Debians projektnyheder - 13. april 2015

Velkommen til årets tredje udgave af DPN, Debian-fællesskabets nyhedsbrev. Emner i denne udgave er blandt andre:

Jessie er snart parat!

Niels Thykier fra Debian Release-holdet kom med en officiel annoncering af at udgivelsen af Debian 8 Jessie ventes at finde sted lørdag den 25. april! Selv om datoen nu er officiel, er der stadig mulighed for at den ændres hvis der opstår kritiske problemer, men ellers er vi nu på vej ind i det afsluttende udgivelsesforløb. Fra lørdag den 18. april vil d er være en stille periode; alle fejlrettelser skal være modtaget inden da. Der er stadig tid til at arbejde på og udføre rettelser, så tøv ikke med det!

Debian Installer-holdet annoncerede om den anden udgivelseskandidat af Jessies installeringsprogram. Flere forbedringer blev blandt andre foretaget i brltty-udeb, console-setup og tasksel. Hardwareunderstøttelsen er også forbedret, så installeringsprogrammet nu leverer binære u-boot-filer til armhf-systemer uden u-boot i flash, samt grub2-understøttelse af at køre 64 bit-Linux-kerner på 32 bit-EFI. Der er en komplet oversættelse af 19 ud af 75 understøttede sprog.

Steve McIntyre kom med en sidste ajourføring angående sit UEFI-arbejde på Jessies Debian Installer, hvor han oplyste at alle forbedringer var indsendt. Den seneste udgivelseskandidat fungerer lige så godt som testopbygningerne.

Rapporter

Ulrike Uhlig beskrev ganske udførligt sit arbejde med at forbedre AppArmor-understøttelsen i Debian, som en del af sin afsluttende rapport over den seneste del af Debians involvering i Outreach Program for Women. Hun skrev om begyndelsenAppArmor og sin indlæringskurve med både det og Debian, samt delte sin modningsproces fra i begyndelsen at være usikker til senere at forfatte dokumentation til hvordan andre kan bidrage. Selv om praktikperioden er overstået, fortsætter arbejde, da hun stadig planlægger at bidrage som et medlem af AppArmor Packaging-holdet.

Gregor Herrmann kom med en ajourføring vedrørende RC-fejl, som han har arbejdet på i forbindelse med udgivelsen af Jessie.

Freexians Debian Long Term Support-rapport for februar 2015, beskrev hvordan 58 lønnede arbejdstimer blev fordelt på fire bidragydere. Ben Hutchings arbejdede på linux-2.6 version 2.6.32-48squeeze11-, userland- og sikkerhedsopdateringer. Holger Levsen arbejdede på security tracker-pakken. Raphaël Hertzog arbejdede primært på CVE-fejlsøgning med 41 commits til tracker'en, et hjælpescript til dén proces samt en sponsering af e2fsprogs. Thorsten Alteholz uploadede nye versioner af php5 (rettelse af regression), krb5, unzip og binutils.

Opfordringer til at hjælpe til

AppArmor Packaging-holdet opfordrer frivillige og interesserede til at hjælpe med at forbedre AppArmor-understøttelsen i Debian. De har i øjeblikket behov for hjælp til dokumentationen og fejlrapporterne.

Hvis man er god til grafisk design eller grafik, har flere projekter i øjeblikket brug for grafik, så som JuggleMaster der mangler ikoner, Debians wiki der mangler en fællesskabsikon og LTS-gruppen der har brug for et logo.

Debian Installer-holdet efterspørger tilbagemeldinger og hjælp til at finde fejl samt til at forbedre installeringsprogrammet.

Interview

Zlatan Todorić interviewede Laura Arjona som led i en føljeton om FLOSS-udviklere. Laura fortalte om at ansøge om at blive Debian Developer, sine fremtidige planer i Debian, selvhosting og -administration.

Den næste i interviewrækken var Francesca Ciceri, der delte noget af sin historie i rollen som ikke-pakkende Debian Developer, sin rejse i Debian gennem forskellige hold samt hvordan hun endte med at blive talerør for forskelligartethed i Debian.

Stefano Zacchiroli blev interviewet af The Setup, hvor han beskrev det udstyr og den software, som en computerforsker og Debian Developer anvender for at få udført sit arbejde. Han kom efterfølgende med en kort kommentar og tak.

Andet nyt

Efter en afstemning og ændring af vores vedtægter angående begrænset valgperioden for medlemmer af den tekniske komite og hvordan disse roller udløber, blev Sam Hartman, Tollef Fog Heen og Didier Raboud offentliggjort som udnævnte medlemmer.

