Debian/ARM kör på LART

23 november 2000

Informations- och kommunikationsteorigruppen på Delft tekniska universitet är glada att kunna tillkännage att Debian GNU/Linux 2.2 kör på sitt inbäddade LART-system.

Eric Mouw skrev till oss: "Efter det att vi modifierat ArmLinux-IDE-drivrutinen för LART kunde vi lägga en Linuxdistribution på disken, men det finns inte så många distributioner som stöder ArmLinux. Jag är sedan länge Debiananvändare (sedan Debian 1.0), så jag är bekant med Debiandistributionens höga kvalitet (både för i386 och sparc) och därför valde jag debian-arm."

Debian-arm-distributionen installerade inte utan fel, men eftersom Eric känner till installationsproceduren kunde han installera debian-arm på LART genom att använda deras speciellt ändrade 2.2.14-kärna och debian-arm-räddningsdisken. LART-maskinen kan kompilera sin egen kärna med moduler med den med Debian medlevererade kompilatorn, så stabiliteten för plattformen i helhet har bevisats.

LART är en liten men ändå kraftfull inbäddad dator, kapabel till att köra Linux, byggd runt en Intel SA-1100 StrongARM-processor. Dess prestanda är runt 250 MIPS samtidigt som den endast förbrukar mindre än 1 watt. Standardkonfigurationen innehåller 32 Mbyte DRAM och 4 Mbyte flash-ROM, vilket är nog för en Linuxkärna och en hyfsat stor ramdisk.

Maskinvaruformgivningsfilerna som behövs för att bygga en LART är fritt tillgängliga under en Open Hardware-aktig licens. Alla filer finns på http://www.lart.tudelft.nl/.