserede er velkomne til at tilmelde sig og deltage i diskussionerne. Desuden er den 32 sider lange slutrapport vedrørende DebConf13 i Vaumarcus, Schweiz nu tilgængelig. Den indeholder interessante oplysning om organiseringen af begivenheden, samt deltagernes oplevelser.

Kommende afstemninger i Debian-projektet: DPL-valg og etiske regler

Kurt Roeckx, Debians projektsekretær, igangsatte projektledervalget. I år har to kandidater nomineret sig selv: Lucas Nussbaum, nuværende DPL, og Neil McGovern. I kampagneperioden vil kandidaterne indtil den 30. marts besvare spørgsmål på postlisten debian-vote, hvorefter Debians medlemmer har to uger til at indsende deres stemmer.

Kurt offentliggjorde også, at en generel beslutning er igangsat vedrørende etiske regler (code of conduct), på foranledning af Wouter Verhelst. Debatten om den foreslåede tekst kan følges på postlisten debian-vote. Flere oplysninger er tilgængelige på afstemningens webside.

Debian-projektet anvender Condorcet-metoden ved afstemninger.

Bits fra DPL'en

Lucas Nussbaum sendte sin månedlige rapport over DPL-aktiviteter, dækkende slutningen af januar samt februar 2014. Lucas nævnte Stefano Zacchirolis løbende arbejde sammen med Software Freedom Conservancy og SPI, som skal give Debian-bidragydere mulighed for at overføre ophavsretten til deres bidrag, til en organisation, der er tillid til. Desuden sendte Lucas til Debian France, Debian.ch og FFIS listen over evalueringskriterier for at blive en organisation, der er tillid til, og som er autoriseret til at tage imod og opbevare værdier for Debian. I en anden besked udnævnte Lucas Nicolas Dandrimont og Sylvestre Ledru som administratorer ved Debians deltagelse i Google Summer of Code 2014.

Bits fra Security Team

Moritz Muehlenhoff sendte nogle bits fra Security Team. Security Team mødtes i den første weekend i februar på Linux Hotel i Essen. Dér diskuterede de flere forbedringer til Debians securitytracker og arbejdsgangen ved sikkerhedsudgivelser, samt ændringer i sikkerhedsarkivet, så som mulighed for at give vedligeholdere, der ikke er med i Security Team, mulighed for at udgive sikkerhedsopdateringer på egen hånd, ved hjælp af en mekanisme svarende til proceduren, som tildeler uploadrettigheder til Debian Maintainers. Distributionshærdelse blev også nævnt: i øjeblikket er flere end 95 procent af de sikkerhedsfølsomme pakker samt pakker med standardprioritering eller derover, hærdet ved hjælp af dpkg-buildflags. Sidst, men ikke mindst, anser Security Team det i øjeblikket for muligt, at Squeeze kan få en udvidet sikkerhedssupportperiode, hvis det kan lade sig gøre. Planen er at gå i gang, og levere opdateringer til langtidssupport vedrørende Squeeze i en særskilt suite, som alle i Debians nøglering kan uploade til, med det formål at minimere flaskehalse og give mulighed for at alle interesserede kan bidrage. Holdet har brug for hjælp, for at gøre arbejdet muligt. Alle, som er interesserede i at hjælpe til med udvidet sikkerhedssupport, opfordres til at kontakte Security Team.

Andet nyt

Stefano Zacchiroli bloggede om pakken how-can-i-help, og om hvor nyttig den kan være for Debian-bidragydere, der er på udkig efter måder at hjælpe projektet på.

Bill Allombert og Stéphane Blondon har forbedret the website popcon.debian.org med en præsentation af de indsamlede resultater fra Debians popularitetskonkurrence. Først og fremmest anvendes der nu et design, som svarer til Debians primære websted.

