Robotubåt som kör Debian vinner internationell tävling

8 oktober 2009

I augusti sänkte ett lag på trettiofem studenter från Cornell University motståndet i den tolfte årliga tävlingen för självgående undervattensfarkoster, som sponsras av Association of Unmanned Vehicle Systems International och Office of Naval Research i USA. Tävlingen utspelas i en stor akustisk provbassäng som sköts den amerikanska flottans SPAWAR Systems Center. Deltagande farkoster passerar genom en grind, följer en slinga, rammar en nedsänkt boj, skjuter genom ett kvadratisk mål med hjälp av små torpeder, släpper marker i behållare som föreställer mål, hämtar ett PVC-mål och går upp till ytan genom en åttkant – allt utan manuell hjälp. Cornell Autonomous Underwater Vehicle Team (CUAUV) tog förstaplatsen genom att ta sig igenom hela banan, något som inte gjorts sedan MIT vann år 2002. Detta var Cornells första seger sedan 2003.

Cornells farkost, namnad Nova, kör en skräddarsydd mjukvarustack på en dator som kör Linux och är mycket beroende av Debian. Debian fungerar otroligt bra för oss, sa Benjamin Seidenberg, CUAUV:s nya mjukvarugruppledare. Vi använder det inte bara på farkosten, vi kör det även på datorerna i våra labb och på våra servrar och använder det för att utveckla vår egen, anpassade elektronik. Seidenberg, som också hanterar IT-frågor för laget, sa att de övergick helt till Debian för tre år sedan. När jag gick med i laget, hade vi datorer som körde Windows XP, Windows Server, Debian, Ubuntu, FreeBSD och Gentoo. nu har vi övergått till Debian för ubåten och servrarna; våra labbmaskiner kör både Debian och Windows. Det är mycket enklare att hantera och det är fantastiskt att kunna utveckla i samma miljö som ubåten kör.

Laget använder också annan öppen källkod i sin farkost, såsom OpenCV för bildbehandling och libdc1394 för videoupptagning. Enligt Arseney Romanenko, en annan medlem av mjukvaragruppen, är dessa bibliotek oumbärliga för att bygga datorseende i en inbäddad miljö; de är snabba och lättviktiga vilket ger stora kraftbesparingar.

Om Debian

Debianprojektet grundades 1993 av Ian Murdock för att vara ett i sanning fritt gemenskapsprojekt. Sedan dess har projektet växt till att vara ett av de största och mest inflytelserika öppenkällkodsprojekten. Fler än tre tusen frivilliga från hela världen samarbetar för att skapa och underhålla Debianmjukvara. Då det är översatt till fler än trettio sprråk och stödjer en stor sorts datortyper, kallar Debian sig självt det universella operativsystemet.

Om CUAUV

Cornell University Autonomous Underwater Vehicle team är en grupp om ungeför trettiofem studenter på Cornell University som utvecklar och bygger självgående undervattensfarkoster för forskningssyften och tävlan i AUVSI:s undervattensfarkosttävling. Mer information, inklusive information om sponsring av laget, finns tillgänglig på deras webbplats, www.cuauv.org.

Kontaktinformation

För ytterligare information, besök Debians webbsidor på https://www.debian.org/ eller sänd e-post till <press@debian.org>. För ytterligare information om CUAUV, besök CUAUV:s webbsidor på http://www.cuauv.org/ eller sänd e-post till <benjamin@cuauv.org>.