En opsummering af forskelligt udviklernyt.

Kommende begivenheder

Der er flere kommende Debian-relaterede begivenheder:

Man finder flere oplysninger om Debian-relaterede arrangementer og foredrag i begivenhedsafsnittet på Debians websted, ellers kan man tegne abonnement på en af vores arrangementspostlister dækkende forskellige områder: Europa, Holland, spansktalende Amerika, Nordamerika.

Ønsker du at organisere en Debian-stand eller en Debian-installeringsfest? Kender du til andre kommende Debian-relaterede arrangementer? Har du holdt et Debian-foredrag og ønsker at linke til det fra vores foredragsside? Send en engelsksproget e-mail til Debian Events Team.

Nye Debian Contributors

En ansøger er blevet accepteret som Debian Maintainer og tre personer er begyndt at vedligeholde pakker siden den foregående udgave af Debian Project News. Hils Leopold Palomo-Avellaneda, Jessie Frazelle, Rodney Dawes og Tycho Andersen velkommen i vores projekt!

Statistik over udgivelseskritiske fejl i den kommende udgivelse

Ifølge Bugs Search-grænsefladen i Ultimate Debian Database, er den kommende udgivelse, Debian Jessie, i øjeblikket påvirket af 82 udgivelseskritiske fejl. Hvis man ignorerer fejl, der er lette at løse eller er ved at blive løst, er der rundt regnet 40 udgivelseskritiske fejl tilbage, som skal løses for at udgivelsen kan finde sted.

Der er også en mere udførlig statistik, foruden nogle tips til hvordan man kan fortolke tallene.

Vigtige Debian Security Advisories

Debians Security Team har udgivet bulletiner vedrørende (blandt andre) disse pakker: mod-gnutls, xen, libssh2, movabletype-opensource, gnupg, ibgcrypt11, nss, icu, freetype, libav, putty, gnutls26, checkpw, tcpdump, libxfont, php5, file, openssl, php5, xerces-c, drupal7, iceweasel, mono, tor, python-django, batik, dulwich, shibboleth-sp2, freexl, openldap, wireshark, icewaesel, icedove, arj, mailman, libgd2, tor og dpkg. Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Debian-holdet med ansvar for langtidsunderstøttelse af Squeeze, har udgivet sikkerhedsopdateringsbulletiner vedrørende disse pakker: libarchive, redcloth, konversation, axis, mod-gnutls, libssh2, libextlib-ruby , putty, tcpdump, gnupg, mono, openssl, tor, tzdata, gnutls26, xerces-c, batik, libxfont, binutils, freetype, mailman, tor, arj, libgd2, libgcrypt11, checkpw og ntp.

Debians Stable Release Team har udgivet sikkerhedsopdateringsbulletiner vedrørende pakkerne: tzdata og libdatetime-timezone-perl. Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Bemærk at dette er et udvalg af de mere vigtige sikkerhedsbulletiner fra de seneste uger. Hvis du ønsker at være ajour med sikkerhedsbulletiner udsendt af Debians sikkerhedshold, så tegn abonnement på sikkerhedspostlisten (og den separate backports-liste, listen med opdateringer til stable og opdateringer til langtidsunderstøttelse) for at modtage annonceringerne.

Nye og bemærkelsesværdige pakker

66 pakker er nyligt blevet føjet til Debians ustabile arkiv. Blandt mange andre er der tale om:

Pakker, der har brug for hjælp

I øjeblikket er 667 pakker forældreløse og 147 pakker kan adopteres: se den komplette liste over pakker, der har brug for din hjælp.

Ønsker du fortsat at læse DPN?

Hjælp os med at fremstille nyhedsbrevet. Vi har stadig behov for flere frivillige skribenter, som overvåger Debian-fællesskabet og rapportere om hvad der sker. Se bidragssidenfor at finde ud af hvordan man hjælpertil. Vi ser frem til at modtage din mail (på engelsk) på debian-publicity@lists.debian.org.


For at modtage dette nyhedsbrev som mail, kan man abonnere på postlisten debian-news.

Tidligere udgaver af nyhedsbrevet er tilgængelige.

Denne udgave af Debians projektnyheder blev redigeret af Cédric Boutillier, Chris, Jean-Pierre Giraud, Donald Norwood, Justin B Rye og Paul Wise.
Den blev oversat af Kåre Thor Olsen.