Enrico Zini offentliggjorde at Debian Single SignOn-tjenesten nu ikke blot kan anvende officielle Debian-medlemmers rettigheder, men også rettigheder fra Alioth, Debians sourceforge. I øjeblikket kan bidragydere med en Alioth-konto logge på contributors.debian.org med deres Alioth-adgangskode, og få adgang til detaljerede oplysninger om deres bidrag. Det vil i fremtiden blive udvidet til andre af Debians webbaserede tjenster.

Gunnar Wolf offentliggjorde at vedligeholderne af Debians nøglering ikke længere anser kryptografiske DSA-nøgler på 1024 bit som noget, man kan have tillid til. De beder Debian Members og Maintainers, der stadig benytter denne form for nøgle, om så hurtigt som muligt at skifte til en stærkere nøgle (RSA-nøgler på 4096 bit anbefales).

Kommende begivenheder

Der er flere kommende Debian-relaterede begivenheder:

Man finder flere oplysninger om Debian-relaterede arrangementer og foredrag i begivenhedsafsnittet på Debians websted, ellers kan man tegne abonnement på en af vores arrangementspostlister dækkende forskellige områder: Europa, Holland, spansktalende Amerika, Nordamerika.

Ønsker du at organisere en Debian-stand eller en Debian-installeringsfest? Kender du til andre kommende Debian-relaterede arrangementer? Har du holdt et Debian-foredrag og ønsker at linke til det fra vores foredragsside? Send en engelsksproget e-mail til Debian Events Team.

Nye Debian Contributors

1 ansøger er blevet accepteret som Debian Developer, 7 ansøgere er blevet accepteret som Debian Maintainers og 1 person er begyndt at vedligeholde pakker siden den foregående udgave af Debian Project News. Hils IOhannes m zmölnig, Giulio Paci, Tobias Hamp, Klee Dienes, Victor Seva, Oleg Moskalenko, Philip Rinn, Simon Kainz og Joseph Herlant velkommen i vores projekt!

Vigtige Debian Security Advisories

Debians Security Team har udgivet bulletiner vedrørende (blandt andre) disse pakker: php5, gnutls26, libyaml-libyaml-perl, wireshark, udisks, file, mutt, cups-filters, cups, lighttpd, virtualbox og libssh. Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Debians Backports Team har udgivet en bulletin vedrørende pakken: gnutls28. Læs den omhyggeligt og gør det fornødne.

Debians Stable Release Team har udgivet en opdateringsbulletin vedrørende pakken: debian-edu-archive-keyring og clamav (i Squeeze og Wheezy). Læs den omhyggeligt og gør det fornødne.

Bemærk at dette er et udvalg af de mere vigtige sikkerhedsbulletiner fra de seneste uger. Hvis du ønsker at være ajour med sikkerhedsbulletiner udsendt af Debians sikkerhedshold, så tegn abonnement på sikkerhedspostlisten (og den separate backports-liste, og listen med opdateringer til stable for at modtage annonceringerne.

Nye og bemærkelsesværdige pakker

242 pakker er nyligt blevet føjet til Debians ustabile arkiv. Blandt mange andre er der tale om:

Pakker, der har brug for hjælp

I øjeblikket er 564 pakker forældreløse og 140 pakker kan adopteres: se den komplette liste over pakker, der har brug for din hjælp.

Ønsker du fortsat at læse DPN?

Hjælp os med at fremstille nyhedsbrevet. Vi har stadig behov for flere frivillige skribenter, som overvåger Debian-fællesskabet og rapportere om hvad der sker. Se bidragssidenfor at finde ud af hvordan man hjælpertil. Vi ser frem til at modtage din mail (på engelsk) på debian-publicity@lists.debian.org.


For at modtage dette nyhedsbrev som mail, kan man abonnere på postlisten debian-news.

Tidligere udgaver af nyhedsbrevet er tilgængelige.

Denne udgave af Debians projektnyheder blev redigeret af Laura Arjona, Carl J Mannino, Cédric Boutillier og Justin B Rye.
Den blev oversat af Kåre Thor Olsen.