Debian Weekly News - 28 januari 2003

Välkommen till årets fjärde utgåva av DWN, veckonyhetsbrevet för Debianfolk. Netcraft lade nyligen till Debian till listan över operativsystemstillverkare. Säkerhetsgruppen lyckades äntligen få ordning på torpet och kunde släppa en hel bunt bulletiner om den version av KDE som finns i Woody. Det var bara ett paket som inte gick att kompilera på två av arkitekturerna.

Fungerande ny nätverksinstallationsdiskett. Matt Kraai tillkännagav att han lyckats använda en specialtillverkad diskett med Debian-Installers nätverksinstallation för att installera Sarge (uttestningsutgåvan). Matt upptäckte att han var tvungen att använda skräddarsydda paket för ethdetect, netcfg-dhcp pch netcfg-static samt använda alternativet ”redigera listan över paketkällor för hand” för att gå runt ett fel i base-config. Han skulle uppskatta om folk kunde testa avbildningen och rapportera fel.

Felrapportsida för Debian-Installer. Matt Kraai undrade om det fanns någon trevlig förteckning över fel i Debian-Installer, liknande felrapportsidan för bassystemet. Colin Watson tillverkade snabbt en. Sidan listar fel i paket som Debian-Installer beror på. Petter Reinholdtsen var mer intresserad av de paket som underhålls av installationsfolket och använder redan denna översikt.

Korskompilering för x86-64-maskinvara. Arnd Bergmann paketerade en korskompilator för att bygga binärer för AMD:s x86-64-arkitektur. Han och flera andra börjar preliminärt arbete på en x86-64-anpassning av Debian via maskinvaruemulatorn Bochs.

Val av Debians projektledare. Manoj Srivastava berättade för oss om det kommande valet av nästa Debianprojektledare. Nomineringsperioden för detta år börjar idag, 2003-01-24, och avslutas den 2003-02-14 00:00:00 UTC. Omröstningen börjar den 7 mars (2003-03-07 00:00:00 UTC) och avslutas den 2003-03-28 00:00:00 UTC. Midnatt UTC är klockan 01 svensk tid, 02 finsk tid. Ledarkandidaterna bör känna till stadgarna och Manoj avser att samla in plattformar från kandidaterna och publicera dem på en känd plats i slutet av nomineringsperioden och början av kampanjen.

Nyheter från PTS. Raphaël Hertzog sände in en rapport om Paketspårningssystemet (PTS). Tillsammans med Michael Bramer, som underhåller Debian Description Translation Project (DDTP), har han kombinerat de två systemet. Nya länkar pekar mot sidor där du kan se alla tillgängliga översättningar för paketet. Därifrån kan du enkelt be om en översättning du vill bidra med.

Underprojektet Debian-Edu behöver en ny ledare. Raphaël Hertzog rapporterade att underprojektet Debian-Edu i stort sett har stannat av. Han erkänner att det är hans fel då han inte haft möjlighet att lägga tillräcklig tid på det. Därför letar han nu efter en frivillig som kan ta över och leda detta underprojekt. Dessutom innehåller den aktuella utgåvan av den månatliga krönikan TUX&GNU@school, vilken handlar om fri utbildningsprogramvara, ett stycke om Debian och skolor.

Ökat intresse för Debian. DesktopLinux.com talade med Bdale Garbee, Debians projektledare, som berättade om sina intryck under ett år då Debian såg kommersiella produkter baserat på sig nå marknaden. Bdale säger att det nyligen ökade intresset för Debian beror på Debians helt icke-kommersiella natur, och värdet med den miljö som omger det. Bland de större GNU/Linux-distributionerna är Debian det närmaste ett rent uttryck av de ideal och procedurer som gör GNU/Linux speciellt.

Tappar Debian kvalitet? Erik Steffl upptäckte att Debians instabila utgåva just nu innehåller många trasiga paket. Han har använt den instabila utgåvan under flera år och stöter normalt inte på problem. Just nu går vi dock igenom en Perl- och Pythonövergång som gick bra, samt pågående Glibc-, GCC-, Gnome- och libpng-övergångar medan KDE-övergången ännu inte skett.

Officiella nätinstallations-cd-avbildningar för Sarge. Santiago García Mantinan tillkännagav att nätverksinstallations-cd-avbildningarna för uttestningsutgåvan (Sarge) kommer att genereras för i386-maskinvara på veckobasis. Det finns två avbildningar: en mindre avbildning (41 Mbyte) som kräver tillgång till nätverket samt en större avbildning (83 Mbyte) som innehåller en komplett grundinstallation. Dessa avbildningar bör användas för att testa den nya installationsprocessen och generera kommentarer.

Krypande omfattning i DDP-policyn. Adam Di Carlo lät förstå att policyn för Debian Documentation Project (DDP) som just nu diskuteras har en allt för bred omfattning och aldrig kommer att implementeras. Till exempel anser policyn att all dokumentation som skapas för att möta Debiananvändares behov att vara en Debianmanual. Adam anser att detta är för brett och att det kan vara en orsak till att DDP-policyn stannat av. Han föreslår att DDP begränsar sig till Debiandokumentation som underhålls av DDP självt.

