Wekelijkse Debian Nieuws - 8 oktober 2002

Welkom bij de 39ste editie dit jaar van DWN, de Weekelijkse Nieuwsbrief van de Debian gemeenschap. Met groot genoegen presenteren wij deze week twee onderdelen van Matt Black en Richard Wale. Nu de Free Standards Group de specificatie voor de Linux Standard Base 1.2 (LSB) heeft vrijgegeven, zijn zij op zoek naar onderwerpen die nog ontbreken, dit zal invloed hebben op Debian.

OpenSSL met CPU Optimalisatie. Christoph Martin heeft aangekondigd dat hij nieuwe versies heeft geupload van de OpenSSL bibliotheek. Deze versie maakt gebruik van de mogelijkheden die de lader van gedeelde bibliotheken biedt om aparte directories in te sluiten afhankelijk van de architectuur van de CPU. Optimalisatie is momenteel beschikbaar voor i486, i586, i686, sparc-v8, sparc-v9, alpha-ev4 en alpha-ev5. De details zijn te vinden in de file README.optimizations in /usr/share/doc/openssl/.

Problematische BitKeeper licentie. Branden Robinson wijst er op dat sommigen van ons blootgesteld kunnen worden aan de claims van BitMover Inc., het bedrijf dat BitKeeper maakt. BitKeeper is de belangrijkste broncodemanagement software voor de Linux kernel. Uw licentie om BitKeeper gratis te mogen gebruiken is ingetrokken als U of Uw werkgever een broncodemanagement software ontwikkelt, produceert verkoopt of doorverkoopt. Debian distribueert onder andere rcs, cvs, subversion en arch maar dit lijkt een geval apart te zijn. Ben Collins, die zowel aan de Linux kernel als het subversion project werkt, is echter zijn licentie om BitKeeper gratis te gebruiken kwijt geraakt. Ulrich Drepper heeft soortgelijke problemen gehad. Dit onderwerp is ook op Slashdot en debian-devel besproken.

LWN abbonnement voor het Debian Project? Een tijdje geleden heeft het Linux Weekly News (LWN) na financiële problemen een versie gestart waarvoor een abonnement betaalt moet worden. Branden Robinson vroeg het LWN of ze een abonnement wilden sponsoren aan het Debian Project, aangezien Debian een belangrijke nieuwsbron is voor het LWN. Henrique de Moraes Holschuh heeft echter voorgesteld om gewoon te betalen voor een abonnement.

KDE 3 draait warm. Deze week heeft het KDE Project KDE 3.1 beta2 uitgebracht. Het doel van deze versie is om nieuwe functies te bieden en een aantal bekende problemen op te lossen. Pakketten voor woody zijn beschikbaar voor Debian gebruikers die niet willen wachten op de officiële Debian pakketten. David Pastern geeft advies over het installeren van KDE3.

Cryptografie in Zuid-Afrika. Lukas Geyer noemde de pogingen van de Zuid-Afrikaanse overheid om de verspreiding van "cryptografische producten" te reguleren. De wet vereist dat aanbieders van "cryptografische producten" zich registreren bij, en een premie betalen aan, de overheid. In ieder geval dit laatste zal problemen opleveren voor Debian mirrors in Zuid-Afrika.

XFree86 4.2.1 in unstable. Na veel testen en een lange voorbereiding hebben Branden en zijn collega's van de X Strike Force (XSF) eindelijk XFree86 4.2.1 losgelaten in de incoming directory. Veel dank aan Branden en de XSF voor al het harde werk dat dit mogelijk heeft gemaakt.

GNOME 2 Overgang. Op de debian-gtk-gnome mailinglist liet Colin Walters weten dat hij een webpagina onderhoudt over het gebruik van GNOME 2 onder woody, sarge en sid tijdens de overgangsfase. Deze pagina omvat verschillende scenario's en bekende problemen.

Nieuw Bogofilter Pakket incompatible. Clint Adams stuurde een waarschuwing aan alle gebruikers van bogofilter. Dit pakket gebruikt een nieuw databaseformaat en kan hier niet automatisch naar converteren. Zijn mail bevat upgradeinstructies voor gebruikers die hun spamdatabase willen behouden. Het is ook mogelijk om gewoon alle oude files weg te gooien en ze opnieuw te bouwen met de nieuwe versie.

