A Debian nem alkalmazza a "Sender ID"-t

2004. szeptember 4.

Az alábbi hirdetmény a Debian csapat -- a Debian GNU/Linux általános operációs rendszer megalkotójának -- állásfoglalását összegzi. A Debian ragaszkodik a felhasználóival kötött "társadalmi szerződéshez", amely kiköti, hogy az operációs rendszerben található minden szoftver szabad szoftver, vagyis szabadon továbbadható, módosítható, használható stb. legyen. Ez a tétel a társadalmi szerződésnek "A Debian szabad szoftverekre vonatkozó irányvonalai" (Debian Free Software Guidelines - DFSG) című részében olvasható.

A Microsoft "Sender ID" nevű hitelesítési eljárására vonatkozó jogdíjmentes szabadalmi licencszerződésének jelenlegi tételei lehetetlenné teszik minden olyan Debian-csomag felvételét, amely a "Sender ID"-t szeretné megvalósítani, vagy támogatni. Úgy véljük a jelenlegi licenc és az abból fakadó kötelezettségek számos más, a Debian által támogatott internetes szabványtól eltérően összeférhetetlenek a Debian irányelveivel (DSFG). Ebből fakadóan nem tudjuk sem átültetni, sem felhasználni a Sender ID-t a jelenlegi licenc feltételek mellett. Sőt, a "Sender ID"-t eddig támogató szoftvereinkből is ki kényszerülünk venni azt a saját társadalmi szerződésünkben megfogalmazottak alapján.

Jogi ellenvetésünk lényegében megegyezik az Apache Softver Alapítvány, a Szabad Szoftver Alapítvány, valamint a Postfix, Exim és Courier fenntartóinak véleményével.

Mi is meg vagyunk győződve arról, hogy egyetlen társaságnak sem lenne szabad tulajdonjogot formálni internetes alapépítményekre. Úgy véljük az Internet Műszaki Munkaközösségének (Internet Engeneering Task Force - IETF) módosítania kell erre vonatkozó irányelvein, így biztosítva az internet alapépítményeinek szabadságát.

Köszönettel tartozunk az Apache Szoftver Alapítványnak nyilatkozatukért, mely kiindulási pontot jelentett számunkra, bár végső álláspontunkat önállóan alakítottuk ki.

További felvilágosítás: