Strategisk allians mellan Corel, KDE och Debian

21 april 1999

En strategisk allians mellan Corel, KDE och Debian för att befrämja utvecklingen av en ny Linux®-distribution. Corel planerar att leverera ett lättanvänt Linux-GUI och -operativsystem till konsumenter och maskinvarutillverkare till hösten.

Ottawa, Kanada, 21 april 1999. Corel Corporation (COSSFF på NASDAQ, COS på TSE) tillkännagav idag en allians med två av de största utvecklargrupperna inom öppen källkod för att befrämja utvecklingen av sin planerade Linux®-distribution, en användarvänlig Linuxinstallation och grafiskt användargränssnitt (GUI) för skrivbordsdatorer.

Corel och K Desktop Environment-projektet (KDE) kommer att samarbeta för att förbättra KDE-GUIet för att inkluderas i den kommande Corelversionen av Linux, vilken är riktad mot skrivbordsanvändarna.

”Corel har valt KDE som vårt förvalda skrivbordsgränssnitt eftersom vi anser att dess utveckling som det ser ut nu har nått längre än alternativen,” säger Derk Burney, Corels vice-vd. ”KDE kan lätt konfigureras för att tillhandahålla ett väldigt Windowslikt utseende och funktionalitet, vilket vi ser som ett mycket viktigt steg i vår strategi att göra alla aspekter för arbete i Linuxmiljön kompatibelt med dagens Windowsmöjligheter.”

”Corel kommer också att släppa alla sina förbättringar och förändringar på programvara som är öppen källkod tillbaka till den miljö programmen stammar från,” säger Burney vidare. ”Öppen källkodsutvecklarna är Linux' styrka, och med det arbete vi nyligen lagt ned på WINE-projektet stöder Corel deras arbete.”

”Vårt projekts alltjämt rådande inriktning mot att skapa en attraktiv, stabil och funktionell skrivbordsmiljö, tillsammans med Corels erfarenheter i att skapa toppmordena grafiska gränssnitt bidrar till att ge användarne ett än bättre helhetsintryckt tillsammans med det prisvinnande KDE,” säger Cristian Tibirna, KDEs representant i Kanada. ”Vi är alla väldigt upphetsade över de nya prospekt detta medför.”

Corel kommer också att bygga sin skrivbords-Linux rund Debian GNU/Linux-distributionen, vilken redan har en av de största andelarna av installationer inom Linuxvärlden, och är känt för sin stabilitet och säkerhet.

”Debian har redan tagit signifikanta steg mot Linux på skrivbordet, så detta är ett naturligt partnerskap,” säger Erich Forler, Corels Linuxproduktchef. ”Linuxvärlden har också erkänt att Debians Linuxdistribution bygger på extremt ren kod, och deras åtagande att dokumentera koden och sina applikationer, gör utveckling av öppen källkod effektivare och mer organiserad.”

”Jag är väldigt glad att se Corel ta detta steg in i öppen källkodsvärlden och samarbeta med ickekommersiella organisationer såsom Debian och KDE,” säger Wichert Akkerman, Debians projektledare. ”Genom att kombinera Debians styrkor, vilka innefattar att ha ett stort antal utvecklare, en väldigt öppen utvecklingsmodell och ett allmänt tillgängligt felrapporteringssystem, med Corels erfarenheter i att skapa kontors- och skrivbordsprodukter, tror jag att vi kommer att kunna producera ett enastående system med det bästa från båda världarna.”

Med en strategisk alliens med Cygnus nyligen, vilken kommer att tillhandahålla Cygnus GNUPro-programvara för att göra det möjligt för Corel att flytta sina marknadsledande produktivitetsprogram till Linux, är Corel på väg mot att leverera sin planerade Linuxdistribution till marknaden till hösten. Detta kommer att vara före lanseringen av produktivitetspaketet WordPerfect® Office 2000 för Linux och grafikprogrammet CorelDraw® 9 för Linux släpps under fjärde kvartalet respektive början av år 2000.

Linux styrka och popularitet växer ständigt. International Data Corporation (IDC) tillkännagav nyligen att fram till 2003 kommer kommersiella varianter av Linux att växa snabbare än alla de andra klient- eller serveroperativsystem som IDC för statistik över. IDC beräknar att kommer att öka med 25% från 1999 till 2003, jämfört med 10% för alla andra klientoperativsystem tillsammans, och 12% för alla andra serveroperativsystem tillsammans.