Debian GNU/Linux ”bästa budgetval”. I den svenska datortidsskriften Mikrodatorn görs en jämförande test mellan olika GNU/Linux-distributioner som serveroperativsystem i sin 1/2003-utgåva. Debian ställdes mot Mandrake, Red Hat, Slackware och SuSE och fick priset ”bästa budgetval” med motiveringen ”Debian har lika bra programutbud som SuSE, men är krångligare att hantera Priset är dock mycket attraktivt. Systemet är gratis vid nedladdning och kostar annars 279 kronor.”

Rapport från LWCE. Förra veckan deltog Debianprojektet på Linuxworld Conference & Expo (LWCE) i New York. Enligt LinuxToday var denna mässa rätt olik tidigare upplagor. Till exempel vann Microsoft ett pris inom öppen källkod. Clint Adams från Debian noterade även att flera programvarutillverkare tittade förbi och sa att de ville bli vår ”partner” och frågar om Debians ”affärsmodell”. Vad de inte förstår är att Debian inte har någon affärsmodell.

Spel med öppen källkod och fuskande. Joachim Breitner noterade att spel väcker datorintresse och -färdigheter hos yngre barn. Debian behöver de barnen som frivilliga. Om Debian dock inte kan tillhandahålla populära spel (dvs. flerspelarspel som kan spelas över nätverk) för att de har stängd källkod kommer många tonåringar använda kommersiella distributioner och inte lära sig om fri programvara och Debian. Det finns bevis för varför det inte spelar någon roll om nätverksspel har stängd källkod eller inte för att förhindra fuskande.

Pentium Pro-optimering? Adam Majer tillkännagav att han startat en ny pbuilder-körning för Sid-utgåvan. Den här gången kompileras dock paketen med optimering för pentium-pro. De paket som är resultatet av körningen kan användas för hastighetsjämförelser för att ta reda på hur stora tidsvinster dessa optimeringar ger. Andrew Suffield påpekade att GCC-stödet för underaktitekturer inom i386 vanligtvis är rätt dålig och har haft fel vid flera tillfällen.

Myter om fastnålning i APT. Eftersom en del personer verkar tro att ”fastnålning” (eng. pinning) i APT kan lösa alla problem med föråldrade paket i den stabila utgåvan förklarade Adrian Bunk varför detta är fel. Det är en dålig idé att blanda paket från den stabila och den instabila utgåvan då nästan varje nyinstallation av paket från den instabila utgåvan drar med sig ett nytt libc6-paket och det även är möjligt att nya Perl och Python följer med. Dessa drar i sin tur med sig fler paket från den instabila utgåvan och man får en potentiellt trasig blandning, utan stöd från säkerhetsgruppen.

Olagliga paket i Debian? Efter en omfattande diskussion sände en kärnutvecklare från MPlayer en lista över filer som han anser olagligt finns i Debian. De är alla en del av paketet libxine1. Biblioteken implementerar vissa audio- och videoavkodare som kan juridiskt problematiska. Liknande problem gör redan att mplayer inte finns i Debian.

Sammanstrålning mellan OSD och DFSG. Russell Nelson kontaktade Debian för att utforska sammanstrålning mellan Definitionen av öppen källkod (OSD) och Debians riktlinjer för fri programvara (DFSG). Open Source Initiative (OSI) är intresserade av att sammanföra åsiktsskillnader inom miljön så att vi kan stå enat. Även om OSD ursprungligen var DFSG har den under tiden ändrats och OSI har till och med godkänt en licens som kräver s.k ”click-wrap”, dvs. att man måste svara ja på licensen för att installera programmet, något som dock begränsar modifiering, vilket säger emot DFSGs tredje stycke.

Sponsrade personer. Martin Michlmayr tillkännagav att det för tillfället finns 191 sponsrade framtida utvecklare som redan underhåller programvara i Debian. Han vore dock inte förvånad om det visar sig om flera av dessa redan är inaktiva. Att upptäcka inaktiva sponsrade personer är något han kommer undersöka härnäst, för att markera ounderhållna paket som övergivna.

Debian vid FOSDEM och Solutions Linux. Debianprojektet tillkännagav att projektets medlemmar kommer representera Debian vid Solutions Linux 2003 / Linux Expo France i Paris, Frankrike mellan 4-6 februari samt vid Free and Open Source Software Developers' Meeting (FOSDEM) i Bryssel, Belgien den 8-9 februari. Vid FOSDEM kommer Raphaël Hertzog hålla föredrag om Debian-Edu och Martin Michlmayr kommer tala om att anpassa Debian för inbyggda system.

Säkerhetsuppdateringar. Ni kan rutinen, se till att uppdatera era system om ni har något av dessa paket installerade.

Nya eller anmärkningsvärda paket. Följande paket har nyligen lagts till det instabila Debianarkivet eller innehåller viktiga uppdateringar.

Vill du läsa DWN även i framtiden? Hjälp oss att skapa detta nyhetsbrev. Flera personer sänder redan in artiklar, men vi behöver fortfarande frivilliga skribenter som kan skriva åt oss. Se bidragssidan om hur du kan hjälpa till. Vi ser fram emot ditt brev som du sänder till dwn@debian.org.


För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.

Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.

Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Matt Black, Peter Karlsson och Martin "Joey" Schulze.
Det översattes av Peter Karlsson.