Debian Weekly News - 8 februari 2000

Välkommen till Debian Weekly News, ett nyhetsbrev för Debianutvecklare.

Debian kommer inom kort att ta emot nya utvecklare, efter ett lång avbrott. Gruppen för utvecklaransökningar har omorganiserats, och leds nu av Dale Scheetz. Trots att detta arbete sker i en sluten grupp tillät Dale Debian Weekly News att publicera följande uttalande:

Vi har ett grupp på 25 frivilliga, vilka över de kommande veckorna kommer att slutföra detaljerna för den nya processen, och sätta upp det webbgränssnitt som krävs för att låta de ansökande spåra sin status i kön. När vi har en process som vi alla kan följa (alla steg väldefinierade) kommer dörrarna öppnas för nya ansökningar. Åtminstone några av de som redan väntar, och som har sponsorer, kommer att användas i uttestningen. Den kvarvarande ”väntelistan” kommer att läggas in i systemet innan de nya ansökningarna, och alla som ansöker kommer att hanteras enligt ”först till kvarn”-modellen. Med det stora antalet frivilliga personer i gruppen bör vi ha möjligheter att ta hand om de kvarvarande ansökningarna inom kort.

Ett ”Debian för barn”-projekt håller på att skapas. De kommer att arbeta på att göra det enkelt att göra Debiansystem barnsäkra, och paketera program och spel som är speciellt användbara för barn. Tråden är full av intressanta anekdoter och diskussioner.

Veckans e-gräl handlade om Debians MBR. Debian installerar en speciell MBR som tillåter att starta från diskett innan lilo körs. När ett system tätas för att få konsolen säker får man inte glömma att stänga av den här funktionen i MBR, eller så har man ett säkerhetshål i det tilltätade systemet. Trots att de flesta utvecklarna till slut kom fram till att det egentligen var ett dokumentationsproblem fortsatte några att vara märkbart oense med den analysen. Bland det som gjorts för att komma åt problemet så länge innehåller att lägga till en varning om MBRen i installationsprocessen, och att patcha själva MBRen så att den skriver ”MBR” när den körs, för att ge administratören en ledtråd om att något händer.

Bland säkerhetsnyheterna kan märkas att en attack mot symboliska länkar i paketet apcd har rättats till.


För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.

Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.

Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Joey Hess.
Det översattes av Peter Karlsson.