Debian "removed" archief? Drew Scott Daniels heeft geprobeerd om een archief van verwijderde Debian pakketten te beginnen bij SourceForge. Dit onderwerp is al meerdere keren besproken aangezien verweesde pakketten, die niemand wil onderhouden, waarschijnlijk ooit stilletjes worden verwijdert. SourceForge heeft echter aangegeven dat de ontwikkeling van Open Source applicaties hun doel is, en niet het hosten van een statisch archief zonder ontwikkeling.

Debian Mini-Conf tijdens LCA2003. Jonathan Oxer herinnert iedereen aan de Debian Mini-Conferentie die zal worden gehouden tijdens de Linux Conferentie in Australïe. Jonathan is nog altijd op zoek naar mensen die een presentatie willen geven. Dusver heeft hij 39 registraties voor Mini-conferentie ontvangen.

Perl transitie migreert niet. Zoals het sommigen al is opgevallen migreert de nieuwe Perl 5.8 niet naar testing. Dit komt doordat verschillende pakketten nog afhankelijk zijn op de oudere versie van Perl, zoals Joey Hess heeft uitgelegd . Het is opmerkelijk dat Python transitie de problemen groter maakt omdat PostgreSQL veroudert is op de meeste architecturen door een Python fout.

Debian FreeBSD Update. Nathan Hawkins heeft een status rapport geschreven over de Debian port naar FreeBSD. Hij is voornamelijk bezig geweest met werken aan glibc en patches hiervoor opsturen. Hij heeft ook een aantal essentiele BSD utilities gebouwd met glibc en hij werkt door aan de rest. Een groot deel van het werk heeft te maken met systeemheaders die glibc niet kent. Later rapporteerde hij dat glibc werkt met uitzondering van DNS resolutie. Ook X kan bijna volledig gebouwd worden met uitzondering van de server zelf. Dit vereenvoudigd een en ander.

BTS ondersteund MIME. Colin Watson kondigde aan dat een nieuwe versie van de mail bot voor het Debian Bug Tracking Systeem (BTS) is geïnstalleerd. Deze versie bevat MIME ondersteuning voor binnenkomende bugrapporten. Dit betekent dat het nu mogelijk is om bugrapporten te sturen met attachments zonder eerst te wachten op een bugnummer, GPG-gesigneerde berichten, controle berichten enzovoort.

W3C Patent Beleid. Bruce Perens rapporteert dat na een jaar van discussieren en touwtrekken de Patent commissie van het World Wide Web Consortium (W3C) een royality-vrij patent beleid aanbeveelt. Bruce werd uitgenodigd om deel te nemen aan de patent commissie van het W3C als vertegenwoordiger van Software in the Public Interest. Later voegden Eben Moglen, namens de Free Software Foundation, en Larry Rosen, namens het Open Source Initiative, zich bij hem.

Debian Project tijdens UK Linux Expo. Er zal een Debian stand zijn tijdens de UK Linux Expo in Londen komende woensdag en donderdag (9 en 10 oktober). Registratie is verplicht, maar er is geen toegangsprijs. Debian medewerkers zullen woody CD's verkopen en Debian zal worden gedemonstreerd op verschillende architecturen (misschien zelfs inclusief NetBSD).

Beveiligings updates. Jullie kennen de procedure. Zorg er voor dat uw systemen worden geupdate als U een van deze pakketten heeft geïnstalleerd.

Nieuwe of Opmerkelijke pakketten. De volgende pakketten zijn recent aan de Debian archieven toegevoegd of bevatten belangrijke updates:

Wil je DWN kunnen blijven lezen? Help ons dan alsjeblieft bij het schrijven van deze nieuwsbrief. Momenteel wordt het voornamelijk door een persoon gedaan, iets wat vroeg of laat fout gaat. We hebben hard vrijwilligers nodig om stukjes te schrijven. Kijk eens naar de contributie pagina om te leren hoe te helpen. We kijken uit naar je mail gericht aan dwn@debian.org.


Om deze nieuwsbrief wekelijks in uw mailbox te ontvangen, kunt u zich aanmelden voor de debian-news mailinglijst.

Eerdere uitgaven van deze nieuwsbrief zijn beschikbaar.

Deze uitgave Debian Weekly News werd geredigeerd door Martin 'Joey' Schulze.