Canterburyprojektet

1 april 2011

April april!

Trots att alla Linuxdistributioner har samarbetat och kommer att fortsätta att göra det var detta tillkännagivande endast ett aprilskämt ;)

Vi är stolta att tillkännage Canterbury-distributionen. Canterbury är en sammanslagning av arbetet som gemenskapsdistributionerna som tidigare var kända som Debian, Gentoo, Grml, openSUSE och Arch Linux utför, med målet att skapa ett verkligt förenande arbete samt i gemenskap kunna hävda oss över de proprietära systemen, för att visa att fri mjukvarugemenskapen faktiskt är kapabel att arbeta tillsammans med ett gemensamt mål istället för att skapa större spridning.

Canterbury kommer att vara lika teknologiskt enkelt som Arch, lika stabilt som Debian, formbart som Gentoo, ha ett solitt Live-ramverk som Grml, och vara lika öppensinnat som openSUSE.

Vid sin inträdan i Canterburyprojektet förklarade Arch Linux-utvecklaren Pierre Schmitz: Arch Linux har alltid handlat om att hålla teknologin så enkel som möjligt. Att kombinera sina insatser i en enda distribution kommer att dramatiskt minska komplexiteten för utvecklare, användare och självklart uppströmsprojekt. Canterbury kommer vara nästa evolutionära steg i Linuxdistributionernas utveckling.

Gerfried Fuchs, som gav sin föreläsning om Debian vid förra årets OpenSUSE-konferens sade: Medan DEX (Debian Derivatives Exchange) i princip kan ha varit en god idé är dess utgångspunkt för begränsad. Vi behöver nå ut längre för riktig framgång.

Robin H. Johnson, ledare för Gentoos Infrastrukturgrupp, sade i en panel av kärnutvecklare för Gentoo vid SCALE9x: Jag hatar verkligt kompileringsrelaterad nertid. Jag har sett fram emot att kunna installera paket med endast några knapptryckningar. Genom att bygga på arbetet som utförs av andra framgångsrika distributioner kan vi få bort slitet med systemunderhåll.

Michael Prokop, grundare av Grml-Live-CDn, kan citeras angående insatsatsen att vi har klarat av att skapa ett universellt Live-byggnadsramverk med grml-live. Vår vision var alltid att det kommer vara universellt användbart att bredda spridandet av fri mjukvara.

Förra årets openSUSE-konferens hade ämnet Samarbete över gränserna. Klaas Freitag, en respekterad medlem i gemenskapen, kommenterade att konferensmottot var satt med avsikt och detta var faktiskt vad jag hade i åtanke som ett positivt resultat av konferensen.

Stefano Zacchiroli, Debians projektledare, kommenterar om Canterburydistributionen: Under förra året jobbade Debian mycket på ämnet samarbete med andra distributioner. Vissa initiativ har siktat in sig på Debian Derivatives Distribution (exempelvis Derivatives-receptionen, DEX, osv.), men vi har även gladeligen deltagit i konferenser och paneler med andra distributioner så som openSUSE och Fedora. Vi är stolta över vårat aktuella arbete rörande samarbete och vi är nu redo, med Canterbury, att ta dessa initiativ till nästa, naturliga, nivå: att förenas i nästa generations gemenskapsdistribution. Canterbury kommer att leva länge och ha framgång.

Notera att detta tillkännagivande endast är början, de nödvändiga ändringarna kommer att göras de följande dagarna. Du kan använda hashtaggen #cbproject för att ge oss feedback på twitter eller identi.ca.