Първа кандидат-версия на инсталатора на Дебиан 6.0

13 Януари 2011

Екипът за разработка на инсталатора на Дебиан с удоволствие представя първата кандидат-версия на инсталатора на Дебиан 6.0 Squeeze.

Нов дизайн за Squeeze — SpaceFun. Можете да го разгледате на страницата в wiki.debian.org или да гледате филмче на дизайна в действие.

Тази кандидат-версия добавя поддръжка на езиците Лао и Синхала. Поправена е поддръжката на фински клавиатури. Общият брой на поддържаните от инсталатора на Squeeze езици е 70 и поне за 57 от тях е налице превод на целия процес на инсталиране.

Ядрото на Линукс, използвано от инсталатора е обновено до версия 2.6.32 — най-новата в Squeeze. Поправени са проблеми с достъпността в поддръжката на затворен фърмуер.

Тази кандидат-версия добавя поддръжка за три допълнителни компютърни системи: YDL PowerStation (PowerPC), QNAP TS-119P+ и TS-219P+ (ARM). Налице са и много подобрения в поддръжката на машини PowerPC, включително управление на вентилаторите, поддръжка на IDE за Efika 5200B, поддръжка на мрежа за IBM Power 6 и по-късни платки System P и използване на уникални идентификатори на файловите системи и етикети за по-надеждно начално зареждане.

Главните подобрения на инсталатора на Squeeze спряно инсталатора на Дебиан 5.0 Lenny включват автоматично инсталиране на препоръчваните пакети, преписване на компонента за избор на страна/език, на който се базира избора на часова зона и огледален сървър, поддръжка на файлови системи btrfs и ext4 (файловата система по подразбиране все още е ext3), по-лесно използване на дискови дялове за RAID, LVM и шифриране. Освен, че поддържа по-разнообразен хардуер, инсталатора на Дебиан може да бъде използван за инсталиране на системи, базирани на ядрото FreeBSD, което поддържа файловата система ZFS.

Чрез използване на специалната техника isohybrid e oblekqeno подготвянето инсталационните носители. Образите за минимални оптични дискове могат да се записват директно върху носители USB.

Допълнителна информация за промените е на разположение в анонса на екипа за разработка на инсталатора до Общността на Дебиан.

Известни са някои проблеми, които няма нужда да се докладват. Екипът има нужда от помощ в откриването на още проблеми и поощрява изпробването на новия инсталатор. Компактдискове, други носители и всичко останало, от което ще имате нужда е на разположение на страниците на инсталатора.

За Дебиан

Проектът Дебиан е основан през 1993 от Иан Мърдок като напълно свободен обществен проект. От тогава проектът нарасна и днес е един от най-големите и най-влиятелни проекти за разработване на софтуер с отворен код. Над три хиляди доброволци от целия свят работят заедно чрез Интернет за създаване и поддържане на софтуер за Дебиан. Преведена на над 65 езика и поддържаща огромен диапазон от компютърни архитектури, Дебиан нарича себе си универсалната операционна система.

Информация за връзка

За допълнителна информация се обърнете към уеб страниците на Дебиан на адрес https://www.debian.org/ или пишете до <press@debian.org>.