Notícies setmanals de Debian - 23 de maig de 2002

Benvinguts al número 21 d'enguany de les DWN, el butlletí de notícies per a la comunitat de Debian. Sentim molt el retard, però la implicació d'en Joey en l'organització de la LinuxTag l'ha retingut i no ha pogut tenir les DWN a temps. És probable que això continuï fins a principis de juny. Per descomptat, aquesta setmana s'inclou un correu que pregunta quan estarà llest el llançament de Woody. Resposta curta: Encara hi ha feina a fer abans de poder fer-ne el llançament.

Està el MPlayer llest per a l'empaquetament en Debian? Amb el recent llançament de la versió 0.90pre2 del MPlayer, foren anunciades algunes millores importants a les fonts. El paquet, ara, consisteix plenament en codi 100 % GPL, així com també codi per a la detecció de la CPU en temps d'execució. Això significa que qualsevol binari x86 de MPlayer podrà executar-se en qualsevol altra CPU x86. Ja no es requereix de la detecció de la CPU en temps de compilació. Una tercera important millora refereix al suport de més formats de fitxers, inclòs el nou i molt popular format Ogg.

Problema de llicència amb el nou paquet de Nessus. En Josip Rodin ens explica que ell no pot fer el llançament dels nous paquets de Nessus perque en el canvi de versió s'ha decidit fer servir OpenSSL, el codi del qual està enllaçat al de GPLed. Després en Simon Law ha examinat l'avast de l'actualització.

Falten dependències de construcció. En Junichi Uekawa ha fet una llista dels paquets que no tenen una línia de dependències de construcció però que per a la compilació depenen essencialment d'altres. La llista intenta ser una ajuda d'aproximació. Considerant que nomes n'hi ha al voltant de 300, menys del 10% de la distribució Debian, és posible que estem molt a prop d'una conformació util de les dependències de construcció. Gràcies a tota la gent que ho ha fet possible!

Empaquetament de Fortunes. L'Aurelien Jarno pensa sobre l'estatus legal per a la col·lecció de galetes de la fortuna. A ell li digueren que la seva pròpia fortuna és una cita i que és legal el incloure-la, no més llarga de 4 línies, el qual es creu constitueix un "us just". Tant mateix, la mateixa font del paquet, inclou en totes les galetes de la fortuna la necessitat d'un copyright de la persona que l'ha compilat.

Discussió de la setmana. En Nils Rennebarth es preguntava si els retards en respecte als nous paquets són deguts al pròxim llançament de Woody. Fins i tot amb aquesta pregunta no gaire guerrera, en Jeroen Dekkers la va reencaminar cap a la discussió "Debian és molt anti-Hurd". Amb més de 300 correus en aquest fil, no pot ser ignorat. D'altra manera, contribuir-hi no té gaire sentit, donat que s'ha convertit en una enorme font de discusions inútils.

GCC 3.1 per a Debian? La col·lecció 3.1 del compilador de GNU ha estat recentment llançada i diversos correus ens indiquen que els mantenidors del GCC ja estan treballant en els següents paquets per a totes les arquitectures. Desafortunadament, el paquet no disposa d'un carregador adequat en les arquitectures m68k i powerpc. Els paquets preliminars, n'inclouen de binaris per a l'arquitectura x86 d'Intel, estan aquí.

Reestructurant a Webmin. En Jaldhar Vyas anuncia els seus plans per a reestructurar els paquets de webmin. Aquest és un marc de treball basat en la web per a les utilitats d'administració del sistema que està escrit en Perl. El desenvolupador del qual en fa el llançament com un gran fitxer tar. El marc i la majoria d'aquests mòduls són ja empaquetats com a part de la font del webmin però en Jaldhar desitja repartir-lo en paquets font per separat.

Directoris CVS en els paquets binaris? En Joey Hess ha notat que al voltant d'uns 50 paquets binaris en unstable contenen fitxers CVS (com ara Entries, Root i Repository). Es pregunta si algú sap alguna raó per a que un paquet binari de Debian tingui que incloure-los.

S'ha utilitzat a Debian per a establir un rècord. El consorci Internet2 va anunciar recentment un nou rècord de rendiment de la Internet Intercontinental. El qual fou fitxat en l'equivalent al contingut d'un disc compacte a traves de més de 12.272 kilòmetres (7608 milles) de xarxa en 13 segons. L'entorn dels ordinadors executava un sistema Debian a les dues puntes de la canonada. Amb una connexió a Internet d'aquestes proporcions la transferència dels sis CD de Woody des de Fairbanks a Amsterdam sols requiriria es de 78 segons.

Paquets nous o dignes d'ésser esmentats. S'han afegit darrerament els següents paquets a l'arxiu de Debian o contenen importants actualitzacions.

Heu vist res d'interessant? Si us plau envieu-nos una nota sempre que observeu alguna cosa significativa que penseu hauria de ser inclosa en les DWN. Desafortunadament, nosaltres no podem veure-ho tot i aquest mes serà molt ocupat per a nosaltres. Per descomptat també estem agraïts pels articles totalment escrits per escriptors voluntaris. Esperarem treballant a rebre el vostre correu en dwn@debian.org.


Per a rebre aquest butlletí setmanal en la vostra bústia, subscriviu-vos a la llista de correu debian-news.

Els números anteriors d'aquest butlletí estan disponibles.

Els editors d'aquest número de les notícies setmanals de Debian són Yooseong Yang and Martin 'Joey' Schulze.