Debian Installer 6.0 Release Candidate 1 frigivet

13. januar 2011

Debian Installer-holdet er stolt over at kunne annoncere den første udgivelseskandidat af installeringsprogrammet til Debian 6.0 squeeze.

Udgivelseskandidaten indeholder den nye SpaceFun-grafik til squeeze. Man kan få en forsmag på det på wikisiden og se en video med det i brug.

Der er tilføjet understøttelse af sprogene laotisk og singalesisk. Den finske tastaturunderstøttelse er rettet. I alt er 70 sprog aktiveret i installeringsprogrammet til squeeze, og i hvert fald 57 af disse indeholder oversættelser af hele installeringsprocessen.

Linux-kernen som anvendes af installeringsprogrammet er opdateret til den seneste version af 2.6.32, som er tilgængelig i squeeze. I forbindelse med håndteringen af ikke-fri firmware er nogle brugervenlighedsproblemer blevet rettet.

I denne udgivelseskandidat tilføjes understøttelse af yderligere tre computersystemet: YDL PowerStation (PowerPC), QNAP TS-119P+ og TS-219P+ (ARM). Der er også foretaget flere forbedringer på PowerPC-maskiner, herunder blæserkontrolforbedringer, IDE-understøttelse af Efika 5200B, netværksunderstøttelse af IBM Power 6 og senere System P-bundkort, samt anvendelse af unikke filsystemsidentifikatorer og navne, til mere pålidelig boot.

Blandt større forbedringer af Squeezes installeringsprogram i forhold til Debian 5.0 lennys installeringsprogram er automatisk installering af anbefalede pakker, en omskrivning af komponenten localechooser (som sprog, tidszone og filspejlsindstillinger er baseret på), understøttelse af filsystemerne btrfs og ext4 (mens ext3 stadig er standardfilsystemet), og lettere anvendelse af partitioner til software-RAID, -LVM og -crypt-opsætninger. Ud over understøttelse af mere hardware, kan Debian Installer nu også anvendes til at installere et system baseret på FreeBSD-kernen, hvilket også understøtter ZFS-filsystemet.

Med anvendelse af en iso-hybrid teknik, er det nu lettere at forberede USB- eller harddiskbaserede installeringer, da ISO-aftryk af formen netbook- og visitkort nu blot kan raw-kopieres til sådanne enheder.

Flere ændringer er tilgængelige i Debian Installer-holdets annoncering til Debian-fællesskabet.

Der er nogle kendte problemer i installeringsprogrammet, som det ikke er nødvendigt at rapportere om, men Debian Installer-holdet har brug for din hjælp til at finde flere fejl og yderligere forbedre installeringsprogrammet, så prøv det. Installerings-cd'er andre medier og alt andet man kan få brug for, er tilgængelige på webstedet.

Om Debian

Debian-projektet blev grundlagt i 1993 af Ian Murdock, som et helt frit fællesskabsprojekt. Siden den gang, er projektet vokset til at være et af de største og mest indflydelsesrige open source-projekter. Over tretusinde frivillige fra hele verden samarbejder om at fremstille og vedligeholde Debian-software. Med oversættelser til over 65 sprog, og med understøttelse af et enormt antal computertyper, kalder Debian sig det universelle styresystem.

Kontaktoplysninger

Besøg Debians websider på https://www.debian.org/ for yderligere oplysninger eller send en mail på engelsk til <press@debian.org>.