Sikeres volt az oslói Debian-konferencia

2003. július 28.

Mintegy 140 ember vett részt az idei Debian-konferencián (Debconf), amely július 18-tól 20-ig zajlott Norvégiában, az Oslói Egyetemen. Közülük kb. kilencvenen vettek részt a Debian első fejlesztői táborában (Debcamp), amely a konferenciát megelőzően, július 12-17-ig tartott. A Debian-táborban több mint 200 hibát javítottak ki a leendő Debian-telepítőben, ami az efféle fejlesztői találkozók sikerét is bizonyítja.

A HP, a NUUG Foundation, a Lindows, a Trolltech, az O'Reilly, a Linpro (a Dellel együtt) és az Oslói Egyetem erőteljes támogatásának köszönhetően az ellátás, a terembérlet, a bőséges számítógép-kapacitás és a szállás a résztvevőknek ingyenes volt. Sok európai és Európán kívüli fejlesztő hozzájárulást is kapott az utazás költségeihez. A Norvég Unix-felhasználók Csoportjának (NUUG) a tervezésben és rendezésben nyújtott hathatós segítségével az esemény zökkenőmentesen zajlott és professzionális benyomást keltett.

A Debian jelenlegi projektvezetője, Martin Michlmayr kiváltképp a Debian-táborral volt elégedett: "Az idei Debconf és különösen az őt megelőző Debcamp nagy sikert aratott. Az ötlet, hogy legyen egy Debian-tábor, ahol különböző projekteken lehet együtt dolgozni, a tavalyi Debconfon született meg, és idén valósult meg. Láthattuk, hogy nagyon hatékony, ha összeültetsz egy szobába olyan embereket, akik rendszerint interneten keresztül dolgoznak együtt. Számos tervezési és implementációs problémát megvitattunk, és sikeresen megoldottunk. A jövőben megpróbálunk több - esetleg kisebb - Debcampet rendezni különböző országokban."

A Debian konferenciakoordinátora, Andreas Schuldei így összegzett: "Különösen az interneten együtt dolgozó közösségeknek van szükségük az effajta összejövetelre, hogy még sikeresebbek legyenek. Úgy gondolom, ez az esemény teljesítette célját, hogy ösztönözzön és motiváljon minden résztvevőt. Ragyogó megnyilvánulása volt a Debian pezsgő közösségi életének és bámulatos sokoldalúságának.

További információk
Képek