Debian Weekly News - 27 december 1999

Välkommen till Debian Weekly News, ett nyhetsbrev för Debianutvecklare. Ännu en gång har vi hoppat över en vecka, detta är en tvåveckorsutgåva. Debian Weekly News har nu summerat ett helt års skeenden i Debian. En sammanfattning av 1999 års viktigaste händelser går att läsa som en specialbilaga till denna utgåva.

Debian har vunnit 1999 års Linux Journal Reader's Choice award för ”Favoritdistribution”. Vi vann med 27,3% av rösterna, jämfört med 27,0% för SuSE och 23,6% för Red Hat. Priset presenteras i januariutgåvan av Linux Journal.

Richard Braakman skrev om planer för frysningen. Inga helt nya paket (såsom de som listas nära slutet av det här nyhetsbrevet) kommer att accepteras efter 2 januari, och han nämner också ytterligare ett ”bug-squash”-evenemang. Och det verkar som om nästa version av Debian kommer att få kodnamnet ”woody”, vilket fortsätter på Toy Story-temat (och öppnar dörren för flertalet otillbörliga skämt). Richard följde upp med att skriva om vad som kommer ske efter frysningen, med bland annat en tidtabell för släppningen. Planen är att gå genom en av två korta ”testcykler” inom den väldigt korta frysningen, och sedan släppa den nya versionen i slutet av februari.

Lintian stöder nu att inställningar ändras lokalt, vilket tillåter ett paket att säga till att det vet att lintian kommer att ge ett felmeddelande eller en varning, men att den ignoreras. Använd med tillförsikt, och se till att läsa detta meddelande först.

Bör /sbin finnas med i vanliga användares standardsökväg så att traceroute och andra program enkelt kan köras av dem? Det verkar som många gör just den ändringen när de installerar Debian. Eftersom FHS säger att ”användare inte ska behöva lägga någon av sbin-katalogerna till sin sökväg” verkar de flesta överens om att problemet egentligen är att traceroute och vissa andra program inte hör hemma i sbin till att börja med. Men hur detta bör rättas till diskuteras fortfarande, symboliska länkar verkar vara den enklaste lösningen, men vissa tycker inte om den idén.

Källkoden för Quake 1 släpptes under GPL förra veckan, vilket resulterade i flera planer på att lägga in det som paket (ITP), och andra inlägg som undrade när det skulle hamna i Debian. Var så säkra på att den nuvarande ansvarige för Quakepaketen i non-free faktiskt planerar att paketera källkoden och flytta den till main. När detta lösts dök ett annat problem upp – det verkar som Quake och Doom inte är tillåtna i vissa länder, bland andra Brasilien och (kanske) Tyskland på grund av sitt våldsamma innehåll. De som hanterar kompletta Debianspeglar i dessa länder kan komma att få juridiska problem genom att distribuera dessa spel. Naturligtvis har Quake och Doom redan funnits i non-free ett tag, och har sannolikt redan speglats i de länderna. En lång tråd följde, men ingen riktig slutsats har dragits ännu. Bekymrade spegeladministratörer i dessa länder bör fundera på att sätta up lokala exkluderingar för dessa spel under tiden.

Cd-avbildningsfiler för 2.1r4 finns nu att hämta från cdimage.debian.org

För första gången säljs system med inte bara Debian GNU/Linux förinstallerat, utan även med förinstallerat Debian GNU/Hurd såväl som på en separat partition. Space-Time Systems är det brittiska företag som erbjuder dessa system.

Två ytterligare sparcmaskiner finns tillgängliga för utvecklare.

I en uppföljare till föregående utgåvas information om Ian Murdocks projekt Progeny finns ett meddelande från Ian med några detaljer.

Nya paket i Debian inkluderar följande, och 38 andra paket:

Tack till Randolph Chung för bidrag.


För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.

Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.

Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Joey Hess.
Det översattes av Peter Karlsson.