Debian Weekly News - 14 oktober 2003

Välkommen till årets 41:a utgåva av DWN, veckonyhetsbrevet för Debianfolk. En ny webbplats Ryska Debian, har precis öppnat sina dörrar speciellt för den ryska Debianmiljön. Precis som Debian Planet, använder även de Drupal för att driva sin webbplats. Dessutom har en recension av Libranet 2.8.1, en Debianbaserad distribution, publicerats.

SPI/Debian-varumärkeskommitté. Martin Michlmayr rapporterade om skapandet av en varumärkeskommitté, baserad på en motion från Mako Hill och Gregory Pomerantz som antogs av SPI:s styrelse i juni. Målet är att skriva ett utkast till en ny policy för hur varumärket Debian skall användas. Det skall försöka balansera de restriktiva inslagen i varumärkeslagen med behovet av de sorters öppenhet som är viktiga i ett öppet fri programvaruprojekt som Debian.

Debian GNU/Linux favoritdistributionen. Debianprojektet tillkännagav att Debian GNU/Linux tilldelats årets ”läsarnas val”-pris i Linux Journals nionde årliga prisutdelning, i kategorin ”favoritdistribution”. Men än 7500 läsare deltog i omröstningen. ”På hela Debianmiljöns vägnar vill jag tacka Linux Journals läsare för att ha tagit sig tid att rösta och för att ha valt Debian” säger Martin Michlmayr som en kommentar till priset.

Röstsedel för ändring av stadgarna. Manoj Srivastava föreslog ett utkast till röstsedel för den allmänna resolutionen som för närvarande diskuteras. Tre varianter har föreslagits varför röstsedeln innehåller alla tillsammans med val för att inte ta någon åtgärd och för vidare diskussion. Första anmodningen om röstningen kommer sändas ut på tisdagen när DWN har släppts.

Rapport från Linux Expo UK 2003. Steve McIntyre skrev en kort rapport om Debians närvaro vid Linux Expo UK 2003 förra veckan. Det var en i allmänhet mycket framgångsrik mässa som höll Debianfolket upptagna under de två dagarna. De talade med en mängd personer som sålde stora mängder t- och tenniströjor, plus cd:ar och dvd:er. Många nuvarande GNU/Linux- och Debiananvändare kom förbi för att prata eller för att fråga specifika frågor.

Språksuffix för program. Marco Paganini undrade huruvida program i /usr/bin tillåts ha ett språksuffix av typen .pl eller .py. Marcelo Magallon var starkt emot den tanken och Daniel Burrows förklarade att man kan få problem med Pythons modulimport om man lägger till .py till program i /usr/bin.

Debian GNU/Linux är den bästa företagsdistributionen. Tyska Linux Enterprise magazine genomförde en ”Läsarnas val”-enkät. Bland flera frågor fick läsarna rösta på ”Bästa företagsdistribution”. Vinnaren är Debian GNU/Linux, som fick 33% av rösterna, följt av SuSE Linux Enterprise Server med 32% och Red Hat Advanced Server mede 22%.

Äta spam och virus med Debian GNU/Linux. Ugo Bellavance upptäckte nyligen MailScanner, ett kraftfullt säkerhets-/spam-/virusfilter för e-postservrar. Han skrev en kort introduktion om hur det används och installeras. Det kan även användas tillsammans med en antivirusprodukt. Beteendet för spam- och virusinfångning kan skräddarsys med flera inställningar, och förvalen är oftast vettiga, så länge man använder en aktuell version.

Paketbyggning tar för mycket minne. Sam Hocevar upptäckte att det tar så mycket minne att bygga openvrmlarm, mips och mipsel att den automatiska byggningen avbröts. Han medgav att g++ använder omkring 200 Mbyte minne på sitt eget system. Adam Majer föreslog att kommandoradsflaggan -O2 för optimering inte skulle användas, för att spara minne på dessa arkitekturer.

SysFS – hantera enhetsnoder. Martin Pitt läste om den nya arkitekturen för Linux kärnenhetsnoder och undrade hur han skulle paketera sitt bibliotek. En användarrymdsserverprocess kommer ge ett konsistent gränssnitt mot kärnans enhetsinformationsfilsystem sysfs och ersätta devfs. Marco d'Itri bidrog med preliminära paket för udev.

Starta ett Debiansystem snabbare. Andrea Mennucc undrade om något arbete har gjorts på att snabba upp startsekvensen genom att implementera parallell startning av serverprocesser, minit eller Richard Goochs startskript. Henrique de Moraes Holschuh har jobbatinitsystemet. Joe Drew lade till att han har konverterat en inbyggd maskin från busybox-init till simpleinit plus verktyg som stöder beroenden och sparat in en del tid vid start. Gerrit Pape implementerade också runit, men den kan inte användas som en direkt ersättning för SysV-initsystemet.

Hjälpa upptagna utvecklare. Martin Michlmayr sökte en grupp personer som är villiga att hjälpa upptagna utvecklare med att vara medansvariga för deras paket ett tag. Intressanta personer behöver inte vara registrerad Debianutvecklare ännu, men bör ta kontakt med honom.

Säkerhetsuppdateringar. Ni kan rutinen, se till att uppdatera era system om ni har något av dessa paket installerade.

Nya eller anmärkningsvärda paket. Följande paket har nyligen lagts till det instabila Debianarkivet eller innehåller viktiga uppdateringar.

Övergivna paket. Sjutton paket övergavs under veckan och behöver nya ansvariga. Detta ger totalt 180 övergivna paket. Tack till de tidigare ansvariga som bidrog till fri programvaru-miljön. Se WNPP-sidorna för hela listan, och lägg till en kommentar till felrapporten och byt namn på den till ITA: om du planerar att ta över paketet.

Vill du läsa DWN även i framtiden? Hjälp oss att skapa detta nyhetsbrev. Vi behöver fortfarande frivilliga skribenter som undersöker och rapporterar om vad som händer i Debian. Se bidragssidan om hur du kan hjälpa till. Vi ser fram emot ditt brev som du sänder till dwn@debian.org.


För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.

Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.

Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Michael Schaefer och Martin "Joey" Schulze.
Det översattes av Peter Karlsson.